1p
Idén még nem, csak jövőre növekedhet a magyar gazdaság. Van olyan elemző is, aki rontott az előzetes várakozásokon.

Gyengén kezdte az évet, így marad a recesszió idén is Magyarországon - jósolta a Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja.

A magyar gazdaság várhatóan az idei év egészét is recesszióban tölti a gyenge évkezdet továbbgyűrűző hatásai miatt, jövőre azonban már valószínűleg megindul a növekedés - jósolták szerdai előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők. Új prognózisuk szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2013 egészében 0,5 százalékkal visszaesik. A ház eddig stagnálást várt az idei évre a magyar gazdaságban.

2012. decemberi inflációs jelentés alapján


A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a felülvizsgálatot nem elsősorban a 2013-as magyarországi növekedési folyamatok átértékelése indokolta, hanem jórészt az, hogy a magyar gazdaság a vártnál gyengébb helyzetből kezdte az idei évet. Jövőre viszont már 1,3 százalékos növekedést  jósol Magyarországnak.

Mások is így látják a cityben

A Morgan Stanley-hez hasonlóan vélekednek mások is, vagyis recessziót valószínűsítenek. A Goldman Sachs globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai közölték, hogy az általuk eddig várt stagnálásról 0,4 százalékos visszaesésre módosították 2013 egészére szóló magyar GDP-előrejelzésüket, miután kiderült, hogy tavaly az utolsó negyedévben 2,7 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság.

A ház elemzői szerint még akkor is valószínűtlen, hogy a magyar gazdaság az idei év második fele előtt pozitív éves összevetésű GDP-adatokat produkál, ha az idei első negyedévben a gazdasági teljesítmény a cég által jelenleg vártnál erőteljesebb lenne.

A citybeli elemzői közösségben most már kezd konszenzusos előrejelzéssé válni, hogy a magyar gazdaság teljesítménye a tavalyi visszaesés után az idén is csökken.

Már korábban is így látták

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői már a februári első GDP-becslést kommentálva közölték, hogy az idei év egészére 0,5 százalékos GDP-csökkenést várnak Magyarországon. A ház közgazdászai szerint a tavalyi negyedik negyedévben az Európai Unión belül valószínűleg csak a portugál és a görög gazdaság produkált a magyar csökkenésnél nagyobb éves visszaesést.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó térségi legújabb GDP-adatsorai alapján felülvizsgált prognózisukban az idei év egészére reálértéken szintén 0,5 százalékos GDP-visszaesést jósoltak a magyar gazdaságban. Ez jelentősen rontott előrejelzés, mivel a ház korábban stagnálást valószínűsített Magyarországon 2013-ra.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) idei első regionális előrejelzésében 2013 egészére 0,1 százalékos GDP-csökkenést valószínűsített a magyar gazdaságban. Az idei magyarországi prognózist az EBRD is jelentősen, 0,5 százalékponttal rontotta előző - tavalyi utolsó - térségi jelentéséhez képest, abban ugyanis még 0,4 százalékos idei magyar GDP-növekedési előrejelzés szerepelt.

A Moody's és MNB is gazdasági növekedést vár, igaz, hogy elemzését még decemberben hozta nyilvánosságra, vagyis azelőtt, hogy kiderültek volna az utolsó negyedéves adatok. A jegybank szerint 0,5%-os lehet a növekedés, míg a hitelminősítő 0,3 százalékos bővülést vár, egyelőre

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Drámai adat jelent meg arról, hányan halnak meg az ukrajnai fronton
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 17:02
Független orosz hírportálok nyilvánosságra hozták legújabb becslésüket arról, hogy az orosz hadsereg hány embert veszít a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Kijöttek a rendeletek, tolongani kezdtek a cégek a hatóságnál
Bocskai István-Izsó Márton | 2024. július 7. 15:01
Sokáig nem hitték el a cégek, hogy tényleg jönnek a szigorúbb kiberbiztonsági szabályozások, sokan pedig a kivárásra, megúszásra játszottak. Ennek most vége, megjelentek a részletes rendeletek, és sokan döbbentek rá, hogy nincs kibúvó, lépniük kell. De mit és hogyan lépjenek? Mit mond a hatóság, és mit mondanak a szakértők? Erről beszélgetett Bor Olivér, az SZTFH kiberbiztonsági és kommunikációs szakértője, Klement Gábor, a filter:max Kft. ügyvezető igazgatója, és Márton Miklós, a Vivetech Nyrt. vezérigazgatója Bocskai Istvánnal.
Makro / Külgazdaság Elege lett a barcelonaiaknak a turistákból
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 13:51
A várost fojtogató turizmus ellen tiltakoztak a helyiek. 
Makro / Külgazdaság Megkezdte működését a BMW kolozsvári fejlesztési bázisa
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 13:03
Bár Debrecent is keblére ölelte már a BMW, a szomszédos Romániát szemelte ki legújabb informatikai fejlesztési központja létrehozására. A létesítmény Erdélyben lesz. 
Makro / Külgazdaság Megkezdődött a második kör Franciaországban
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 09:07
Megkezdődött vasárnap reggel Franciaországban a nemzetgyűlési választások második fordulója, amelynek tétje, hogy fennállása óta először a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés kormányzati szerephez juthat-e.
Makro / Külgazdaság Megindultak a találgatások Orbán Viktor útja és a britek miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 08:17
A szakértők azt találgatják, hogy vajon Orbán Viktor csupán saját mondanivalóval érkezett-e Kijevbe a hét elején vagy vitt valamilyen üzentet Oroszország államfőjétől.
Makro / Külgazdaság Hol is van a "harmadik Korea", ahol az észak-koreai vendégmunkások fellázadtak?
Bózsó Péter | 2024. július 7. 05:39
A megszokott Dél-, és Észak-Korea mellett van még egy terület, ahol a koreai hivatalos nyelv.
Makro / Külgazdaság Oroszország kiszolgáltatottá vált, könnyedén sarokba szoríthatnák Putyint
Privátbankár.hu | 2024. július 6. 17:46
Peking nagyon könnyen rákényszeríthetné Oroszországot, hogy fejezze be a háborút. 
Makro / Külgazdaság Nagy Márton odacsap a kutasoknak?
Privátbankár.hu | 2024. július 6. 09:55
Ismét nagy a feszültség a hazai üzemanyagárak miatt a kormány és a kereskedők között.
Makro / Külgazdaság A versenyképesség és a demográfia a szó szoros értelmében nem „megoldható” ügyek
Privátbankár.hu | 2024. július 5. 15:58
Ez a kettő a magyar EU-elnökség hét kiemelt témája közül a legfontosabb — hangsúlyozza Bod Péter Ákos.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG