BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. június 22. 17:03

Az elmúlt napokban kiteljesedett az Egyesült államok és Irán közti háborús pókerjátszma: a perzsa állam pilóta nélküle amerikai kémrepülőt lőtt le, mire az amerikai elnök támadást rendelt el iráni katonai célpontok ellen, de menet közben lefújta az akciót. Azóta hangsúlyozza, hogy nem akar háborút, de páratlan pusztítással fenyeget, ha mégis bekövetkezne.

Az elmúlt 40 év

Az épp 40 éve hatalomra került iráni rendszer, az Iszlám Köztársaság rendkívül Amerika-ellenes kezdetek óta, míg az általa megdöntött rendszer, amely a sah uralmára épült, szoros amerikai szövetséges volt. A 40 év alatt a konfliktus hol éleződött, hol enyhült, a héten azonban csak percekre volt attól a két ország, hogy megkezdődjön köztük az éles háború, amely vélhetően nem állt volna meg néhány kölcsönös csapás szintjén.

A konfliktus

Donald Trump elnök korábban felmondta az Iránnal kötött 6 hatalmi szerződést, melynek lényege Irán atomprogramjának kordában tartása volt, egyúttal embargót is hirdetett Irán ellen, amelyet a másik öt aláíró fél nem tudott enyhíteni. Irán ezt most megunta: megkezdte az urándúsítást, melyet a szerződés tilt, egyúttal provokációkat követett el, melyek közül a legsúlyosabb egy igen komoly, de pilóta nélküli amerikai repülőgép lelövése volt csütörtökön.

Húzogatták a bajszát

Ez igen komoly kockázatvállalást jelentett a perzsa állam részéről, mondhatni, húzogatni kezdte az amerikai oroszlán bajszát. Ez nem veszélytelen játék, mert igaz ugyan, hogy Líbiában, Irakban és Afganisztánban nem sikerült stabilizálni a helyzetet a győzelem után, amit az ellenséges rendszerek megdöntése jelentett, ez azonban sovány vigasz a megdöntött rendszerek képviselőinek, ráadásul Szerbiában 20 éve sikeres volt a légiháború: Szlobodán Milosevics kénytelen lett kivonulni Koszovóból, melyet aztán el is szakítottak Szerbiától.

Talán az első három eset miatt úgy gondolja a teheráni vezetés, hogy Amerika ezek után nem mer háborúba bocsátkozni, ezért feszíti a húrt a maximumig, esetleg egyszerűen csak tesztelik Trump elnököt. Az elnök mindenesetre aznap este katonai célpontok elleni támadásról döntött, a művelet már meg is kezdődött, de leállították, mielőtt egyetlen fegyver is célba ért volna.

A valószínű magyarázat

Trump ezt úgy magyarázta, hogy menet közben kérdezte meg, hány ember halna meg, és amikor azt a választ kapta, hogy nagyjából 150, visszakozott, mondván: a drón lelövése nem követelt emberéletet. Nos, ez a magyarázat elég érdekes, miután ezt a kérdést a támadás megfontolása során felteszik, de ha nem, a katonai tervezők akkor is informálják róla az elnököt. Sokkal valószínűbb, hogy ez volt a megrendezett forgatókönyv: egy már megindított támadás leállítása komolyabb hatást gyakorol az ellenségre, mint bármilyen fenyegetőzés.

Hogy zajlana a háború?

Irán így sejtheti, hogy a következő esetben már nem állítják le a támadást, viszont ha arra sor kerül, feltehetőleg ők sem vonulnának vissza, hanem megkezdenék a Hormuzi-szorosban és a Perzsa-öbölben lévő amerikai hadihajók lövését, egyúttal megpróbálnák lezárni a Hormuzi-szorost. Ezt a blokádot az Egyesült Államok bármilyen eszközzel feloldaná, ami viszont csak úgy lehetséges, ha az ellenséges ország minden támadó fegyverét megsemmisíti a levegőből, de lehet, hogy az ipari és közlekedési infrastruktúrára is sor kerülne, mint Szerbiában annak idején, erre érthette Trump utolsó megszólalásakor, hogy nem akar ugyan háborút, de ha sor kerül rá, páratlan pusztítás következik.

Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a kormányfő már felvette a maszkot
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 16:59
Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot viselt a parlament ülésén.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Orbán és Trump azonnal ráugrott a vallásra
Káncz Csaba | 2020. április 5. 14:49
A világgazdaság a leggyorsabb ütemben hanyatlik a Nagy Depresszió óta, a koronavírus járvány pedig számos országban háborús szintű halálozást okoz – mindkét folyamat tömeges elbizonytalanodáshoz vezet. A jobboldali autokrata vezetők az Atlanti-óceán mindkét partján azonnal beöltöztek vallási köntösbe. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság A rendőrök még határozottabban fognak fellépni a budapesti utcákon lézengőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 12:42
A fertőzöttek 42 százaléka fővárosi, félő, hogy itt fog berobbanni a járvány.
Makro / Külgazdaság Vírus: már nem Olaszország a legfertőzöttebb állam Európában
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 09:49
Spanyolország megelőzte Olaszországot a diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve. A szükségállapotot április végéig meghosszabbítják.  Az olaszoknál most először csökkent az intenzív osztályon fekvők száma a járvány kezdete óta. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
MTI | 2020. április 3. 21:46
Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
hírlevél