Hirdetés

Forrongások Európa határán – rettegnek a francia tüntetésektől

Káncz Csaba, 2019. január 16., 08:35

A túlnépesedés, a korrupt kormányzatok és a munkahelyek hiánya a fiatalokat a radikalizációba és a kábítószerekhez űzi. A hatóságok rettegéssel figyelik a francia tüntetéseket, arra letartóztatásokkal és a láthatósági mellények elkobzásával reagálnak. Négy muszlim országot vizsgálunk meg közelebbről.

A szudáni kormány ellen tüntetnek szolidaritásból Jemenben. (EPA/YAHYA ARHAB)
A szudáni kormány ellen tüntetnek szolidaritásból Jemenben. (EPA/YAHYA ARHAB)

Németország és Kína még csak most kezdett meredek lassulásba, a Világbank csupán a napokban figyelmeztetett a világgazdaság egén gyülekező „viharfelhőkre”, de számos arab államot már hetek óta utcai zavargások ráznak meg.  Itt ráadásul polgárháborúk által nem érintett muszlim államokról beszélünk, amelyek közül most négyet veszünk górcső alá – közülük hárman ráadásul Európa határán terülnek el. Közös jellemzőjük, hogy túlnépesedettek, a fiatalok százezreinek nem tudnak munkát adni, akik aztán vagy radikalizálódnak, vagy kábítószerhez menekülnek.

Egyiptom

Az 1992-ben még 58 millió lakosú országban mára 104 millióan élnek, 2030-ra pedig várhatóan 127 milliósra ugrik a népesség. Jelenleg a lakosság 62 százaléka 29 év alatti! A népességrobbanás óriási tehet ró az amúgy is szűkös erőforrásokra, elsősorban az ivóvízre és a termőföldre.

Az egyiptomi rezsim rettegéssel figyeli a francia Sárga Mellényesek mozgalmát és arra azonnal letartóztatásokkal reagált, valamint korlátozásokat vezetett be a láthatósági mellények árusítására az országban. Nyolc évvel az Arab Tavasz kirobbanása után az ország lakóinak csupán ötöde gondolja azt, hogy Egyiptom jó irányba halad – 5 éve még a lakosság 85 százalék vélekedett pozitívan.  A felmérés szerint az egyiptomiak többsége szerint a korrupció és a nepotizmus teszi elsősorban tönkre az országukat, egyben követelik az oktatási rendszer javítását, valamint politikai és kormányzati reformokat.

Hirdetés

Szudán

A rendfenntartók több tucat embert megöltek az elmúlt hónapban, akik az alapvető élelmiszerek árának rohamos emelkedése miatt tiltakoztak. Az inflációs ráta 70 százalékos, a szudáni font pedig a szabadpiacon csupán múlt novemberben elvesztette értékének negyedét a kemény devizákhoz képest. Omar al-Basir elnök 29 éve uralja az országot.

Libanon

A gazdasági válság és a politikai lebénulás miatt utcai tiltakozások törtek ki a múlt hónapban. Az IMF adatai szerint mindössze 1 százalékos volt a GDP növekedése tavaly, holott legalább 6 százalékos növekedés kellene ahhoz, hogy elég munkahely létesüljön az évente piacra lépő 30 000 fiatalnak.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Ehhez legalább egy hatékony kormányra lenne szükség, de az meg nincsen: 9 éves kihagyás után nyolc hónapja voltak választások, de azóta sem sikerült felállítani egy működő kormányt.

Tunézia

Országos tiltakozások törtek ki tavaly december 24-én, amikor egy elkeseredett újságíró felgyújtotta magát az ország közállapotai és a magas munkanélküliség miatt. A tunéziai dinár folyamatosan veszti el az értékét, az országot egy 92 éves elnök irányítja, a lakosság pedig 8 évvel a forradalom után letargiába süllyedt. A friss felmérés szerint míg 5 éve a lakosság 94 százaléka volt bizakodó az ország jövőjével kapcsolatban, mára ez az arány csupán 21 százalék.

Az országban meredeken emelkedik a bűnözés, az öngyilkosságok száma és a kemény drogok fogyasztása. Akárcsak Egyiptomban a helyi hatóságok itt is rettegnek a francia folyamatok láttán, ezért egy bizarr rajtaütés keretében lefoglaltak egy raktárban 50 000 láthatósági mellényt.

Káncz Csaba jegyzete

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Hol érdemes kis összegű kölcsönt igényelni?

Hol érdemes kis összegű kölcsönt igényelni?

A fejekben az él a kis összegű kölcsönökről, hogy azokat a bankoknál csak körülményes módon lehet megszerezni, ellenben a pénzügyi szolgáltató cégek gyorsan és gond nélkül megítélik és folyósítják. De valóban így van ez?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?