BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. április 6. 07:30

Theresa May brit miniszterelnök úgy tűnik, teljesen elvesztette realitásérzékét, és gyakorlatilag randalírozásba kezdett, és miután nincs, aki megállítsa országában, a jövő heti EU-válságcsúcs rákényszerülhet, hogy lezárja a vele való tárgyalást, és teljes erejével a rendezetlen brit kizuhanásból adódó károk enyhítésére koncentráljon.

A görög mutatvány

A brit kormányfő lényegében megismétli azt, amit Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök tett négy éve: a végsőkig feszíti az Európai Unió türelmét, amíg az meg nem húzza a végső határt. A görög helyzet annyiban tért el, hogy ott az ország csak az eurózónából esett volna ki, de benn maradt volna az Unióban, olyan tag lett volna, mint Magyarország, csak teljesen legatyásodva.

Ott az utolsó pillanat után visszakoznia is könnyű volt a hazárdőr görög miniszterelnöknek: miután európai pénz nélkül kongtak a bankok az ürességtől, az országban megszűnt a pénzforgalom, gyorsan elfogadta az Unió minden feltételét a következő mentőcsomaghoz. Nem is lett gond, azóta az ország gazdasága stabilizálódott: elég okosak voltak a görögök ahhoz, hogy felmérjük, mi jönne az eurózónából való kizuhanás után.

Hülyének nézte az ellenzéket

Úgy tűnik, a brit miniszterelnök most végigjátssza ugyanezt, csak neki nem feltétlenül marad lehetősége visszakozni az utolsó pillanatban. Amit az eredeti kilépési dátumig, március 29-ig előadott, az is példátlan volt: négy hónap alatt háromszor próbálta megszavaztatni parlamentjével az Unióval kötött egyezségét, amit nem szavazott meg a ház.

Úgy tűnt a héten, hogy végül észbe kap Theresa May: tárgyalni hívta az ellenzék vezérét, Jeremy Corbynt. Tegnapra azonban kiderült, hogy megint csak ámokfutásról van szó: a Munkáspárt szerint lényegében 3 nap alatt semmi újat nem ajánlott nekik a kormányfő, saját elképzeléseikből semmit nem fogad el, nem kötne kompromisszumot. Hülyének nézte a Munkáspártot, ahogy eddig közel 3 éves kormányfői pályafutása alatt szinte mindenkit.

És az EU-t is

Mindennek tetejében tegnap még az Európai Unió 27 országával is megtette ugyanezt: már megint június 30-ig kért halasztást, pedig ezt egyszer már elutasította a klub, mondván, a májusi európai parlamenti választásokig le kell zárni a kilépést, nincs több rövid hosszabbítás, és ha április 12-ig nincs megegyezés, akkor az Egyesült Királyság távozhat, mindenféle megegyezés nélkül.

Márpedig nem lesz most sem ilyen értelmetlen engedmény: több EU-ország jelezte, hogy szó sem lehet erről: komoly indok, az eddigiektől eltérő megközelítés esetén lehet hosszabb halasztás. Donald Tusk még ezen belül is kompromisszumot ajánlott: a hosszú halasztás egy év, de ha akarnak, bármikor előtte is mehetnek a britek.

Bankrablásról nincs népszavazás

Ezek után nehéz másra gondolni, mint hogy Theresa May úgy akarja kizuhantatni országát, mintha ő mindent megpróbált volna, de azok a fránya 27-ek őt kirúgnák. A hattyú halálát persze Ciprasz is eljátszotta annak idején, még népszavazást is rendezett, de arról nem szavazhat egy nép, hogy kifosztja az Európai Központi Bankot, így aztán senkit nem érdekelt ez a szavazás.

Bármire képes lehet

Amilyen ámokfutást rendez May, mindent kinézhetünk belőle: azt is, hogy az EU-csúcs előtt kapitulál saját ellenzéke előtt, aki így a parlamentben megszavazza a megállapodást, de azt is, hogy a csúcson elfogadja Donald Tusk ajánlatát, és akkor az EU-nak már nem kell azzal foglalkoznia, hogyan randalírozik tovább saját országában. Végül eszét vesztve visszavonhatja a kilépést, vagy egyszerűen hagyja országát kizuhanni és összeomlani, persze nyilván mindezt úgy, hogy még az utolsó napon is rövid halasztásért esedezik.

Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a kormányfő már felvette a maszkot
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 16:59
Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot viselt a parlament ülésén.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Orbán és Trump azonnal ráugrott a vallásra
Káncz Csaba | 2020. április 5. 14:49
A világgazdaság a leggyorsabb ütemben hanyatlik a Nagy Depresszió óta, a koronavírus járvány pedig számos országban háborús szintű halálozást okoz – mindkét folyamat tömeges elbizonytalanodáshoz vezet. A jobboldali autokrata vezetők az Atlanti-óceán mindkét partján azonnal beöltöztek vallási köntösbe. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság A rendőrök még határozottabban fognak fellépni a budapesti utcákon lézengőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 12:42
A fertőzöttek 42 százaléka fővárosi, félő, hogy itt fog berobbanni a járvány.
Makro / Külgazdaság Vírus: már nem Olaszország a legfertőzöttebb állam Európában
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 09:49
Spanyolország megelőzte Olaszországot a diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve. A szükségállapotot április végéig meghosszabbítják.  Az olaszoknál most először csökkent az intenzív osztályon fekvők száma a járvány kezdete óta. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
MTI | 2020. április 3. 21:46
Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
hírlevél