<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Theresa May brit miniszterelnök úgy tűnik, teljesen elvesztette realitásérzékét, és gyakorlatilag randalírozásba kezdett, és miután nincs, aki megállítsa országában, a jövő heti EU-válságcsúcs rákényszerülhet, hogy lezárja a vele való tárgyalást, és teljes erejével a rendezetlen brit kizuhanásból adódó károk enyhítésére koncentráljon.

A görög mutatvány

A brit kormányfő lényegében megismétli azt, amit Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök tett négy éve: a végsőkig feszíti az Európai Unió türelmét, amíg az meg nem húzza a végső határt. A görög helyzet annyiban tért el, hogy ott az ország csak az eurózónából esett volna ki, de benn maradt volna az Unióban, olyan tag lett volna, mint Magyarország, csak teljesen legatyásodva.

Ott az utolsó pillanat után visszakoznia is könnyű volt a hazárdőr görög miniszterelnöknek: miután európai pénz nélkül kongtak a bankok az ürességtől, az országban megszűnt a pénzforgalom, gyorsan elfogadta az Unió minden feltételét a következő mentőcsomaghoz. Nem is lett gond, azóta az ország gazdasága stabilizálódott: elég okosak voltak a görögök ahhoz, hogy felmérjük, mi jönne az eurózónából való kizuhanás után.

Hülyének nézte az ellenzéket

Úgy tűnik, a brit miniszterelnök most végigjátssza ugyanezt, csak neki nem feltétlenül marad lehetősége visszakozni az utolsó pillanatban. Amit az eredeti kilépési dátumig, március 29-ig előadott, az is példátlan volt: négy hónap alatt háromszor próbálta megszavaztatni parlamentjével az Unióval kötött egyezségét, amit nem szavazott meg a ház.

Úgy tűnt a héten, hogy végül észbe kap Theresa May: tárgyalni hívta az ellenzék vezérét, Jeremy Corbynt. Tegnapra azonban kiderült, hogy megint csak ámokfutásról van szó: a Munkáspárt szerint lényegében 3 nap alatt semmi újat nem ajánlott nekik a kormányfő, saját elképzeléseikből semmit nem fogad el, nem kötne kompromisszumot. Hülyének nézte a Munkáspártot, ahogy eddig közel 3 éves kormányfői pályafutása alatt szinte mindenkit.

És az EU-t is

Mindennek tetejében tegnap még az Európai Unió 27 országával is megtette ugyanezt: már megint június 30-ig kért halasztást, pedig ezt egyszer már elutasította a klub, mondván, a májusi európai parlamenti választásokig le kell zárni a kilépést, nincs több rövid hosszabbítás, és ha április 12-ig nincs megegyezés, akkor az Egyesült Királyság távozhat, mindenféle megegyezés nélkül.

Márpedig nem lesz most sem ilyen értelmetlen engedmény: több EU-ország jelezte, hogy szó sem lehet erről: komoly indok, az eddigiektől eltérő megközelítés esetén lehet hosszabb halasztás. Donald Tusk még ezen belül is kompromisszumot ajánlott: a hosszú halasztás egy év, de ha akarnak, bármikor előtte is mehetnek a britek.

Bankrablásról nincs népszavazás

Ezek után nehéz másra gondolni, mint hogy Theresa May úgy akarja kizuhantatni országát, mintha ő mindent megpróbált volna, de azok a fránya 27-ek őt kirúgnák. A hattyú halálát persze Ciprasz is eljátszotta annak idején, még népszavazást is rendezett, de arról nem szavazhat egy nép, hogy kifosztja az Európai Központi Bankot, így aztán senkit nem érdekelt ez a szavazás.

Bármire képes lehet

Amilyen ámokfutást rendez May, mindent kinézhetünk belőle: azt is, hogy az EU-csúcs előtt kapitulál saját ellenzéke előtt, aki így a parlamentben megszavazza a megállapodást, de azt is, hogy a csúcson elfogadja Donald Tusk ajánlatát, és akkor az EU-nak már nem kell azzal foglalkoznia, hogyan randalírozik tovább saját országában. Végül eszét vesztve visszavonhatja a kilépést, vagy egyszerűen hagyja országát kizuhanni és összeomlani, persze nyilván mindezt úgy, hogy még az utolsó napon is rövid halasztásért esedezik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos