Hirdetés
Hirdetés

Féléves csúcson az olajár, örökös csúcson a BUX, fordult a forint

Fellegi Tamás, 2019. április 02., 19:16

Hevesen emelkedtek az európai tőzsdék, a zárásban a BUX is belehúzott az OTP-nek és a Richternek köszönhetően. A forintot ma a jegybank alelnökének szavai is mozgathatták, délelőtti gyengülés után visszatért tegnapi szintjére. Az olajár csendesen kapaszkodik.

A reggeli ázsiai emelkedést, ami immár sokadik napja zajlik és különösen a kínai részvények remekeltek, Európában is erős vétel követte. Egyik sem meglepő: Kínában várják a kereskedelmi háború befejeződését, ami immár az amerikai elnöknek sem jön jól, a fejlett európai országok állampapírhozamai pedig továbbra is értelmezhetetlenül alacsonyak, sőt a német továbbra is negatív, így érthető, hogy a befektetők a részvények felé fordulnak.

A BUX napközben kevéssé mozdult, a záró szakaszban viszont megérkezett a vételi nyomás, az indexet 0,4 százalékkal 42 210 pontra felhajtva, ami egyben örökös csúcs a záróár szintjén. Az index emelkedése az OTP-nek és a Richternek köszönhető, mindkét papír 0,8 százalékkal erősödött 12 870 illetve 5425 forintig.

Hirdetés

A forint két hetes gyengülése még délelőtt is tartott, 322,30 is volt az eurónkénti ár, de utána megfordult az irány, erősödés következett, 321,25 lett estére az árfolyam. Komoly esély van rá, hogy a laptársunknál megjelent jegybank-alelnöki interjú erősen befolyásolta ma a befektetőket: Nagy Márton arról beszélt, hogy a jegybank vélhetően kommunikált volna kamatemelési ciklust, ha az EKB hirtelen nem vágja vissza márciusban az inflációs várakozásait.

A külső környezet inflációcsökkentővé alakulása azonban óvatosságra intette a jegybankot, mindazonáltal vélelmezhető, hogy ha a belső inflációs nyomás erős marad, a külső deflációs erő pedig csekély, akkor több kamatemelésre is sor fog kerülni. A forintpiac szereplői így talán kissé átértékelik a helyzetet, miután múlt héten csalódás érte őket azáltal, hogy a jegybank egyszeri intézkedésnek minősítette a szigorítást.

Fél éves csúcsra emelkedett az olajár: a WTI 62,44 dollár, a Brent 69,30.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Információink szerint kódolva volt a rendszerben, hogy a Microsoft Magyarország nem hosszabbít szerződést a T-Systems-szel, ez a nemzetközi gyakorlatnak teljesen megfelelő döntés volt. Míg egyik informátorunk úgy látja, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy hamarosan a 4iG lesz a tulajdonos, addig egy másik, informatikai fronton otthonosan mozgó forrásunk úgy gondolja, hogy egyértelműen emiatt született a döntés.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?