1p
Miközben a diplomások elvándorlásától hangos a magyar közélet vessünk egy pillantást arra, hogy indul az élete egy magyar gyermeknek. Egy friss kutatás eredményei megdöbbentőek: minden második magyar gyermek nélkülöz, a globális versenyben már itt leszakadunk: nem foglalkozunk eleget a felnövekvő generációkkal.

Egy gyermek jólléte akkor biztosított, ha anyagi, érzelmi és értelmi, fizikai, kulturális, valamint szociális szükségletei is egyidejűleg választ kapnak – és a gyermek maga is úgy érzi, hogy megfelelő az életminősége. Ez tehát nemcsak pénz függvénye - derül ki az Unicef Magyar Bizottságának legfrissebb kutatásából. Az elemzés legfőbb megállapítása, hogy aki a gyermekek jóllétével nem foglalkozik, az egyszerűen lemarad a globális versenyben, a gyerekszegénység elleni fellépés hiánya növeli a versenyképesség hiányát is - nem befektetni a jövőbe, a felnövekvő generációkban, hatalmas hiba.



Az első évek életünk végéig tartanak

Ahogy a tanulmány fogalmaz, "az ő (a gyerekek) egészségük, biztonságuk, anyagi jóllétük, a (társadalmon és a családokon belül) feléjük irányuló tisztelet, megbecsülés, elfogadás és szeretet mutatja meg egy nemzet valódi erejét. Ma már nem kérdés, hogy a legnagyobb (és legköltségesebb) hiba, amit egy társadalom elkövethet, az a gyermekek jóllétéről való gondoskodás elmulasztása".

 

Nemcsak pénzkérdés
A gyermek jóléte persze sok tekintetben anyagi kérdés, de nemcsak az, a szociális és családi élet biztonsága, a megfelelő környezet, melyben jogait tiszteletben tartják, illetve a megfelelő "kortársak" is szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy ne legyen egy gyermeknek hiányérzete. Az odafigyelés nem mérhető pénzben. A nélkülözés kapcsán az Unicef 15 tétel meglétét vagy meg nem létét vizsgálta, kettőnél több tényező hiányánál pedig már megállapítja a nélkülözést. A felmérésben több mint 1500 gyermek helyzetét mérték fel (pontosabban nemcsak a gyerekek, hanem a családjuk körülményeit is.

Életünk első éveit nem ismételhetjük meg, nem olyan mint egy rossz vizsga vagy egy munkahely, az első évek életünk végéig kitartanak, meghatározóak számunkra. A nem megfelelő gyermekkor később sok problémát okozhat az egyénnek, de ez társadalmi szinten is igaz, a felnövekvő generációk nélkülözése kihathat később a termelékenységre, a munkaerőpiacra, a társadalmi kirekesztettségre. Ezek mind olyan tényezők, amelyek rontják a versenyképességünket. 
Nézzük meg közelebbről, hogyan teljesít ezen a területen Magyarország?

700 ezer gyermek tudja, mi az a nélkülözés

Az Unicef Magyar Bizottsága által 2012-ben végzett kutatás eredményei szerint a magyar gyermekek körében 2009-hez képest nőtt a jóllétükben veszélyeztetettek aránya. Jelenleg minden második gyermek nélkülöz valamilyen szempontból (négy éve minden harmadikra volt ez igaz). Magyarországon a 18 év alatti populáció nagyjából 1,4 millió fő, vagyis a nélkülözés 700 ezer gyermeket érint napjainkban.



A TÁRKI 2012-re vonatkozó előzetes adatai szerint a családban nevelkedő gyermekek 88%-át érintette az a probléma, hogy a szülők nem képesek egy váratlan (kb. 60 000Ft-os) kiadás fedezésére. A tartalékok hiánya és a családi költségvetés sérülékenysége miatt a családok 77%-a nem engedhet meg magának egy hét nyaralást, és - ami megdöbbentő - 45%-uk még kétnaponta sem tud húst tenni az asztalra

A gyermek szükségleteinek kielégítése, a háztartási kiadások közötti elsőbbségi sorrend meghatározásakor fontos, hogy mennyire érzi magát kiszolgáltatottnak a család. Mennyire tudnak elszakadni az alapvető szükségletek kielégítésétől, és más (a gyermeki jóllét szempontjából alapvető) tételekre is fordítani, mint például a szabadidő minőségi eltöltése, vagy a játék, a sport és a pihenés. A magyar családok ebből a szempontból sem állnak jól.

Elmagányosodnak a gyermekeink

Vagyis, például azok a gyerekek, ahol a saját anyagi helyzet megítélése alapvetően kedvezőbb, szintén sok kockázatnak vannak kitéve a nélkülözés szempontjából, a "horizontális" kapcsolatok megléte náluk sem jellemző (harmaduk nem hívja meg például barátait magához), a szabadidő aktív eltöltése is probléma és ötödüknek a legalább egyheti nyaralás luxusnak számít. Ez tehát a jobb anyagi helyzetű gyerekekre igaz. Mielőtt lebecsülnénk, 9 éves kortól igenis nagyon fontos, hogy a gyermek elkezdje kiépíteni  a barátai körét (horizontális kapcsolatok), ekkor már ugyanis ez számára a meghatározó. A nyaralás pedig a család mentálhigiénés állapota miatt fontos, akárcsak a szabadidő aktív eltöltése. A társas kapcsolatok mellett minden anyagi helyzetű megkérdezettre igaz volt az, hogy az alapszükségleteknél a legalább egy új ruha megléte szignifikáns módon jelentkező probléma.

Forrás: Unicef



A magyar társadalomra általánosan jellemző elszigetelt, a társas kapcsolatokat csak korlátozottan ápoló családi működés, és az európai átlagnál kevesebb baráti kapcsolat a gyermekekre is jellemző – pontosabban a gyermekek „belenőnek” ebbe a társadalmi struktúrába - állapítja meg az Unicef tanulmánya. Az elszigetelt családi lét a gyermekek jólléte szempontjából nem csak azért jelent veszélyt, mert személyes szükségletei sérülnek (kortárs kapcsolatok, hálózatépítés, kulturális és érzelmi szükségletek, stb.), hanem azért is, mert a nélkülözés csökkentésében a szolidaritásnak igen fontos szerepe van/lehet.

Szegény gyermeket az ág is húzza

A kutatás szerint a vizsgált minta alapján a gyermekek 51%-a van veszélyben a jólléte, csak a gyermekek ötödéről mondható el, hogy nem szenved hiányt semmiben. A számok így is magasak, de jó ha tudjuk, hogy a felmérésbe középosztálybeli családok gyermekeit vonták be.



Az adatfelvétel eleve telefonon keresztül történt, tehát a válaszadók rendelkeztek vezetékes telefonnal. A megkérdezettek 23%-a részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, vagyis számít nehéz helyzetűnek; 63%-uk pedig a szegénységi küszöb felett él. A kutatásról tehát elmondható, hogy a középosztály illetve az alsó középosztályra fókuszált, a 2009-es adatok tükrében az derül ki, hogy ez a réteg egyre lejjebb csúszik.

Az értékek %-ban értendőek.

 

Az érintett, (legalább 2 jólléti tényezőtől megfosztott) gyermekek 51%-os arányát követte a legalább három indikátor alapján nélkülöző gyermekek 35%-os, majd 22%-kal a négy, és 14%-kal az öt tényezőtől megfosztottak csoportja (lásd fenti táblázatunkat). A nélkülözés „mélysége” tehát a 2 illetve 5 szempontból is hiányt szenvedő gyermekek körében volt a legnagyobb kiterjedtségű. A kutatás szerint ez arra is rámutat, hogy a hátrányok "egymásra rakódnak".

Gyermekek nélkülözése szükségleti csoportok szerint



Szeretettel a szegénység ellen

Az anyagi bizonytalanságban, szegénységben élő családokban nevelkedő gyermekek számára is elérhető érzelmi biztonság, szeretetteljes környezet, elfogadás, bizalom, tisztelet, a társas és kortárs kapcsolatok támogatása, a minőségi együtt töltött idő domináns hatást gyakorol a gyermek jóllétére. A kutatás szerint ez sok esetben el tudja fedni a család létbizonytalanságát a gyermek elől, aki teljesen más szemmel (nem a felnőtt mérce szerinti „szegénység képpel”) tekint saját életére és környezetére. Az Unicef mostani kutatása azért is előremutató, mert éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy bár az anyagi tényezők nagyon fontosak, a gyermek jólléte nem csak a család jövedelmi helyzetétől függ. És mint a fenti táblázatokból kiderül, a magyar gyerekek legsúlyosabb problémai nem is a pénztelenségből erednek.

Kockázatok és mellékhatások,

A jelentés megállapításai szerint a gyermekszegénységnek és a gyermekek nélkülözésének négy alapvető kockázata van: a szülők alacsony iskolai végzettsége, a szülők munkanélkülisége, az egyszülős, valamint a  bevándorló család. A négy kockázati tényező közül három esetében a jelentés azt állapította meg, hogy Magyarországon különösen erősen jelenik meg, és veszélyezteti a gyermekek jóllétét, az egyik legnagyobb gond a szülők alacsony iskolázottsága.

A kulcs: a megfelelő oktatás

Az általános iskolai végzettséget és az érettségi hiányát jelentő alacsony iskolai végzettség generációkon átívelő szegénységi kockázatot jelent. Olyan kockázati tényező, ami „halmozni” képes a hátrányokat: rossz munkaerő-piaci helyzet, munkanélküliség, alacsony jövedelem, a mobilitás hiánya, stb. Jól látható, hogy az alacsony iskolázottság jó eséllyel újra termeli magát, vagyis az ilyen szülők gyermeke jó eséllyel maga sem lesz magasan kvalifikált, és ugyanazokkal a problémákkal találja majd szemben magát, mint a szülei. A társadalmi mobilitás alacsony e tekintetben - főleg a leszakadó rétegeknél. Az oktatás szerepe ezért kulcsfontosságú: az alacsony iskolázottságú rétegeknél a születéskori kiszolgáltatott helyzet ugyanis olyan árnyékot vet, melyből a megfelelő oktatás nélkül szinte lehetetlen kilépnie az érintett gyerekeknek.

Sereghajtók vagyunk

Az Unicef 2012-ben kiadott "A gyermekszegénység mérése" című éves jelentése fájdalmasan szembesített minket azzal, hogy komoly tennivalóink vannak. A vizsgált időszakban Magyarország az Európai Unió tagállamai között sereghajtó volt a gyermekek nélkülözését tekintve (csak Bulgária és Románia nyújtott rosszabb teljesítményt). Az adatok szerint 2009-ben minden harmadik gyermek
nélkülözött Magyarországon, és minden tizedik szegénységben élt. Mint láttuk, ez a helyzet az elmúlt években, a válság elhúzódásával csak tovább romlott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG