<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Miközben az Iszlám Állam azon dolgozik, hogy szépen lassan visszalökje Szíriát és a környező országokat a mélybe, az egyik legszigorúbb királyságban a változás apró szelei fújnak. Kívülről nézve igen kis lépés a szaúd-arábiai, de hosszútávon óriási társadalmi átrendeződés bontakozhat ki. De mi is történt?
Szaúdi nők a szavazóurnáknál. (EPA/AHMED YOSRI)

Szaúd-Arábiában a demokrácia leginkább a kávéjukra hasonlít: kis kiszerelésben jön, de annál nagyobbat üt. Ez akkor is látszott, mikor Ashjan Hindi költőnő a színpadra lépett Dzsiddában. Annak ellenére, hogy a kikötőváros az egyik legnyugatiasabb szaúdi település, a vallási konzervatívok így is megpróbálták elhallgattatni. Azonban a felháborodásuk hiába való volt, a közönség a költőnő mellé állt a nemek közti nyilvános érintkezés tiltásának ellenére is. Pár óra se kellett hozzá, hogy a közösségi média tele legyen az esetről készült videókkal és támogató üzenetekkel – derül ki az Economist cikkéből.

De miért is számít ez?

December 13-án az arab királyságban választások voltak, a szavazóknak a városi tanácsok összetételéről kellett döntenie. Szaúd-Arábiában ez az egyetlen választható politikai hivatal, és itt is csak a tanácsi helyek kétharmadáról szavazhatnak, a harmadik harmadot felülről jelölik ki. Bár a tanácsok nem rendelkeznek igazán nagy hatalommal,  13-án így is valami történelmi dolog ment végbe.

A királyság 83 évnyi története alatt most először szavazhattak és indulhattak nők a választáson. A kampányidőszak nem zajlott zökkenőmentesen, a közel ezer elinduló nőnek nem volt egyszerű dolga, mivel a férfi szavazóikhoz személyesen nem szólhattak hozzá a nemek közti nyilvános érintkezést tiltó rendelet miatt, és arcképes plakátjaikat sem ragaszthatták ki. Az ország belügyminisztériuma minden indulót többször is ellenőrzött, és a konzervatív vallásos csoportok is kiborultak. A Taif városbeli vallási rendőrség odáig ment, hogy kiadott egy röpiratot arról, hogy a nőkre szavazás sérti az iszlám törvényeit.

Kis lépésekkel előre

Szerencsére a szaúdi közvélemény nem velük értett egyet. 106 ezer nő szavazott a választásokon, és húsz tanácsbeli helyen ezentúl már nem férfi fog ülni. Ez azért is nagy szó, mert Szaúd-Arábiában a nők nem vezethetnek, ezért a szavazó és megválasztott nők jó eséllyel családjuk segítségével és támogatásával jutottak el a választásokig. Szintén meglepetés volt, hogy nem csak az olyan liberális városokban születtek női győzelmek, mint Dzsidda, hanem például Madrakában, a zarándokhely Mekka közelében is.

Még ha a megválasztott nők száma kevésnek is tűnik, 2013 óta ez a legnagyobb előrelépés az egyenjogúság felé, akkor a Shura Tanácsban kaptak 30 helyet a nők. A mostani választások eredménye alapján elképzelhető, hogy a kijelölt tanácsi helyekre is több nő kerül majd be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló