BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. április 30. 11:03

Sosem volt még olyan, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntése szinte bármi lehet, mivel nem tudni, mennyi a saját megfontolás, és mennyi az elnöki elvárás szerepe a döntésben. A tőzsdék mindenesetre történelmi csúcson várják a kétnapos ülést.

Ma megkezdi ülését a Fed, melynek érdekessége, hogy soha ennyire nem volt még bizonytalan a várható monetáris politikai döntés. Tavaly masszív kamatemelési ciklus zajlott Amerikában, az alapkamat elérte ennek során a 2,4 százalékos szintet. A tervek szerint két újabb emelés következett volna idén és esetleg még egy vagy kettő jövőre, de aztán decemberben hirtelen fordulat történt.

Irányváltás

Egyrészt Donald Trump elnök fokozta a jegybankra nehezedő nyomást a monetáris szigorítás beszüntetése érdekében, másrészt a tavaly október csúcsok után valósággal összeomlottak az amerikai tőzsdék, épp karácsonykor érve el mélypontjukat. A döntéshozók megijedtek, lelki szemeik előtt a 10 évvel korábbi válság lebegett, noha most semmilyen komolyabb probléma nem mutatkozott, egyszerűen csak megérett egy kiadós korrekció a piacokon.

Mindenesetre heves változás következett a Fed-közlemények hangnemében: nem lesz kamatemelés, abbahagyják az eszközvásárlási program során kibocsátott fedezetlen pénz fokozatos bevonását, sőt, az utóbbi időben már kamatcsökkentésről is lehetett hallani, miközben az utolsó amerikai adat 3,2 százalékos növekedésről számol be az első negyedévre vonatkozóan, aminél jobbról álmodni sem lehetett.

Forgatókönyvek

Ellentmondásos tehát a helyzet: félelemre semmi ok, minden a legnagyobb rendben, de a jegybanki döntés teljesen kiszámíthatatlan. Lássuk, mit léphetnek:

1. Kamatot emelnek. Erre nagyon kevés az esély, noha a magas növekedési adat akár még indokolhatná is a lépést.

2. Változatlanul hagyják a kamatot, de utalást tesznek arra, hogy ha tovább dübörög a gazdaság és feszes marad a munkaerőpiac, mégiscsak emelni fognak az év folyamán.

3. Változatlan marad a kamat, és jelzik, hogy nem is akarnak már idén hozzányúlni, pörögjön csak a gazdaság, nem látnak túlzott inflációs veszélyt.

4. Változatlan marad a kamat, de felvetik, hogy akár csökkenthetnek is az év folyamán, hisz ezt óhajtja az elnök.

5. Kamatot csökkentenek most azonnal, elnöki ukázra. Ennek a legkisebb a valószínűsége, de teljesen nem zárható ki.

Piaci reakciók

A piac mindenesetre inkább arra számít, hogy alapvetően lazák maradnak a monetáris kondíciók, erre utal az, hogy a főbb indexek örökös csúcsukra értek, ami decemberben, az összeomlás idején nagyon valószínűtlen volt. Mind az S&P 500, mind a Nasdaq Composite meghaladta tavaly őszi előző csúcsát, ennél többről maga Trump sem álmodhat.

S&P 500. Összeomlás után új csúcs

Az amerikai tőzsdei árfolyamok feltehetően csak az első két esetben bicsaklanának meg érdemben, túl nagy esélyt azonban egyikre sem látunk, a legvalószínűbb a harmadik pont lehet. Nem nyúlnak a kamatokhoz, abból baj nem lehet. Csökkentés, vagy ennek kilátásba helyezése esetén viszont átmeneti eufória következhet.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
hírlevél