BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. szeptember 13. 12:34

A szaúdi koronaherceg még védelmi miniszterként az utóbbi években fő felelőse és kidolgozója volt országa agresszív külpolitikájának, amely eddig egy nagy rakás csődtömegnek bizonyult. Most tételesen sorra vesszük a szerencsétlen országokat, ahova betette a lábát. A 16 évvel ezelőtti New York-i terrortámadásért nem visel közvetlen politikai felelősséget, de a friss bizonyítékok súlyos árnyékot vetnek Rijádra.

Szaúd-Arábia. Kép forrása: EPA, Amel Pain

Idén júniusban a szaúdi király váratlanul megfosztotta tisztségétől addigi trónörökösét és 31 éves fiát, Mohamed bin Szalmánt (MBS), az eddigi helyettes trónörököst tette meg a korona első számú várományosává. MBS védelmi miniszterként az utóbbi években fő felelőse és kidolgozója volt országa agresszív külpolitikájának, amely eddig egy nagy rakás csődtömegnek bizonyult. Kinevezése erős kételyeket ébreszt országa és a régió stabilitásával kapcsolatban.

MBS most számos fronton harcol, amelyeket vegyük végig tételesen.

  Gazdaság

  MBS a felelőse a tavaly áprilisban bejelentett "Vision 2030" elnevezésű államreform-csomag megvalósításáért is. Az egyébként üdvözlendő lépések közé tartozik a vízfejű állami bürokrácia visszavágása és a privatizáció - igen ám, de ezek a lépések komoly munkahely-vesztéshez vezetnek. Bár a hivatalos statisztikák szerint jelenleg 12.7 százalékon áll a munkanélküliségi ráta, helyi szakértők szerint ez már most közelebb van a 30 százalékhoz, a 24-29 éves korosztályban pedig a 40 százalékhoz. Ráadásul a 20 milliós szaúdi társadalomban mintegy 1.9 millió fiatal fog az elkövetkező évtizedben a munkaerőpiacra lépni.

  Szíria

  Kapitális baklövés MBS részéről. Aszad szír elnök megbuktatása nem sikerült, ezért 10 napja MBS titokban Izraelbe látogatott, ahol Netanjahuval tárgyalt a következő lépésekről. Mind Tel-Aviv, mind Rijád eltökélt abban, hogy megakadályozza Teherán tartós katonai jelenlétét Szíriában és ezért nagyon messzire hajlandók elmenni. Izraelben pattanásig feszültek az idegek, egyes magas rangú hivatalnokok már Aszad elnöki palotájának bombázásával fenyegetőznek.

  Jemen

  MBS közel három éve indította el a jemeni hadjáratot, amely katasztrofális kihatással járt a szaúdi költségvetésre és mindenekelőtt a jemeni átlagember számára. A hadjárat aláásta Rijád hagyományos szövetségi rendszerét, Pakisztán ugyanis nem volt hajlandó csapatokat küldeni a huszi lázadók leverésére. Jemenben napjainkban kolerajárvány tombol, fél millió fertőzöttel. Jemen a jelen állás szerint egy krónikus bukott állammá (failed state) alakul az Arab-félszigeten.

  Katar

  A szaúdiak vezetésével három hónapja megkezdett blokád nem törte meg a törpeállamot, ellenben Ankarával, Moszkvával és Teheránnal stratégiai szintre erősítette kapcsolatait. Az 1981-ben létrehozott Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) viszont MBS blokádjának következtében halálos sebet kapott.

  9/11

  Káncz Csaba

  MBS a 16 évvel ezelőtti New York-i terrortámadásért nem visel közvetlen politikai felelősséget, de az új kutatások eredményei súlyos árnyékot vetnek Rijádra. Mint ismeretes, a 19 gépeltérítőből 15-en szaúdi állampolgárok voltak. A szeptember 11-én elhunytak 1400 családtagja a napokban olyan friss bizonyítékokat mutatott be a bíróságnak, miszerint a washingtoni szaúdi nagykövetség (!!) vette meg a jegyét annak a két szaúdi ügynöknek, akik 1999-ben egy polgári járaton tanulmányozták a későbbi támadást.

