BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. március 21. 12:01

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnap váratlanul lazára váltotta monetáris politikáját, így az amerikai kötvényhozamok meredek zuhanásba kezdtek, ma az európaiak is szakadnak.

Tegnap sor került a Fed kamatdöntő ülésére, ahol a döntéshozók minden korábbi várakozáshoz képest sokkal jobban megijedtek az esetleges gazdasági lassulástól. Így egyrészt az idei évre töröltek minden további kamatemelést, másrészt, és ez még döntőbb, már idén abbahagyják az eszközvásárlási program során a jegybankhoz került rengeteg államkötvény és jelzálogpapír visszabocsátását a piacra.

A papírok visszabocsátását, vagyis a korábban a piacra pumpált pénz fokozatos visszavételét 2017 őszén kezdték meg, jelenleg havi 50 milliárd dolláros ütemben folyik. Korábban az volt a terv, hogy a piacra került több mint 4000 milliárd dollárból (ami egyben a jegybanki mérleg), nagyjából a felét visszaveszik, eddig azonban csak 500 milliárdig jutottak. Májusban 30 milliárdra csökkentik a havi ütemet, szeptemberben pedig be is szüntetik a programot.

A piacon így beláthatatlan ideig marad a rengeteg plusz likviditás, a pénz továbbra is keresni fogja a helyét, vadászni fognak a befektetők a hozamra, és ez a kötvénypiacon máris érezhető: a 10 éves amerikai államkötvény hozama éves mélypontra, 2,52 százalékra süllyedt.

10 éves amerikai államkötvény hozama

Ez a szint azonban még mindig vonzó ahhoz képest, amit a kockázatmentességben Amerikával összemérhető európai országok kötvényei produkálnak. Az eleve hihetetlen mélységben lévő hozamok máris tovább estek: a német 10 éves államkötvény mindössze 0,05 százalékos, azaz öt tízezrelékes hozammal forog, lássuk be, ez már lényegében maga a nulla. Mintegy 0,36 százalékra csökkent az osztrák, 0,42-re a francia, 0,25-re a holland hozam, ezek sem valami vonzó befektetések 10 éves távra.

A részvénypiacok nem reagáltak érdemben a fejleményekre: miután több jegybanki pénz nem érkezik, a felfelé vezető út limitált, miután azonban a pénz kivonása is abbamarad, a komolyabb esés valószínűsége is csökken, legalábbis a monetáris politika oldaláról, így a befektetők még találgatják, mi lehet az irány.

A hazai börzén mérsékelt esés mutatkozik, a BUX 0,3 százalékot csökken, leginkább a Richternek köszönhetően, amely egy százalékot esik 5160 forintig. A Mol fél százalékkal csökken 3350 forintig, a Telekom 0,7 százalékkal 469 forintig, az OTP azonban tartja magát a magasban, 12 830 forinton.

A tegnapi nagy zuhanás után ma is 13 százalékkal esik 3700 forintig a 4iG, a legújabb Mészáros-részvény, amely elképesztő emelkedést produkált az elmúlt hónapokban, a csúcson viszont a cég jókora adag saját részvényt adott el.

Gyengül a forint: a tegnapi 312,60-as legjobb érték után most 314,50 az eurónkénti érték, nem kizárt, hogy sor kerül a 315-ös szint visszatesztelésére is. A hazai valuta gyengülése tegnap akkor indult, amikor kiéleződött a Fidesz és az Európai Néppárt vitája, este azonban úgy tűnt, megnyugodott a piac, amikor végülis mindenkinek elfogadható megoldás született.

A mai gyengülés összefügghet még ezzel is, közvetve a Fed döntésével is, de elképzelhető, hogy egyszerűen csak a már időszerűvé vált korrekció zajlik.

Euró/forint

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
hírlevél