<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Arab országok
Agrár Súlyosbodik az élelmiszerválság az arab világban
Káncz Csaba | 2021. április 13. 14:44
Mik a főbb okai az arab államokban tapasztalható egyre súlyosabb élelmiszer-bizonytalanságnak?  A klímaváltozás és a környezeti leromlás is kihatnak az emelkedő élelmiszerárakra és a konfliktusok növekvő számára. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Forrongó arab világ – miért menekülnek a fiatalok?
Káncz Csaba | 2020. december 18. 14:38
Egy évtized elteltével az uralkodó eliteknek, a katonaságnak és a királyi házaknak szinte mindenhol sikerült megőrizni a hatalmukat. A túlnépesedés, a korrupt kormányzatok, a munkahelyek hiánya és a kiszáradó földek pedig fiatalok milliót kényszerítik évről évre országuk elhagyására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: elmenekülnek az arab királyi családok tagjai
Káncz Csaba | 2020. május 3. 18:14
Egyre nyilvánvalóbb, hogy a többségükban inkompetens arab kormányzatok sikertelenül küszködnek a súlyosbodó recesszióval és a koronavírus-járvánnyal. Számos arab királyi család feje gyorsan kereket oldott hazájából a járvány elől. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Forrongások Európa határán – rettegnek a francia tüntetésektől
Káncz Csaba | 2019. január 16. 08:35
A túlnépesedés, a korrupt kormányzatok és a munkahelyek hiánya a fiatalokat a radikalizációba és a kábítószerekhez űzi. A hatóságok rettegéssel figyelik a francia tüntetéseket, arra letartóztatásokkal és a láthatósági mellények elkobzásával reagálnak. Négy muszlim országot vizsgálunk meg közelebbről.
Makro / Külgazdaság Új város nő három ország határán – kitalálod, mennyiből?
Privátbankár.hu | 2017. október 24. 14:56
Újragondolták az urbanizációt az arabok: épül Neom.
Makro / Külgazdaság Bukott katonai beavatkozások, új bizonyíték a terrortámadásról – nagy bajban a koronaherceg
Káncz Csaba | 2017. szeptember 13. 12:34
A szaúdi koronaherceg még védelmi miniszterként az utóbbi években fő felelőse és kidolgozója volt országa agresszív külpolitikájának, amely eddig egy nagy rakás csődtömegnek bizonyult. Most tételesen sorra vesszük a szerencsétlen országokat, ahova betette a lábát. A 16 évvel ezelőtti New York-i terrortámadásért nem visel közvetlen politikai felelősséget, de a friss bizonyítékok súlyos árnyékot vetnek Rijádra.
Makro / Külgazdaság A gátlástalan herceg vetélkedése Iránnal - végképp elszabadulnak az indulatok?
Káncz Csaba | 2017. június 23. 15:03
A szaúdi korona első számú várományosa lett az a 31 éves védelmi miniszter, akinek eddigi katonai és diplomáciai lépései csődtömegek sorát eredményezte. A német hírszerzés már 2015-ben figyelmeztetett az „arrogáns és gátlástalan” Szalmán növekvő hatalmára. A jelek a további eszkaláció felé mutatnak Iránnal.
Makro / Külgazdaság De mit gondolnak valójában az arabok az Iszlám Államról?
Privátbankár.hu | 2016. július 29. 12:55
Egy felmérésből az derül ki, hogy egyes arab országokban az egy százalékot sem éri el az Iszlám Állammal nyíltan szimpatizálók aránya, de még egyes forrongó területeken is csak 6-7 százalékos. A szervezet céljai mellett az erőszakos módszereivel kapcsolatban is megkérdezték a lakosságot.
Makro / Külgazdaság Mindenkinek elege van ebből, ezt az országot három részre osztanák
Privátbankár.hu | 2016. június 20. 17:00
Mi jöhet az Iszlám Állam legyőzése után? Három külön állam békés egymás mellett élését tartja a legjobb megoldásnak az egyik kurd szakértő. Irak népei mélyen bizalmatlanok egymással szemben, ezt mutatják a legújabb tapasztalatok, lehet, hogy már csak így lehet helyreállítani a békét.
Makro / Külgazdaság Mi jön most? Alapjaiban megváltozhat az egész arab világ
KD | 2015. december 26. 19:33
Miközben az Iszlám Állam azon dolgozik, hogy szépen lassan visszalökje Szíriát és a környező országokat a mélybe, az egyik legszigorúbb királyságban a változás apró szelei fújnak. Kívülről nézve igen kis lépés a szaúd-arábiai, de hosszútávon óriási társadalmi átrendeződés bontakozhat ki. De mi is történt?
Makro / Külgazdaság Mire jók az Orbán által szeretett nemzetállamok?
Érces János | 2015. november 19. 13:25
Nacionalista politikusok, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök álma az erős nemzetállam. De vajon a világban szétnézve, valóban a nemzetállamok a sikeresebbek? Hány klasszikus nemzetállam lehet a világban GDP/fő szerint 20 leggazdagabb ország között? Kitalálná?
Makro / Külgazdaság Ezeket a helyeket már tényleg elözönlötték a migránsok
Privátbankár.hu | 2015. július 29. 14:55
Miközben Európában a menekültkérdésen és migráción vitatkoznak, másutt ez régen nem kérdés. Olyan országok is vannak, ahol a helyi lakosság kisebbségbe szorult. De ha kivonnánk a bevándorlókat a gazdaságból, hirtelen eltűnne az ország GDP-jének túlnyomó része.
hírlevél
depositphotos