BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. április 1. 06:06

Úgy látszik, vállalhatatlan lett Donald Trump számára, hogy korábbi ősellenségével, Észak-Korea rettegett urával túlzottan baráti, sőt engedékeny lett. Gyorsan és nyersen jelezte a találkozón partnerének, hogy nincs kompromisszum, csak a teljes leszerelés. Nem volt tovább miről beszélni, félbe is szakadt a program.

Az amerikai elnök és az észak-koreai diktátor kapcsolata fordulatokban bővelkedik Trump hivatalba lépésének első napjától kezdve. Az első év az ellenségeskedés és háborús fenyegetőzés jegyében telt, miközben Kim nem csak a száját jártatta: elképesztő sebességgel létrehozta azt a rakétát, ami szinte bárhová eljuttatja nukleáris fegyvereit, noha mindenki azt hitte, beleértve Trump tanácsadóit is, hogy ez még évekig fog tartani, van idő.

Szankciók és békeoffenzíva

Jobb híján Trump maximális szankciókkal sújtotta a legújabb nukleáris hatalmat, ami meglehetősen fájdalmas is volt annak, eleve szegény ország lévén. Kim aztán gyorsan át is váltott a békeoffenzívára, felismerve azt, hogy a szorult helyzetbe kerülő amerikai elnöknek is jól valamiféle látszatmegoldás, de főleg a békésebb hangnem (rettegett Guam, Hawaii, majd Kalifornia, meg persze Japán és Dél-Korea, némelyikük már az érkező atombombát vizionálta, mindenki enyhülést akart).

Nyájas udvarlás, majd nyájas válasz, közben semmi durrogtatás, semmi fegyverpróba, kicsit megnyugodhattak a kedélyek. Kim gyorsan el is hívta Trumpot egy csúcstalálkozóra, amire korábban amerikai elnök még nem vállalkozott a Kim dinasztia tagjaival. Trump azonban nem egy konvencionális amerikai elnök, sőt tetszett is neki az újdonság ereje, így aztán rendeztek Szingapúrban az ősellenségek egy barátkozást. Úgy tűnt hogy rövidesen kitör a világbéke, persze ettől a felszín alatt a fundamentumok ugyanazok maradtak: Kim Dzsongun nukleáris fegyverei és rakétái nélkül kiszolgáltatott lenne, esze ágában nem lesz azokat teljesen leszerelni, és ezt azért Trump is sejthette.

Pávatánc

Úgy tűnt, hogy egy ilyen békés status quo megfelel mindenkinek, de azért Trumpra csak nehezedett nyomás, hogy követelje a leszerelést, mire Kim a szankciók feloldását követelte, jelképes leszerelésért cserébe. Aztán idén Vietnamban másodszor is találkoztak, Trump azzal csábítgatta partnerét, hogy országa majd úgy fellendülhet, mint Vietnam (csak szereljen le), és már korábban körüludvarolta, kémiáról beszélt kettejük között, mint a szerelmesek szoktak, nem igazán tudni, ezzel mi volt a cél.

Egy papírlap megsemmisíti a kémiát

Végül le is ültek, Kim vázolta, hogyan kellene feloldani a szankciókat, Trump fogott egy dokumentumot, amit most a Reuters is látott, és átadta Kimnek. A rajta lévő szöveg tömör és velős volt: Észak-Korea szerelje le összes nukleáris fegyverét, és ezeket, valamint üzemanyagukat és a rakétákat adja át Amerikának. Ekkor jöhet a szankciók teljes feloldása. Mindez koreai és angol nyelven egyaránt szerepelt a papíron.

Nos, ezek után nem csoda, hogy a találkozó gyorsan befejeződött, már az ebéd is elmaradt. Eddig nem lehetett tudni, miért lett ekkora harag, de így azért már érthető. Kim Dzsongun igen provokatívnak találhatta ezt a megoldást, és lássuk be, az is volt: még ha szóban mondta volna Trump, de ebben a formában egy ultimátum lett. Így nyilvánvaló volt, hogy Kim berekeszti a találkozót, nem kizárt, hogy ez is volt a cél: Trumpnak kínos lett volna egy olyan zárónyilatkozat, amelyben megint nem ért el sokat.

Líbia réme

Kim Dzsongun többször említette, hogy Líbia rettegett ura, Moamer Kadhafi ugyanilyen szerződést kötött Amerikával 2004-ben, amikor már attól félt, hogy a megdöntött Szaddam Husszein sorsára jut. És hogy-hogy nem arra is jutott, bár nem úgy, hogy Amerika közvetlenül indított ellene akciót, hanem úgy, hogy az Arab Tavasz során népe lázadt fel ellene, és amikor Kadhafi kezdett nyerésre állni a forradalom leverésében, a NATO aktív amerikai részvétellel a levegőből szétzúzta erőit, ami lehetővé tette, hogy a forradalom győzzön, és a gyűlölt diktátort maga az istenadta nép gyilkolta meg.

Kimnek áll a zászló

Kétségkívül Kadhafi nukleáris programja még kezdetleges volt, azzal nem lehetett még ellenállni. Kim viszont tökélyre vitte az övét, Kadhafi sorsára viszont nagyon nem vágyik, ahogy Szaddaméra sem. Leszerelni tehát esze ágában sincs, legfeljebb részlegesen, gazdasági előnyökért cserébe. Trump lehetőségei behatároltak: célját el nem érheti, viszont összeveszni se jó Kimmel, mert akkor az elkezd megint tesztrakétákat lőni, amire a japán és hawaii lakosok ereiben megfagy a vér. Fájdalmasak lehetnek neki ugyan a szankciók, de egyelőre mégiscsak a Kis Rakétaember fújja a passzátszelet.

Makro / Külgazdaság A Pentagont is kezdi lebénítani a koronavírus-járvány
Káncz Csaba | 2020. április 3. 16:34
130 millió amerikai szerint a járvány már a biblikus végítélet jele. A Pentagon most szembesül azzal, hogy milyen szintű politikai feszültséget okoz egy atommeghajtású anyahajó legénységének befertőződése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Baljós árnyak tornyosulnak az amerikai munkaerőpiac felett
MTI | 2020. április 3. 16:33
Erőteljesen, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatottak száma márciusban az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a város már legyőzte a koronavírust
Wéber Balázs | 2020. április 3. 15:52
Vagy legalábbis megnyerte az első komoly csatát.
Makro / Külgazdaság „Nekem erre nincs időm!” - visszaszólt Orbán Viktor a kritikára
MTI | 2020. április 3. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt főtitkárának, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé Twitter-üzenetében.
Makro / Külgazdaság Milyen támogatásra számíthatnak a bérből élők? Összeszedtük a lehetőségeket
Székely Sarolta | 2020. április 3. 14:29
Számos, munkavállalók anyagi helyzetét is érintő javaslat került a kormány elé a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított javaslatcsomagban. Ám még ezeken kívül is hatalmas mozgástere van a kormánynak a támogatásokat illetően. Nagy kérdés, hogy a számos ötlet és példa közül melyiket ülteti át a hazai gyakorlatba a kormány, arra viszont jó esély mutatkozik véleményünk szerint, hogy valamilyen keretek között a bérekhez érkezhet állami támogatás. 
Makro / Külgazdaság A kórházak felkészültek a tömeges megbetegedésekre
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 12:27
Sem a kézszáríró, sem az UV-lámpa nem segít a koronavírus ellen az operatív törzs szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: vezénylik az orvosokat és lefoglaltak 58 hotelt
Vég Márton | 2020. április 3. 11:02
Tömeges járványra készül a kormány: az egészségügyi dolgozókat központilag vezényelhetik az országban és lefoglaltak kollégiumokat, szállodákat, ahova a betegeket tudnák elhelyezni.
Makro / Külgazdaság Itt a forintgyengülés hatása, már 740 forintba kerül az eurolottó
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:13
Az eurojackpot mellett más szerencsejátékok is drágultak a közelmúltban
Makro / Külgazdaság Pánikvásárlások: megvan kik és mit kezdtek el felvásárolni
Székely Sarolta | 2020. április 3. 09:15
A magyar lakosság már február végén a közelgő koronavírus-járvány hatására megejtette a pánikvásárlások első körét. Ez jócskán megdobta a kiskereskedelmi statisztikát. 
Makro / Külgazdaság Új magyarázat a magas olasz halálozási rátára, új negatív rekord a spanyoloknál
Wéber Balázs | 2020. április 3. 08:30
A szokásosnál enyhébb influenzaszezon is hozzájárulhatott a koronavírusos betegek szokatlanul magas halálozási arányához Olaszországban. Spanyolországban ismét csúcsot döntött az egy nap alatt elhunytak száma. Világszerte már több mint egymillió embert diagnosztizáltak a fertőzéssel. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.
Friss
hírlevél