2p
Statisztikák bizonyítják, hogy ilyenkor több kár esik az autókban és a lakásokban, nincs értelme otthon meghúzódni.

Bár a babona eredete nem ismert egyértelműen, péntek 13-át rengetegen szerencsétlen napnak tartják. Egyesek nem mozdulnak ki az utcára, nem ülnek autóba vagy repülőgépre ezen a napon, mások viszont egyáltalán nem törődnek vele. Akadnak olyanok is, akiket már a 13-as szám önmagában is rettegésbe ejt, ezt a fóbiát triskaidekafóbiának nevezik. A 13-as számmal szemben tanúsított aggodalom olyannyira elterjedt, hogy az Egyesült Államokban például „kihagyják” a felhőkarcolókból a tizenharmadik emeletet, de a Forma1-es autóversenyekben és több olimpiai sportágban – például a triatlonban – sem találkozunk a 13-as rajtszámmal. Valóban van félnivalónk, ha egy hónap 13. napja péntekre esik? Az Allianz statisztikái azt mutatják, hogy igen.

Több a baleset

Az Allianz Hungária munkatársai megvizsgálták a korábbi évek gépjármű és lakásbiztosítási kárstatisztikáit, ezek egyértelmű eltérést mutatnak egy átlagos napon, és a péntek 13-án bekövetkezett károk száma között. Az elmúlt évek adatait alapul véve, péntek 13-án átlagban több mint 40 százalékkal több kár következett be, mint az év bármely másik napján.

Gondolhatnánk természetesen azt is, hogy a jelentős eltérést okozhatja bármely más jelenség is, mint például a péntek délutáni közlekedési csúcsok, vagy a pénteki fáradtság. Az Allianz statisztikái alapján azonban akkor is számottevő, csaknem 30 százalékos különbség mutatkozik, ha a péntek 13-i napokat a nem 13-ára eső többi péntekkel vetjük össze.

Veszélyes házak, lakások

Az elmúlt évek legsúlyosabb péntek 13-ája 2010 augusztusában volt, amikor egy hatalmas vihar miatt csaknem 3400 káreseményt regisztrált az Allianz nem-élet biztosítási kárrendezési területe. Azoknak, akik az otthonuk rejtekén próbálnak meghúzódni ilyenkor, rossz hír, hogy a károk jelentős többsége a lakásokban, házakban következett be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Fiatalok vs. idősek – így gondolkodnak a napi pénzügyekről
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 15:36
Az otthonról hozott példát még meghatározónak tartja, ám kevésbé adná azt tovább saját gyermekeinek az Y és a Z generáció. A baby boomerek mértékletesek, a fiatalok azonban már másképp gondolkodnak a pénzről: többet engednek meg maguknak, nyitottabbak az értéktálló befektetési formákra, és kevésbé szkeptikusak a hitelekkel.
Személyes pénzügyek Külföldön tőzsdézik, kriptózik? Figyeljen, mert a NAV is figyel
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 12:29
Sok országból kap adatokat az adóhatóság, a kriptügyletekre pedig kiemelt figyelmet fordítanak - nagy bajba kerülhet, aki nem vallja be minden jövedelmét.
Személyes pénzügyek Hogy nézne ki, ha az eredeti könyvből kitépnének egy lapot és azt árvereznék el?
Kenessei András | 2024. május 14. 17:34
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Hoppá! Most mélyen a valódi értéke alatt lehet hozzájutni egy múzeumi ritkasághoz
Kenessei András | 2024. május 12. 17:31
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén, most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Óriási roham indult: most mindenki ezt a kölcsönt akarja
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 12:03
Közel másfélszeresére nőtt az első negyedévben a babaváró kölcsön új szerződéseinek száma.
Személyes pénzügyek Az OTP-nél már él a kötelező, automatikus napi átutalási limit
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 11:08
Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amit azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatnak.
Személyes pénzügyek Döbbenetes számok: minden tizedik magyar felnőttet már sikerült átverni
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 09:48
A hazai felnőtt lakosság többsége, 56 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy interneten keresztül vagy bankok nevével visszaélve megpróbálták megkárosítani. Minden tizedik felnőttet sikerült is átverni.
Személyes pénzügyek Van valami, ami komoly előnyt jelenthet lakásvásárláskor, és nem kerül semmibe
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:18
Akár a készpénzes vevőket is be lehet így előzni.
Személyes pénzügyek Határtalan veszélyeket lát az MNB
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 11:04
Oda kell figyelni nyaralás közben is.
Személyes pénzügyek Hol ér többet egy kép: otthon vagy külföldön?
Kenessei András | 2024. május 1. 17:32
Ritkán, de mégiscsak megesik, hogy egy képzőművészeti alkotás (és annak pár darabja) egyidőben, vagy néhány nap eltéréssel felbukkan egymástól távoleső pontokon, más-más árverőházak aukcióin. Legutóbb idén áprilisban volt ilyesmi: Párizsban a Christie’s, Bécsben az imKinsky vitt kalapács alá egy-egy Gustav Klimt grafikát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG