BUX
35 807.06
-0.35%
-125.00
OTP
10 880.00
-0.37%
-40.00
MOL
1 858.00
-0.43%
-8.00
RICHTER
6 665.00
-0.45%
-30.00
MTELEKOM
381.00
+0.00%
+0.00
 
2019. március 29. 06:07

Ha van ország, ahol egyelőre semmilyen rendszer nem működött, akkor az Ukrajna, nem is meglepő, hogy a választók körében egy politikusi múlttal nem rendelkező parodista került az élre. Miután nem egyfordulós a választás, még azért minden kisülhet, minden az átszavazókon múlik.

Volodimir Zelenszkij (Wikimedia Commons/Kvartal95)

Az 1990-es rendszerváltás után sok ország lett független Európában és Ázsiában, miután az első világháború utáni képződmények, szövetségi államok, mint Csehszlovákia, Jugoszlávia és a Szovjetunió felbomlottak. A függetlenséggel különböző módon tudtak élni az országok, vannak sikertörténetek, mint Csehország, Szlovákia, Szlovénia vagy Észtország, de az Oroszország után messze legnagyobb, bő 40 milliós lakosságú Ukrajna nem jutott egyről a kettőre.

Időzített bomba volt

Az ország eleve szerencsétlen módon vált függetlenné: túl nagy orosz kisebbségek maradtak nála, ami már eleve borítékolta az ismét nagyhatalommá váló Oroszországgal a konfliktust. Egy ideig Oroszország aktív közreműködésével oroszbarát rendszerek voltak hatalmon, addig volt valamiféle egyensúly, de aztán jöttek a narancsos forradalmak, melyek közül a nyugat a másodikat erősen megtámogatta, az győzött is.

Ekkor Oroszország nem habozott, magához csatolta a Krím-félszigetet, két kelet-ukrajnai orosz többségű megyében pedig háború vagy polgárháború indult, ahogy nézzük, amelyre azóta sem lett megoldás. Ami azonban a legnagyobb baj: az elnök, Petro Porosenko és kormánya nem tudott gazdasági fellendülést elindítani az országban. A szavazóknak így már ez a rendszer sem tetszik annyira, így a két induló, Porosenko és a politikában időtlen idők óta résztvevő Julija Timosenko mellett először látszólag merő poénból belépett egy kabarészínész, aki történetesen az ukrán elnököt játszotta egy népszerű TV-sorozatban.

Változásra vágynak

A 41 éves Volodimir Zelenszkij gyorsan népszerű lett, hisz a kiábrándult választók újat szeretnének. Jelenleg 20,9 százalékos népszerűséggel vezet Porosenko előtt, akire 13,7 százalék szavazna, és Timosenko előtt, aki 9,7 százalékon áll. A választás első fordulója most vasárnap lesz, de Zelenszkij győzelme mégis kétséges, mivel a második fordulóban Porosenko és Timosenko szavazói átszavazhatnak egymásra, ennek mértékétől függhet az eredmény.

Programja

Zelenszkij azt ígéri, hogy megválasztása esetén szembeszáll a korrupcióval, ami a szovjet idők óta senkinek sem sikerült, valamint megpróbál béketárgyalásokat folytatni a keleti, elszakadt területek ügyében. Itt nyilván csak kompromisszumos megoldásnak lehet realitása, a Porosenko által hangoztatott „mindent vissza” megközelítés nem vezetett sehová, miután a nyugat katonailag nem léphet fel Oroszországgal szemben a nukleáris háború veszélye nélkül, ráadásul, miután nem ukrán lakosságú területekről van szó, az ukránokat nem sokan fogadnák felszabadítóként.

A gazdasággal kapcsolatban Zelenszkij elmondta korábban a Reutersnek, hogy nem fogja hagyni Ukrajnát fizetésképtelenné válni, hisz ez még rosszabb gazdasági helyzetet eredményezne: az ország továbbra is együttműködik a Valutaalappal, időben törleszt. Az Oroszországgal való kompromisszumkötés azért is fontos lenne, mert az ukrán gazdaság korábban ezer szállal kötődött az oroszhoz, ráadásul a háború költségei óriásiak még akkor is, amikor nincsenek aktív harcok.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
hírlevél