2p
A devizahitelek ügye erkölcsi kérdéssé vált, jó közgazdasági válasz a problémára nem adható – mondta Heim Péter a Gazdasági Rádió „Nap vendége” műsorában. A Századvég Gazdaságkutató igazgatóságának elnöke úgy véli, hogy erkölcsi szempontból a bankszektort nem lehet mindenért felelőssé tenni.

A devizahitelezésért a felelősség a szabályzót, azaz az államot és a hitelt felvevő lakosságot terheli. Ugyanakkor a bankok felelőssége abban áll, hogy a hitelt nem euróban, hanem svájci frankban nyújtották, mert ezt rövidtávú profitmaximalizálás célból tették – magyarázta Heim Péter.

A bankrendszer ugyanis áthárított minden  költséget, mert nem fedezte pozícióit, azaz kamatkockázatát, s ennek következtében, amikor Magyarország  országkockázata megemelkedett, azt is át kívánta hárítani, noha egy prudens bankrendszerben ezt nem tehette volna meg.

A lakosság sem mentesülhet

Ami a terheket illeti, az államnak és a bankrendszernek jelentős részt kellene vállalnia, de a lakosság sem mentesülhet – hangsúlyozta a Századvég elnöke. Hozzátette:  az ügyfeleknek azért kell részt vállalniuk a terhekben, mert senki sem kényszerítette őket  a hitel felvételére, spekuláltak, hiszen forintkölcsönt is felvehettek volna.

De a rendezést nem lehet megoldani „egy nap alatt”, mert az a forintot  hihetetlen nagy nyomás alá helyezné, jelentősen gyengítené. Az MNB képes lenne beavatkozni, de a devizatartalékok több milliárdos csökkenése az ország sérülékenységével járhatna, mivel a külföldiek kezében lévő állampapír állomány megközelíti a 17 milliárd eurót – figyelmeztetett Heim Péter.

305 forinton

A befektetési szakember javaslata szerint 305 forinton kellene rögzíteni az eurót, felváltva ezzel a jelenlegi lebegtetési árfolyam rezsimet.

Mivel hosszabb távon a forintnak - figyelembe véve az eurózóna gazdasági növekedését és inflációs trendjét - 0,5-1 százalékkal kellene leértékelődnie, akkor ez 5-10 éves távlatban, például az euró bevezetéséig, 5 százalékos nominális leértékelésnek felel meg – magyarázta Heim Péter, hozzátéve, hogy így számolva 315 forintos árfolyam jönne ki, amelyhez képest a 305 forint erősebb.

A 305 forinton rögzített árfolyam kedvező az exportőrök számára, egy kicsit fogja az importot, a fizetési mérleg jövedelem számláira is kedvező hatást gyakorolna, ráadásul kiszámíthatóvá tenné az országot – jelentette ki a Századvég Gazdaságkutató igazgatóságának elnöke.

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Csökkent a 30 éves amerikai jelzáloghitelek kamata
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 15:20
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 21-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Pénzügyi szektor Svájcnak harangoztak? Ráfarag, aki kicsiben gondolkodik
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 17:58
Ha egy ország a vagyonkezelés világában labdába akar rúgni, akkor nem szállhat be a versenybe szégyenkezve azért, mert van egy nagyra, erősre gyúrt pénzügyi szolgáltató vállalata.
Pénzügyi szektor Szép csendben híznak a befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 16:53
Több mint 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.
Pénzügyi szektor Lecsapott a jegybank – szabálytalankodott egy szlovák cég
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 09:58
Engedély nélkül vett követeléseket.
Pénzügyi szektor Szuper ATM-ek pótolhatják az eltűnő bankfiókokat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 11:43
A bankfiókok „kihalással fenyegetett” intézményeknek tűnnek, miután az internetes bankolás terjedésével egyre kevesebb van belőlük, ám van olyan napi ügyintézés, amiben gondoskodni kell a pótlásukról.
Pénzügyi szektor Valamiért még mindig sokan szeretik a magyar állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 12:22
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Ön jó bankot választott? Most megtudhatja
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 09:00
A hazai bankok is közzétették a 2023-as számaikat, laptársunk, az Mfor mögéjük nézett.
Pénzügyi szektor Amerikai bankot vásárolt fel Romániában a CIB anyabankja
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 16:43
Az olasz Intesa Sanpaolo megvette az amerikai érdekeltségű First Bankot bankot Romániában - írja az economedia.ro.
Pénzügyi szektor Így megy neki a forint a nyárnak
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:45
Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Pénzügyi szektor Valakik megint milliárdokkal finanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:47
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG