BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2017. szeptember 13. 12:34

A szaúdi koronaherceg még védelmi miniszterként az utóbbi években fő felelőse és kidolgozója volt országa agresszív külpolitikájának, amely eddig egy nagy rakás csődtömegnek bizonyult. Most tételesen sorra vesszük a szerencsétlen országokat, ahova betette a lábát. A 16 évvel ezelőtti New York-i terrortámadásért nem visel közvetlen politikai felelősséget, de a friss bizonyítékok súlyos árnyékot vetnek Rijádra.

Szaúd-Arábia. Kép forrása: EPA, Amel Pain

Idén júniusban a szaúdi király váratlanul megfosztotta tisztségétől addigi trónörökösét és 31 éves fiát, Mohamed bin Szalmánt (MBS), az eddigi helyettes trónörököst tette meg a korona első számú várományosává. MBS védelmi miniszterként az utóbbi években fő felelőse és kidolgozója volt országa agresszív külpolitikájának, amely eddig egy nagy rakás csődtömegnek bizonyult. Kinevezése erős kételyeket ébreszt országa és a régió stabilitásával kapcsolatban.

MBS most számos fronton harcol, amelyeket vegyük végig tételesen.

  Gazdaság

  MBS a felelőse a tavaly áprilisban bejelentett "Vision 2030" elnevezésű államreform-csomag megvalósításáért is. Az egyébként üdvözlendő lépések közé tartozik a vízfejű állami bürokrácia visszavágása és a privatizáció - igen ám, de ezek a lépések komoly munkahely-vesztéshez vezetnek. Bár a hivatalos statisztikák szerint jelenleg 12.7 százalékon áll a munkanélküliségi ráta, helyi szakértők szerint ez már most közelebb van a 30 százalékhoz, a 24-29 éves korosztályban pedig a 40 százalékhoz. Ráadásul a 20 milliós szaúdi társadalomban mintegy 1.9 millió fiatal fog az elkövetkező évtizedben a munkaerőpiacra lépni.

  Szíria

  Kapitális baklövés MBS részéről. Aszad szír elnök megbuktatása nem sikerült, ezért 10 napja MBS titokban Izraelbe látogatott, ahol Netanjahuval tárgyalt a következő lépésekről. Mind Tel-Aviv, mind Rijád eltökélt abban, hogy megakadályozza Teherán tartós katonai jelenlétét Szíriában és ezért nagyon messzire hajlandók elmenni. Izraelben pattanásig feszültek az idegek, egyes magas rangú hivatalnokok már Aszad elnöki palotájának bombázásával fenyegetőznek.

  Jemen

  MBS közel három éve indította el a jemeni hadjáratot, amely katasztrofális kihatással járt a szaúdi költségvetésre és mindenekelőtt a jemeni átlagember számára. A hadjárat aláásta Rijád hagyományos szövetségi rendszerét, Pakisztán ugyanis nem volt hajlandó csapatokat küldeni a huszi lázadók leverésére. Jemenben napjainkban kolerajárvány tombol, fél millió fertőzöttel. Jemen a jelen állás szerint egy krónikus bukott állammá (failed state) alakul az Arab-félszigeten.

  Katar

  A szaúdiak vezetésével három hónapja megkezdett blokád nem törte meg a törpeállamot, ellenben Ankarával, Moszkvával és Teheránnal stratégiai szintre erősítette kapcsolatait. Az 1981-ben létrehozott Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) viszont MBS blokádjának következtében halálos sebet kapott.

  9/11

  Káncz Csaba

  MBS a 16 évvel ezelőtti New York-i terrortámadásért nem visel közvetlen politikai felelősséget, de az új kutatások eredményei súlyos árnyékot vetnek Rijádra. Mint ismeretes, a 19 gépeltérítőből 15-en szaúdi állampolgárok voltak. A szeptember 11-én elhunytak 1400 családtagja a napokban olyan friss bizonyítékokat mutatott be a bíróságnak, miszerint a washingtoni szaúdi nagykövetség (!!) vette meg a jegyét annak a két szaúdi ügynöknek, akik 1999-ben egy polgári járaton tanulmányozták a későbbi támadást.

  Egy Phoenix-ből Washingtonba tartó járaton egyetemistáknak adták ki magukat, technikai kérdéseket tettek föl az utaskísérőknek és még a pilótafülkébe is többször be akartak kéredzkedni. A viselkedésük annyira gyanús volt, hogy a repülő félúton vészleszállást hajtott végre. Az FBI kihallgatta a két szaúdit, de végül vádat nem emelt.

  Káncz Csaba jegyzete.

  Az Ön bizalma a mi tőkénk

  A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


  Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
  Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
  Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
  Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
  Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
  3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
  Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
  Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
  Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
  Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
  Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
  A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
  Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
  Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
  Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
  Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
  Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
  Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
  Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
  Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
  A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
  Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
  Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
  Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
  Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
  MTI | 2020. május 29. 10:44
  A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
  Makro / Külgazdaság Így nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben
  Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:13
  A statisztikai hivatal második becslése megerősítette az elsőként közölt, 2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedést.
  Friss
  hírlevél