TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Miközben Európában a menekültkérdésen és migráción vitatkoznak, másutt ez régen nem kérdés. Olyan országok is vannak, ahol a helyi lakosság kisebbségbe szorult. De ha kivonnánk a bevándorlókat a gazdaságból, hirtelen eltűnne az ország GDP-jének túlnyomó része.
Kuvaiti pláza (fotó: Wikimedia Commons)

A Statista.com összeszedte azt a tíz országot, ahol – az ENSZ adatai alapján – a 2013-as évben a legmagasabb volt a nem helyi születésű lakosság aránya. A lista  tanulságos, a migránsok főleg gazdag országokba mentek. Sok helyen azonban mára a gazdaság nélkülözhetetlen szereplőivé váltak.

Összehasonlításképpen, a magyarországi lakosság körében mintegy négy százalék a nem Magyarországon születettek aránya, ennek is mintegy fele határainkon túli magyar. Nyugat-Európában ez a szám jellemzően 10-15 százalék.

10. Szingapúr: 42,9 százalék

A Malajzia és Indonézia között egy fontos tengerszorosban levő városállam lakóinak négy hivatalos nyelve is van, az angol, mandarin (kínai), a maláj és a tamil, ez is jelzi, micsoda nemzetközi kavalkád lehet ott. Miután pár évtized alatt nőtt ki kikötője, majd pénzügyi szektora révén elmaradott településből világvárossá, felhőkarcolókkal és üvegpalotákkal, a gazdasági fejlődés sok bevándorlót szívott fel.

9. Luxemburg: 43,3 százalék

Nem túl nagy ország, de nem is annyira mini, nagyjából egy kisebb magyarországi megyének felel meg. Igen gazdag, Európa egyik pénzügyi központja, híres a tőzsdéje, híresek a luxemburgi befektetési alapok, több európai uniós intézmény székhelye. Pár éve ott székel a magyar Fotex is.

Bár a Wikipedia szerint nemzeti mottója: „Azok akarunk maradni, akik vagyunk”, ez a jelek szerint nem sikerült neki, hiszen a lakosság közel fele külföldön született. A jólét miatt azonban ez valószínűleg nem sokakat zavar, avagy hallottak már olyat, hogy a luxemburgiak bevándorlókat vegzálnak? Lehet, hogy nálunk is a jóléttel van a baj?

8. Brunei: 49,3 százalék

A Brunei Szultanátus egyetlen szárazföldi szomszédja Malajzia, a lakosság kétharmada maláj, de fontos a kínaiak szerepe (15 százalék) és az angol nyelv is. A Wikipedia ezt is kicsi, de gazdag országnak nevezi (kőolajbevételei vannak), egyik nagyobb megyénknek megfelelő a mérete. A gazdagság nyilván komoly vonzerő a bevándorlók szemében.


Statista

7. Bahrein: 54,7 százalék

A Bahreini Királyság is kis olajmonarchia a Perzsa-öbölben, Szaúd-Arábia partjainál, kis területen eléggé sok lakossal, melyek nagy része arab, de van közöttük perzsa, indiai, európai és még sok más.

6. Andorra: 56,9 százalék

A Spanyolország és Franciaország között a Pireneusok völgyében meghúzódó járásnyi ország turisztikai és pénzügyi központ is. Eredeti lakosai, a katalánok kisebbségbe szorultak, főleg spanyol, portugál, francia bevándorlók lepték el őket, de úgy tűnik sok nyugat-európai nyugdíjas, például angol is tengeti ott napjait.

A Európai Unión belül található többi törpeállamhoz – San Marino, Monaco, Vatikán – hasonlóan nem az EU tagja, de különböző területeken, mint egyes vámok, hasonló jogokat élvez, mintha tag lenne.

5. Kuvait: 60,2

A kis olajmonarchiáknál kicsit nagyobbacska, talán négy-öt magyar megyét is kitevő méretű ország Kuvait, amely kapcsán még Irak is hajlandó volt beleszaladni egy méretes amerikai pofonba (Öbölháború). A hatalmas olajkinccsel rendelkező országban igen sok a vendégmunkás, ami abból is látszik, hogy a munkaképes korúak között majdnem kétszer annyi a férfi, mint a nő. A legtöbbjük más arab országokból jött, de vannak dél-ázsiaiak is szép számmal.

4. Monaco: 64,2 százalék

A művészek, hercegek, filmcsillagok és olajmágnások, jachtok és kaszinók városállama, ahol sok gazdag ember telepedett le. Valahogy itt sem nagyon tüntetnek a bevándorlók ellen. Mennyit számít a pénz…

3. Katar: 73,8 százalék

Az olajemírséget a Wikipedia a világ leggazdagabb országának nevezi, ahol az egy főre jutó GDP a legmagasabb, mintegy 90 ezer dollár volt 2010-ben. (Bár azóta esett az olaj ára.) Alig vannak helyi lakosok, még az arabok sincsenek már többségben, számos ázsiai országból érkeztek bevándorlók, igaz, főleg muszlimok.

2. Egyesült Arab Emírségek: 83,7 százalék

Ez az ország Magyarországhoz fogható mind területben, mind lakosságban – csakhogy itt aztán már alig maradt őslakos, a Wikipedia szerint már tíz százalék alá esett az arányuk. Az állampolgársággal rendelkezők aránya viszont 20 százalék.

A legtöbb bevándorló ráadásul dél-ázsiai, így már az arab nyelv is kezd háttérbe szorulni a közvetítő nyelvként használt angollal szemben. Ezt az országot tényleg elözönlötték a külföldiek, mégis a térség egyik legstabilabb és leggazdagabb állama. Mi lenne ott bevándorlók nélkül? Eltűnne a termelés kilenctizede? Vagy még több?

1. Vatikán: 100 százalék

A Szent Városban nem született senki, az ország lakossága kizárólag bevándorlókból áll. Igen, tulajdonképpen a pápa is az, hiszen argentin születésű. Persze ez egy különleges eset, nem csak méretét, hanem más tulajdonságait tekintve is leegyszerűsítés a Vatikánt országnak nevezni.

(Korábbi cikkünk: 5 totális hülyeség a külföldiekkel kapcsolatban)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Makro / Külgazdaság Megint óriási pénzek mozdultak meg a költségvetésben - egy tárca nélküli miniszter a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 07:23
Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 
Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Makro / Külgazdaság Az őszi szünetben fertőtlenítési nagytakarítást végeznek az iskolákban
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 13:09
A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy minden eddigi csúcsot megdöntött a halálozási arányszám, hogy álfertőtlenítők akarnak bejutni ingatlanokba, s hogy az antigén gyorstesztek hasonló eredményességgel alkalmazhatók, mint a PCR-tesztek.
Friss
hírlevél