BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. január 16. 08:35

A túlnépesedés, a korrupt kormányzatok és a munkahelyek hiánya a fiatalokat a radikalizációba és a kábítószerekhez űzi. A hatóságok rettegéssel figyelik a francia tüntetéseket, arra letartóztatásokkal és a láthatósági mellények elkobzásával reagálnak. Négy muszlim országot vizsgálunk meg közelebbről.

A szudáni kormány ellen tüntetnek szolidaritásból Jemenben. (EPA/YAHYA ARHAB)

Németország és Kína még csak most kezdett meredek lassulásba, a Világbank csupán a napokban figyelmeztetett a világgazdaság egén gyülekező „viharfelhőkre”, de számos arab államot már hetek óta utcai zavargások ráznak meg.  Itt ráadásul polgárháborúk által nem érintett muszlim államokról beszélünk, amelyek közül most négyet veszünk górcső alá – közülük hárman ráadásul Európa határán terülnek el. Közös jellemzőjük, hogy túlnépesedettek, a fiatalok százezreinek nem tudnak munkát adni, akik aztán vagy radikalizálódnak, vagy kábítószerhez menekülnek.

Egyiptom

Az 1992-ben még 58 millió lakosú országban mára 104 millióan élnek, 2030-ra pedig várhatóan 127 milliósra ugrik a népesség. Jelenleg a lakosság 62 százaléka 29 év alatti! A népességrobbanás óriási tehet ró az amúgy is szűkös erőforrásokra, elsősorban az ivóvízre és a termőföldre.

Az egyiptomi rezsim rettegéssel figyeli a francia Sárga Mellényesek mozgalmát és arra azonnal letartóztatásokkal reagált, valamint korlátozásokat vezetett be a láthatósági mellények árusítására az országban. Nyolc évvel az Arab Tavasz kirobbanása után az ország lakóinak csupán ötöde gondolja azt, hogy Egyiptom jó irányba halad – 5 éve még a lakosság 85 százalék vélekedett pozitívan.  A felmérés szerint az egyiptomiak többsége szerint a korrupció és a nepotizmus teszi elsősorban tönkre az országukat, egyben követelik az oktatási rendszer javítását, valamint politikai és kormányzati reformokat.

Szudán

A rendfenntartók több tucat embert megöltek az elmúlt hónapban, akik az alapvető élelmiszerek árának rohamos emelkedése miatt tiltakoztak. Az inflációs ráta 70 százalékos, a szudáni font pedig a szabadpiacon csupán múlt novemberben elvesztette értékének negyedét a kemény devizákhoz képest. Omar al-Basir elnök 29 éve uralja az országot.

Libanon

A gazdasági válság és a politikai lebénulás miatt utcai tiltakozások törtek ki a múlt hónapban. Az IMF adatai szerint mindössze 1 százalékos volt a GDP növekedése tavaly, holott legalább 6 százalékos növekedés kellene ahhoz, hogy elég munkahely létesüljön az évente piacra lépő 30 000 fiatalnak.

Káncz Csaba

Ehhez legalább egy hatékony kormányra lenne szükség, de az meg nincsen: 9 éves kihagyás után nyolc hónapja voltak választások, de azóta sem sikerült felállítani egy működő kormányt.

Tunézia

Országos tiltakozások törtek ki tavaly december 24-én, amikor egy elkeseredett újságíró felgyújtotta magát az ország közállapotai és a magas munkanélküliség miatt. A tunéziai dinár folyamatosan veszti el az értékét, az országot egy 92 éves elnök irányítja, a lakosság pedig 8 évvel a forradalom után letargiába süllyedt. A friss felmérés szerint míg 5 éve a lakosság 94 százaléka volt bizakodó az ország jövőjével kapcsolatban, mára ez az arány csupán 21 százalék.

Az országban meredeken emelkedik a bűnözés, az öngyilkosságok száma és a kemény drogok fogyasztása. Akárcsak Egyiptomban a helyi hatóságok itt is rettegnek a francia folyamatok láttán, ezért egy bizarr rajtaütés keretében lefoglaltak egy raktárban 50 000 láthatósági mellényt.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az angol királyi ház rémálma – rács mögött a Moszad tisztje
Káncz Csaba | 2020. július 5. 18:45
Epstein volt üzlettársa szerint Maxwell „mindent tud” és „neveket fog feldobni az FBI-nak”.  Az amerikai ügyészek most felszólították András herceget, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ősszel jöhet a fordulat a német gazdaságban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 5. 15:50
Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint a gazdaság és a védekezés is fontos
MTI | 2020. július 5. 11:31
A kormány a jövő évi költségvetéssel egyszerre kívánja fenntartani a koronavírus-járvány elleni védekezési készültséget és minden erővel segíteni a gazdasági növekedést - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél