6p
Bár az MNB által előzetesen közölt számok alapján úgy tűnhetett, hogy évek után először nyereséges volt a hazai bankszektor, ám az adatok értelmezése után úgy fest, szomorúbb a kép, mint valaha - a szektor továbbra is stabilan veszteséges, s a jövő sem néz ki jobban.

A hazai bankszektor 2013-ban is masszívan veszteséges volt, eredményét egyszeri tételek és egyéb, nem igazán a rendes hazai banküzemhez kapcsolódó elemek emelték pozitívba – értékelték a Magyar Nemzeti Bank által nyilvánosságra hozott adatokat pénteken a Bankszövetség munkatársai. A megszólalásra vélhetően azért került sor, mivel a jegybanki adatokat már többen, így Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is úgy értelmezte, hogy vége az évek óta tartó rossz szériának és a bankok végre pozitívba tudták fordítani gazdálkodásukat.

Osztalékon növekvő bankszektor

Mi mennyi?

Az MNB adatsoraiban némiképp ellentétesnek tűnik több sor is. Ha összeadjuk a részvénytársaságok, a fióktelepek, a takarékok és a speciális hitelintézetek adatsorát, 75,01 milliárdos nettó profitot látunk. Ezzel szemben a jegybanki adatsor szerint a nettó eredmény itt csak 67,59 milliárd forintot mutat. Az eltérés bizonyosan a speciális hitelintézetek adatsorában van. Nem tudható ugyanis, hogy a már említett MFB, Eximbank, Keler trión kívül milyen intézményt tart még nyilván ezen a soron a jegybank.

Az MNB honlapján fellelhető intézményszerinti listán ugyanis a speciális hitelintézetek soron 15,705 milliárdos adózás előtti eredmény szerepel, ugyanakkor a hitelintézeti szektor tagjainak méretszerű megbontását is tartalmazó adatsorban hangsúlyozottan csak a fenti hármas adatai 8,279 milliárdos eredményt mutatnak – itt azonban nem szerepel adózott eredményre utaló sor.

A szektor MNB által kimutatott 67,6 milliárd forintos adózott eredményét 2009 után először javították a speciális hitelintézetek, az MFB, az Eximbank és a Keler Zrt. eredményei – ezen, döntően gazdaságpolitikai célokat szolgáló, emiatt messze nem kereskedelmi banki tevékenységet végző szervezetek 8,279 milliárdos adózás előtti eredményt tudtak felmutatni – derül ki a jegybank egy másik statisztikájából. (Ezzel kapcsolatban lásd még keretes írásunkat.)

A szektor profitját apasztja az az 59,4 milliárd forint, ami a 2012-es év után osztalékbevételként került a hitelintézetekhez. E soron vélhetően a legkomolyabb bevételt az OTP könyvelheti el külföldi leánybankjai teljesítménye után, de ugyancsak itt kell megemlíteni azokat az osztalékbevételeket is, amelyet a szektor tagjai például a Giro Zrt.-től kaptak osztalékként. (A banki osztalékbevétel 2012-ben 55,578 milliárd forint volt.)

A fentiek leszámítása után a tisztán banki működéshez köthető nettó profit 2,3 milliárd forint lenne, ami a fenti hatásoktól hasonlóan lebontott 2012-es 133,18 milliárd forintos mínuszhoz képest még mindig kedvező számnak tűnik.

A BLB tőkeátrendezése fordította meg a szektor-adatot?

Ugyanakkor a legjelentősebb eredményjavító tételnek a banki tőkerendezések számítanak, amelyek mértékét a Bankszövetségben nagyságrendileg 120 milliárd forint körülire becsülték. Ténykérdés, hogy a szektor összevont eredményadataiban 99,413 milliárd forintnyi rendkívüli bevétel szerepel, miközben ezen a soron 2012-ben 70, 2011-ben 63 milliárdos mínuszt mutat a jegybanki adatsor. (Több forrásból származó, ám hivatalosan meg nem erősített híreink szerint a rendkívüli eredmény leginkább az MKB Banknak köszönhető, ahol a tulajdonos Bayerische Landesbank százmilliárd forintot meghaladó tételben transzformáltak követelést tőkeemeléssé.)

Ha a nettó eredményadatot az a rendkívüli tételektől is „megszabadítjuk”, akkor a bankok 2013-as szektorszintű vesztesége 103,921 milliárd forintot ad ki.

 

 

Megugrott banki terhek

Azon, hogy nemhogy szebb, hanem rosszabb arcot mutat a bankrendszer, aligha lepődhetünk meg, hiszen a szektor helyzete cseppet sem javul. A bankok közterhei a 2012. évi 340 milliárd forintról 560 milliárd forint körüli összegre emelkedtek. Mint azt Kovács Levente főtitkár felsorolta, a szektor tagjai tavaly 126 milliárd forintnyi bankadót, 18 milliárd forintnyi hitelintézeti járadékot, valamint 215 milliárd forintnyi tranzakciós illetéket, azaz összesen 359 milliárd forintot fizettek be – az arányos közteherviselés címén - extra teherként a költségvetésbe. Ezen felül a szektor költségeit növeli, hogy évente 60-65 milliárd forintnyi áfát nem jogosultak visszaigényelni, míg az, hogy 38 ezer alkalmazottukat kivétel nélkül teljes fizetésen alkalmazzák, nagyságrendileg 77 milliárd forint munkabérre rakódó járulékfizetéssel jár. A hitelintézetek ezen felül 38 milliárd forintnyi társasági és 20-30 milliárd forintnyi egyéb (iparűzési, stb.) adót is fizetnek évente.

A bankok hitelportfoliójának romlása nem csökkent: igaz ugyan, hogy az állomány leépülésénél kisebb mértékben bővült a minősített állomány, ám a kétes- illetve rossz minősítésű követelések állománya a teljes hitelportfolióhoz képest 10,8 százalékról 12,5 százalékra emelkedett.

Messze távol bármilyen tőkemegtérülés

Megtévesztő lehet, hogy a fenti adatok ellenére a bankrendszer tőkemegfelelési mutatója – a 2012-es 16,35 százalékról 17,86 százalékra emelkedett az adat -, ugyanakkor látni kell, hogy mindez a csökkenő mérlegfőösszegnek, valamint a veszteségfinanszírozó anyabanki tőkeemeléseknek tudható be. Ennek összege – mint azt pénteki cikkünkben bemutattuk – csak tavaly 180 milliárd forint volt, a válság kezdete óta pedig nagyságrendileg 600 milliárd forinttal haladta meg a tőkeemelések összege az osztalékként kivitt összeget.

Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke szerint az üzleti expanzióban lévő hitelintézetek 2007 előtt sem igazán vettek fel osztalékot a hazai hitelintézetekből, hanem döntően a hazai üzleti fejlődés finanszírozására használták fel a profitot – az osztalékfizetés nagyságrendjét 200 milliárdosra becsülték a szövetségnél. Eközben a hazánkban befektetett tőkére vetítve a bankok évek óta nem tudnak nyereséget felmutatni. Hendrik Scheerlinck, a K&H-csoport vezérigazgatója korábban arról beszélt, hogy a Deutsche Bank és a HBSC tanulmányai szerint Európában jelenleg 10-12 százalékos tőkemegtérülésre van szükség, hogy egy banki befektetés vonzó legyen. Ha ehhez a kockázati felárakat is hozzászámítjuk, akkor az a magyarországi bankoknak 15-20 százalékos megtérülést, s nem veszteséget kellene felmutatniuk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG