Hirdetés
Hirdetés

Féléves csúcson az olajár, örökös csúcson a BUX, fordult a forint

Fellegi Tamás, 2019. április 02., 19:16

Hevesen emelkedtek az európai tőzsdék, a zárásban a BUX is belehúzott az OTP-nek és a Richternek köszönhetően. A forintot ma a jegybank alelnökének szavai is mozgathatták, délelőtti gyengülés után visszatért tegnapi szintjére. Az olajár csendesen kapaszkodik.

A reggeli ázsiai emelkedést, ami immár sokadik napja zajlik és különösen a kínai részvények remekeltek, Európában is erős vétel követte. Egyik sem meglepő: Kínában várják a kereskedelmi háború befejeződését, ami immár az amerikai elnöknek sem jön jól, a fejlett európai országok állampapírhozamai pedig továbbra is értelmezhetetlenül alacsonyak, sőt a német továbbra is negatív, így érthető, hogy a befektetők a részvények felé fordulnak.

A BUX napközben kevéssé mozdult, a záró szakaszban viszont megérkezett a vételi nyomás, az indexet 0,4 százalékkal 42 210 pontra felhajtva, ami egyben örökös csúcs a záróár szintjén. Az index emelkedése az OTP-nek és a Richternek köszönhető, mindkét papír 0,8 százalékkal erősödött 12 870 illetve 5425 forintig.

Hirdetés

A forint két hetes gyengülése még délelőtt is tartott, 322,30 is volt az eurónkénti ár, de utána megfordult az irány, erősödés következett, 321,25 lett estére az árfolyam. Komoly esély van rá, hogy a laptársunknál megjelent jegybank-alelnöki interjú erősen befolyásolta ma a befektetőket: Nagy Márton arról beszélt, hogy a jegybank vélhetően kommunikált volna kamatemelési ciklust, ha az EKB hirtelen nem vágja vissza márciusban az inflációs várakozásait.

A külső környezet inflációcsökkentővé alakulása azonban óvatosságra intette a jegybankot, mindazonáltal vélelmezhető, hogy ha a belső inflációs nyomás erős marad, a külső deflációs erő pedig csekély, akkor több kamatemelésre is sor fog kerülni. A forintpiac szereplői így talán kissé átértékelik a helyzetet, miután múlt héten csalódás érte őket azáltal, hogy a jegybank egyszeri intézkedésnek minősítette a szigorítást.

Fél éves csúcsra emelkedett az olajár: a WTI 62,44 dollár, a Brent 69,30.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod egyáltalán, kire szavazol vasárnap?

Te tudod egyáltalán, kire szavazol vasárnap?

Az nagyjából egyértelmű a magyar választópolgároknak, hogy mely pártokra, szövetségekre lehet szavazni a most vasárnapi európai parlamenti választás során. Az már kevésbé lehet világos, hogy a listát állító pártok kiket indítanak a brüsszeli képviselőségért. Megnéztük, hogyha a közvélemény-kutatók mandátumbecslése bejönne, mely jelölteknek sikerülne a bejutás.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?