  Egy Phoenix-ből Washingtonba tartó járaton egyetemistáknak adták ki magukat, technikai kérdéseket tettek föl az utaskísérőknek és még a pilótafülkébe is többször be akartak kéredzkedni. A viselkedésük annyira gyanús volt, hogy a repülő félúton vészleszállást hajtott végre. Az FBI kihallgatta a két szaúdit, de végül vádat nem emelt.

  Káncz Csaba jegyzete.

  Az Ön bizalma a mi tőkénk

  A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


  Makro / Külgazdaság Nyugdíjak: rossz úton jár a kormány? - A hét videója
  Izsó Márton - Székely Sarolta | 2020. augusztus 7. 20:00
  Különleges elemzést publikáltunk a héten, melyben egy új szemszögből vizsgáltuk meg a nyugdíjak vásárlóerejét. Az időskori ellátás mellett a nettó minimálbért és az átlagos bért is bevontuk az elemzésbe. Az eredmény inkább sokkoló, mint meglepő lett, és a jövő sem túl fényes. Minderről a cikk szerzője, kolléganőnk, Székely Sarolta számol be. 
  Makro / Külgazdaság Bejrúti robbanás: Trump is segít Libanonnak
  MTI | 2020. augusztus 7. 18:41
  Az amerikai kormány 15 millió dollár értékű segélyt küld Libanonnak. Segélyszállítmányokat küld Bejrútba az amerikai hadsereg is.
  Makro / Külgazdaság Bárki nyerhet és nagy a verseny a magyar közbeszerzéseken
  MTI | 2020. augusztus 7. 17:48
  Egészséges verseny jellemzi a közbeszerzési piacot, hiszen minden egyes eljárásban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért - véli a Közbeszerzési Hatóság.
  Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
  Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
  Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
  Makro / Külgazdaság Macron zseniális húzása Libanonban – a Hezbollah titkos játszmája
  Káncz Csaba | 2020. augusztus 7. 15:36
  A libanoni nép dühe most meglepő módon nem a külvilág, hanem saját oligarcháik és a végtelenül korrupt politikai osztály ellen irányul. A Hezbollah több száz kilogramm ammónium-nitrátot tárolt Dél-Németországban, amelyet a Moszad tippje alapján az év elején foglaltak le a hatóságok. Káncz Csaba jegyzete.
  Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország két szomszédjánál is nagyon durva a helyzet
  MTI | 2020. augusztus 7. 14:51
  Romániában és Ukrajnában továbbra is tetőzik a koronavírus-járvány: utóbbiban eddig már csaknem 5500 kiskorú fertőződött meg.
  Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: 4,7 milliárd forint a BKK tavalyi vesztesége
  MTI | 2020. augusztus 7. 13:58
  4,7 milliárd forintos veszteséggel zárta a BKK a 2019-es évet. Még soha nem fordult elő olyan, hogy a közlekedési vállalat veszteséges lett volna.
  Makro / Külgazdaság Brutális hiánnyal zárta az első hét hónapot az államháztartás központi alrendszere
  MTI | 2020. augusztus 7. 11:47
  Sok költéssel járt a vírus elleni védekezés meg a gazdaságmentés.
  Makro / Külgazdaság Majdnem az összes külföldi turista eltűnt az országból a korona-lezárások miatt
  MTI | 2020. augusztus 7. 10:41
  Júniusban több mint 93 százalékkal zuhant a beutazók által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest.
  Makro / Külgazdaság Tovább bővíthetik a távmunkát ősszel, a főnökök beszállhatnának az alkalmazottaik rezsijébe
  MTI | 2020. augusztus 7. 10:27
  A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta el a Világgazdaságnak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 
  hírlevél