<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Miközben az Iszlám Állam azon dolgozik, hogy szépen lassan visszalökje Szíriát és a környező országokat a mélybe, az egyik legszigorúbb királyságban a változás apró szelei fújnak. Kívülről nézve igen kis lépés a szaúd-arábiai, de hosszútávon óriási társadalmi átrendeződés bontakozhat ki. De mi is történt?
Szaúdi nők a szavazóurnáknál. (EPA/AHMED YOSRI)

Szaúd-Arábiában a demokrácia leginkább a kávéjukra hasonlít: kis kiszerelésben jön, de annál nagyobbat üt. Ez akkor is látszott, mikor Ashjan Hindi költőnő a színpadra lépett Dzsiddában. Annak ellenére, hogy a kikötőváros az egyik legnyugatiasabb szaúdi település, a vallási konzervatívok így is megpróbálták elhallgattatni. Azonban a felháborodásuk hiába való volt, a közönség a költőnő mellé állt a nemek közti nyilvános érintkezés tiltásának ellenére is. Pár óra se kellett hozzá, hogy a közösségi média tele legyen az esetről készült videókkal és támogató üzenetekkel – derül ki az Economist cikkéből.

De miért is számít ez?

December 13-án az arab királyságban választások voltak, a szavazóknak a városi tanácsok összetételéről kellett döntenie. Szaúd-Arábiában ez az egyetlen választható politikai hivatal, és itt is csak a tanácsi helyek kétharmadáról szavazhatnak, a harmadik harmadot felülről jelölik ki. Bár a tanácsok nem rendelkeznek igazán nagy hatalommal,  13-án így is valami történelmi dolog ment végbe.

A királyság 83 évnyi története alatt most először szavazhattak és indulhattak nők a választáson. A kampányidőszak nem zajlott zökkenőmentesen, a közel ezer elinduló nőnek nem volt egyszerű dolga, mivel a férfi szavazóikhoz személyesen nem szólhattak hozzá a nemek közti nyilvános érintkezést tiltó rendelet miatt, és arcképes plakátjaikat sem ragaszthatták ki. Az ország belügyminisztériuma minden indulót többször is ellenőrzött, és a konzervatív vallásos csoportok is kiborultak. A Taif városbeli vallási rendőrség odáig ment, hogy kiadott egy röpiratot arról, hogy a nőkre szavazás sérti az iszlám törvényeit.

Kis lépésekkel előre

Szerencsére a szaúdi közvélemény nem velük értett egyet. 106 ezer nő szavazott a választásokon, és húsz tanácsbeli helyen ezentúl már nem férfi fog ülni. Ez azért is nagy szó, mert Szaúd-Arábiában a nők nem vezethetnek, ezért a szavazó és megválasztott nők jó eséllyel családjuk segítségével és támogatásával jutottak el a választásokig. Szintén meglepetés volt, hogy nem csak az olyan liberális városokban születtek női győzelmek, mint Dzsidda, hanem például Madrakában, a zarándokhely Mekka közelében is.

Még ha a megválasztott nők száma kevésnek is tűnik, 2013 óta ez a legnagyobb előrelépés az egyenjogúság felé, akkor a Shura Tanácsban kaptak 30 helyet a nők. A mostani választások eredménye alapján elképzelhető, hogy a kijelölt tanácsi helyekre is több nő kerül majd be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG