4p
Janet Yellen, a Fed új elnöke ma először beszél nyilvánosan. A beszéd szövegét előre kiadta a Fed, ebből kiderül: nem tervezik lassítani a pénznyomda kivezetését, továbbra is 10 milliárd dollárral vágják azt meg minden ülésen. A dollár kissé erősödött a hírre, a feltörekvő devizák, köztük a forint viszont gyengültek.

Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve új elnöke folytonosságot vár a monetáris politikában a Federal Reserve nyíltpiaci bizottságától. "Már akkor a bizottság tagja voltam, amikor kialakítottuk az árstabilitást és teljes foglalkoztatottságot célul kitűző stratégiánkat, és ezt most is határozottan támogatom" - fogalmazott Yellen, aki február elején váltotta Ben Bernanke előző elnököt.

Már megjelent a beszéd

Magyar idő szerint délután négykor a Fed új elnöke a képviselőház pénzügyi szolgáltatások bizottsága előtt ismerteti a Fed szokásos féléves beszámolóját. A meghallgatás kezdete előtt a Fed honlapján megjelent Yellen nyitóbeszédének szövege.

 

 

Janet Yellen meghallgatása


Janet Yellen szerint az amerikai gazdasági növekedés felgyorsult 2013 második felében, és decemberre a GDP növekedése éves szinten elérte a 3,5 százalékot. A gazdaság erősödése a munkaerőpiacon is érződött, 2013 júliusa óta nagyjából 1,25 millió új munkahely jött létre az Egyesült Államokban.

Növekedést várnak

A munkanélküliség mérséklődött, most 6,6 százalék körül van, de a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) szerint még bőven van kapacitás a csökkenésre. Yellen szerint a több mint hat hónapja állást keresők nagyon nagy hányadát teszik ki a munkanélkülieknek, és sokan vannak azok is, akik részmunkaidő helyett teljes állásban szeretnének dolgozni. A Fed elnöke szerint ebből is az következik, hogy a munkanélküliség vizsgálatakor nem elég magára a főszámra koncentrálni.

Yellen beszámolója szerint 2013 végére erősödött a lakossági fogyasztás, többet költöttek a vállalkozások, nőttek a lakásárak és a részvényárfolyamok, élénkült a befektetési kedv. Az infláció alacsony, továbbra is jóval a Fed 2 százalékos hosszú távú célszáma alatt van, de a Fednél a gazdasági aktivitás és foglalkoztatottság növekedését várják 2014-ben és 2015-ben is.

A régi kerékvágásban

A monetáris politikáról Janet Yellen elmondta, hogy nem kíván változtatni a Ben Bernanke elnöksége alatt elfogadott terven. Yellen megerősítette, hogy a Fed tovább csökkenti havi kötvényvásárlási programját a mostani havi 65 milliárd dollárról, ha a gazdasági mutatók ezt indokolják.

2013 decemberben és 2014 januárban 10-10 milliárd dollárral vettek vissza a kötvényvásárlásokból, de Yellen felhívta rá a figyelmet, hogy a csökkentés üteme nincs kőbe vésve. A Fed mindig az aktuális körülmények függvényében dönt, és nem egyes számok alapján, tehát a 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta és a 2 százalékos infláció csak zsinórmértékként szolgál. A Fed vezetője megismételte, hogy a Fed a kötvényvásárlások vége után is laza monetáris politikát akar folytatni, azaz rendkívül alacsony marad az alapkamat és itt is a kötvényvásárlásoknál gyakorolt óvatossággal járnak el.

Janet Yellen elmondta, hogy a Fed tovább dolgozik az amerikai pénzügyi rendszer szabályozói környezetének megerősítésén és a bankszektor tőketartalékainak növelésén. A Fed figyelemmel kíséri a feltörekvő piacokat és az onnan eredő kockázatokat, de jelenleg nem érzékelnek komoly veszélyt az amerikai gazdaságra. A Fed új vezetője szerint a 2008-as válság óta jelentős előrelépés volt a gazdaság és a pénzügyi szektor talpra állításában, de még sok a teendő.

Erősödött a dollár, gyengült a forint

EUR/USD
Friss árfolyamok

A dollár kissé erősödött a hírre, a feltörekvő devizák, köztük a forint viszont gyengültek.

EUR/HUF
Friss árfolyamok

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG