BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. április 5. 11:17

A forint akár tartósan is gyenge maradhat az önfinanszírozási program miatt, nagy lesz az állami devizaigény. A részvénypiacokról ma levonultak a befektetők.

Ismét gyengülni kezdett a forint, a jegybank-alelnöki nyilatkozat csak rövid ideig adott neki erőt. A gyengélkedés úgy tűnik, fundamentálisan is megalapozott lesz a közeljövőben, hiába van fizetésimérleg-többletünk. A kormány láthatóan nagyon erőltetni a maradék devizaadósság forintosítását az államadósságon belül, amihez bizony temérdek deviza fog kelleni.

A közeljövőben több új megtakarítási forma, illetve egy megemelt kamatozású államkötvény jelenhet meg, mindennek az a célja, hogy a lakossági megtakarításokat nagy ütemben terelje az állampapírpiacra, még ha ez magas kamatterhet jelent is a költségvetésnek. Ha megvalósulhat a nagy lakossági pénzbevonás, nem kell megújítani a lejáró devizakötvényeket, így kifizetésükhöz sok deviza kell.

Az államadósság jelenleg közel 30 ezermilliárd forint, ez közel 100 milliárd euró. A pontos devizaarányról eltérő adatok látnák napvilágot (az árfolyam függvényében is változik), de leegyszerűsítve tekintsük úgy, hogy legfeljebb 20 milliárd euró. Ez igen combos összeg, ha 5 évig tartana az átváltás, akkor is nagyjából elviszi fizetési mérleg várható többletét.  A program nélkül egyértelműen erősödne a forint a tartós devizatöbblet hatására, így azonban jó esély van rá, hogy erre hosszú ideig nem számíthatunk.

Az árfolyam a reggeli 320 körüli szintről hirtelen 320,75-re változott eurónként.

Euró/forint

Érdekesen alakult az arany ára: tegnap egy V betű alakult ki a grafikonon. Egy hirtelen 12 dolláros zuhanás után az ár lényegében ugyanennyit visszaemelkedett, viszont ma újra csökken, 1293 dollárig.

Arany

A napokban elért több hónapos csúcs után kissé visszaesett az olajár: a WTI 61,90 dollárig, a Brent kerek 69-ig.

A tőzsdék érdekes módon ma meg sem mozdulnak, beleértve a BÉT-et is, ahol csak a Richter 0,7 százalékos, 5455 forintig történő csökkenése említhető.

A folyamat egy szempontból érthető: miután a legnagyobb jegybankok monetáris politikája szinte befagyott, azaz nincs kamatmódosítás, nincsenek már kötvényvásárlási programok, viszont a korábbi programok során kikerült temérdek pénz a piacokon marad. A részvényárak így békésen megállnak a magasban, nem lenne meglepő, ha a folyamat tartóssá válna.

Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Részvény / Deviza / Áru Szabályosan zuhan a forint, szakadnak a részvények is
Eidenpenz József | 2020. április 1. 10:20
Több napos szép emelkedés után ismét mínuszba váltottak a tőzsdeindexek a világban, így Budapesten is. A forint ma is folytatja gyengülését, már a 364-et ostromolja az euró.
hírlevél