<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A túlnépesedés, a korrupt kormányzatok és a munkahelyek hiánya a fiatalokat a radikalizációba és a kábítószerekhez űzi. A hatóságok rettegéssel figyelik a francia tüntetéseket, arra letartóztatásokkal és a láthatósági mellények elkobzásával reagálnak. Négy muszlim országot vizsgálunk meg közelebbről.
A szudáni kormány ellen tüntetnek szolidaritásból Jemenben. (EPA/YAHYA ARHAB)

Németország és Kína még csak most kezdett meredek lassulásba, a Világbank csupán a napokban figyelmeztetett a világgazdaság egén gyülekező „viharfelhőkre”, de számos arab államot már hetek óta utcai zavargások ráznak meg.  Itt ráadásul polgárháborúk által nem érintett muszlim államokról beszélünk, amelyek közül most négyet veszünk górcső alá – közülük hárman ráadásul Európa határán terülnek el. Közös jellemzőjük, hogy túlnépesedettek, a fiatalok százezreinek nem tudnak munkát adni, akik aztán vagy radikalizálódnak, vagy kábítószerhez menekülnek.

Egyiptom

Az 1992-ben még 58 millió lakosú országban mára 104 millióan élnek, 2030-ra pedig várhatóan 127 milliósra ugrik a népesség. Jelenleg a lakosság 62 százaléka 29 év alatti! A népességrobbanás óriási tehet ró az amúgy is szűkös erőforrásokra, elsősorban az ivóvízre és a termőföldre.

Az egyiptomi rezsim rettegéssel figyeli a francia Sárga Mellényesek mozgalmát és arra azonnal letartóztatásokkal reagált, valamint korlátozásokat vezetett be a láthatósági mellények árusítására az országban. Nyolc évvel az Arab Tavasz kirobbanása után az ország lakóinak csupán ötöde gondolja azt, hogy Egyiptom jó irányba halad – 5 éve még a lakosság 85 százalék vélekedett pozitívan.  A felmérés szerint az egyiptomiak többsége szerint a korrupció és a nepotizmus teszi elsősorban tönkre az országukat, egyben követelik az oktatási rendszer javítását, valamint politikai és kormányzati reformokat.

Szudán

A rendfenntartók több tucat embert megöltek az elmúlt hónapban, akik az alapvető élelmiszerek árának rohamos emelkedése miatt tiltakoztak. Az inflációs ráta 70 százalékos, a szudáni font pedig a szabadpiacon csupán múlt novemberben elvesztette értékének negyedét a kemény devizákhoz képest. Omar al-Basir elnök 29 éve uralja az országot.

Libanon

A gazdasági válság és a politikai lebénulás miatt utcai tiltakozások törtek ki a múlt hónapban. Az IMF adatai szerint mindössze 1 százalékos volt a GDP növekedése tavaly, holott legalább 6 százalékos növekedés kellene ahhoz, hogy elég munkahely létesüljön az évente piacra lépő 30 000 fiatalnak.

Káncz Csaba

Ehhez legalább egy hatékony kormányra lenne szükség, de az meg nincsen: 9 éves kihagyás után nyolc hónapja voltak választások, de azóta sem sikerült felállítani egy működő kormányt.

Tunézia

Országos tiltakozások törtek ki tavaly december 24-én, amikor egy elkeseredett újságíró felgyújtotta magát az ország közállapotai és a magas munkanélküliség miatt. A tunéziai dinár folyamatosan veszti el az értékét, az országot egy 92 éves elnök irányítja, a lakosság pedig 8 évvel a forradalom után letargiába süllyedt. A friss felmérés szerint míg 5 éve a lakosság 94 százaléka volt bizakodó az ország jövőjével kapcsolatban, mára ez az arány csupán 21 százalék.

Az országban meredeken emelkedik a bűnözés, az öngyilkosságok száma és a kemény drogok fogyasztása. Akárcsak Egyiptomban a helyi hatóságok itt is rettegnek a francia folyamatok láttán, ezért egy bizarr rajtaütés keretében lefoglaltak egy raktárban 50 000 láthatósági mellényt.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Húszezren már foglaltak időpontot a harmadik oltásra, négyezren meg is kapták azt
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 09:28
Az idősotthonokban is elkezdődött a következő oltások felvétele. Közelít a járvány újabb hulláma, de a berobbanására még várni kell.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor válaszcsapást mért az Európai Bizottságra
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 08:13
A magyar kormány minden aggodalmat visszautasít, ami a jogállamisági jelentésben szerepel. Nincs nagyobb korrupciós probléma, mint máshol, és a médiával is minden rendben van, kellően színes.
Makro / Külgazdaság Németországban is jön a harmadik oltás
MTI | 2021. augusztus 3. 07:51
Szeptembertől, a rizikócsoportoknak.
Makro / Külgazdaság NER humor: milliókat érnek az Orbán és Mészáros viccek
Vég Márton | 2021. augusztus 3. 05:28
Nevetni mindenki szeret, ezt pedig pénzzé lehet alakítani. Bödőcs Tibortól Fábry Sándorig sokan remekül megélnek a NER-kompatibilis humorból.
Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos