BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. április 29. 20:25

Észak-Korea vezére immár többször használt külföldi útjain mindennel felszerelt luxus Mercedes limókat, amelyeket páncélvonatán szállít a helyszínre. A gyártó Daimler nem érti, hogyan juthatott hozzájuk, amikor a szankciók kiterjednek ezekre a járművekre. Kim pedig büszkén feszít, miután sikerült kijátszania az ENSZ-szankciókat

A Daimler nem érti, hogy juthatott az észak-koreai diktátor az általa gyártott páncélozott limuzinokhoz, miután a cégnek nincs kapcsolata Észak-Koreával, a szankciókat a legszigorúbban betartja. Minden luxusáru, így az említett járművek is a szankciók hatálya alá esnek, így most már kénytelen volt megszólalni a neves gyártó, miután Vlagyivosztokban ismét a járműveket használta Kim Dzsongun.

Becses darabok

A két jármű, egy Mercedes Maybach S600 Pullman Guard és egy Mercedes Maybach S62 a vasútállomáson várta, az S62 típus most először tűnt fel, az S600 Pullmann Guard már Szingapúrban és Hanoiban is feltűnt, amikor Kim az amerikai elnökkel találkozott. A Daimler szóvivője mindenesetre közleményben reagált az eseményre: a Daimler számára elsőrangú, hogy az exporttevékenységet a törvényekkel és az elvárható felelősséggel végezze.

Szabályszerű export

A cég a világ majdnem összes országában értékesíti járműveit, de Észak-Korea nem szerepel a hivatalos vevők listáján. A közlemény szerint nincs üzleti kapcsolata az országgal több mint 15 éve, megfelelően az EU és az Egyesült Államok által alkalmazott embargónak. Hogy megakadályozza az Észak-Koreába vagy annak nagykövetségeire való szállítást, a Daimler szigorú exportellenőrzési folyamatot végez. Azt azonban, hogy egy legális vásárló kinek adja tovább a járműveket, különöse a használtakat, természetesen nem tudja befolyásolni a vállalat.

Kijátszható

A limuzinok használata mindenesetre jól mutatja, hogy mennyire nehezen betarthatók a szankciók. Megfelelő pénzért nyilván mindig akad valaki, aki elvégzi a csempészést, pláne tengeri úton, ahol nehéz tökéletes blokádot szervezni egy hosszú tengerparttal rendelkező ország esetében csak azért, hogy meggátolják az áruforgalmat. Sokat persze nem költhet az egyébként szegény ország az ilyen jellegű importra, de a diktátor nyilván úgy vélte, neki kijárnak az ilyen járművek, ha már egyszer a világ uraival való találkozókra jár.

Erre tervezték, csak nem neki

A Daimler szerint a Mercedes-Benz Pullmann limuzinok tökéletesen alkalmasak tárgyalások megtartására kényelmes körülmények között (például ha a vezér visszavonul tanácsadóival tárgyalni). A Kim által használt változat minden lényeges kommunikációs eszközzel fel van szerelve, a jármű leírása szerint az utas kapcsolatban maradhat az egész világgal, miközben saját megszokott helyének luxusát élvezi.

Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a kormányfő már felvette a maszkot
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 16:59
Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot viselt a parlament ülésén.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Orbán és Trump azonnal ráugrott a vallásra
Káncz Csaba | 2020. április 5. 14:49
A világgazdaság a leggyorsabb ütemben hanyatlik a Nagy Depresszió óta, a koronavírus járvány pedig számos országban háborús szintű halálozást okoz – mindkét folyamat tömeges elbizonytalanodáshoz vezet. A jobboldali autokrata vezetők az Atlanti-óceán mindkét partján azonnal beöltöztek vallási köntösbe. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság A rendőrök még határozottabban fognak fellépni a budapesti utcákon lézengőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 12:42
A fertőzöttek 42 százaléka fővárosi, félő, hogy itt fog berobbanni a járvány.
Makro / Külgazdaság Vírus: már nem Olaszország a legfertőzöttebb állam Európában
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 09:49
Spanyolország megelőzte Olaszországot a diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve. A szükségállapotot április végéig meghosszabbítják.  Az olaszoknál most először csökkent az intenzív osztályon fekvők száma a járvány kezdete óta. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
MTI | 2020. április 3. 21:46
Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
hírlevél