3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A hazai lakáshitelek harmadát tavaly egy lakástakarék, a Fundamenta folyósította - derült ki a társaság tájékoztatóján. Minden forint lakástakarékra költött állami támogatás 5 forintot hoz a lakáspiacra - építésre vagy felújításra.

2013-ban 45 milliárd forint körüli saját hitelfolyósításnak köszönhetően – és a végtörlesztés hatásának elmúltával – elmondható, hogy a magyar piacon kibocsátott lakáshitelek közel harmadát a Fundamenta folyósította – a teljes magyar piacon 151 milliárd forint volt a hitelkihelyezés – mondta Gergely Károly, az abszolút piacvezető hazai lakástakarék elnök-vezérigazgatója.

Még az áthidaló hitelek futnak

2010. év végén 29,5 milliárd forintról 138,3 milliárd forintra emelkedett a Fundamenta által folyósított hitelek állománya, ezen belül az új hitelek döntő része áthidaló, illetve azonnali áthidaló hitel volt - 18,9, illetve 20 milliárd forint értékben folyósított ilyen kölcsönt a társaság.

Fiatal állomány, jó állomány

A viszonylag fiatal új állománynak köszönhetően a nem fizető ügyfelek állománya a Fundamentánál továbbra is csökkenő tendenciát mutat – tavaly év végén 2,1 százalékos volt ez az arány, szemben a piac 8,9 százalékra emelkedő forintalapú- és 17,4 százalékos devizaalapú nem fizető állományával. A Fundamenta esetében ugyanakkor 2010. óta folyósított hitelek korosított állománya javuló tendenciát mutat a korábbi hitelek hasonló idősorával, azaz az elmúlt években bejött fiatal hitelállomány jobb minőségű.

Más a benchmark

A jegybank hitelezési felmérésének adataival kapcsolatban – ahol a kamatfelárakban szignifikáns növekedést mutat a lakástakarékok sora – a Privátbankár kérdésére a Fundamenta képviselői elmondták, hogy a különbség abból adódik, hogy a jegybank a kamatfelárakat a 3 hónapos Buborhoz kötve vizsgálja, míg a Fundamenta – a lejárati összhang miatt – a 3 éves államkötvényeket tekinti benchmarknak. Bár a jegybank folyamatos kamatcsökkentéseit a rövid távú Bubor lekövette, de a hosszú távú hozamok nem így mozogtak, így a hozamkülönbözet 150-200 bázispontra bővült. A kamatkörnyezet módosulása után ez a gap bizonyosan csökkenni fog, sőt, ha azt tekintjük, hogy a portfolión belül egyre növekvő lakáskölcsön kamata 3,9 százalékon van fixálva a konstrukció szerint – s ez a piaci kamatoktól független -, így a prognosztizált jegybanki kamatemelkedés után még kedvezőbb is lehet a helyzet.

Jól hasznosul az állami támogatás

A lakástakaréknál kezelt betétállomány 13,9 százalékkal, 334,2 milliárd forintra nőtt, a társaság ügyfelei 79,1 milliárd forint új betétet helyeztek el a társaságnál. Az átlagos megtakarításokon belül egyre jobban közelít az állomány az állami kamattámogatás maximális kihasználtságát biztosító havi 20 ezer forintos megtakaríthoz. Ezzel kapcsolatban Gergely Károly emlékeztetett: 2005-ben 160 milliárd forint volt az állam lakástámogatásokra fordított összege, ez az elmúlt évre nagyjából 130 milliárd forintra csökkent. Ezen belül ugyanakkor a lakástakarékok állami támogatása szignifikánsan növekedett ugyan, ám az állam még tavaly is maximum 35 milliárd forintot fizetett ki állami támogatásként ebben a szegmensben, miközben a Fundamenta saját adatai azt bizonyítják, hogy minden forint állami lakástakarék-támogatás 5 forint összeget mozgat meg a hazai lakáspiacon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG