1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kemény büdzsét tervez jövőre a francia kormány, a megtakarításokat 13 ezer közszolga kirúgásával és a megemelt adókból befolyó 20 milliárd eurós pluszbevétellel akarják elérni.

Nem fognak tapsikolni a francia mágnások, miután a tervezet előírja, hogy az éves egymillió eurós jövedelem fölött már 75 százalékos lesz adó, igaz csak két évig. "Példa nélküli" megtakarítást kér jövőre a francia kormány a lakosságtól annak érdekében, hogy az államháztartási hiány 2013-ban ne haladja meg a GDP-arányos 3 százalékot. A kormányülésen elfogadott költségvetési tervezet 36,9 milliárd eurós adóemelést és kiadáscsökkentést irányoz elő.

Az elmúlt 30 év legjelentősebb erőfeszítését kéri a franciáktól Francois Hollande államfő. Csatlakozott hozzá Jean-Marc Ayrault miniszterelnök is, aki azt mondta, hogy ez egy harcos büdzsé a fokozatosan emelkedő államháztartási hiány leküzdésére, valamint a társadalmi igazságosság, a gazdasági növekedés és a jövő előkészítése érdekében.

Durva adóemelés

A tervezet 20 milliárd eurós adóemelést irányoz elő, ebből 10-et a legtehetősebbek személyi jövedelemadójának növelésével (a két alsó adósáv nem emelkedik, míg az évi egymillió euró felett keresőknél két évre bevezetik a 75 százalékos adózást), a másik tizet pedig a nagyobb vállalkozásoktól szedik be. Ezúttal a kis- és középvállalkozásokra nem vonatkoznak az új terhek. Ehhez jön hozzá még a vállalkozások számára már nyáron megszavazott 4,4 százalékos adóemelés, az osztalékokra.

A pénzügyminisztérium számításai szerint 4,1 millió háztartásban nőnek majd az adóterhek, míg 8,5 millió családnak arányosan kevesebb adót kell majd fizetnie. A miniszterelnök szerint az adóemelés tízből kilenc franciát nem fog érinteni.

Fogyókúrán a francia közszféra

A minisztériumoknál összesen 13 ezerrel csökken a foglalkoztatottak száma, a legtöbb munkahely a védelmi tárcánál (7.200) és a gazdasági minisztériumban (2.300) szűnik meg, az oktatási tárcánál viszont több mint 10 ezer új állás létesül. A kultúrára 4, a sportra 6, az egészségügyre 8, a mezőgazdaságra pedig 10 százalékkal kevesebb pénz jut jövőre, mint az idén. Franciaország államadóssága az öt éve még csak 64,2 százalék volt, ám idén júniusban már elérte a GDP 91 százalékát. A kormány tervei szerint ez 2013 végére 90,6 százalékra csökkenhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG