Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas bukás az alapszámla

2017. március 10., 20:30

Az unió kérte, az emberek viszont nem kapnak rajta. Jó, ha a százat eléri azon ügyfelek száma, akik az indulás óta eltelt 5 hónapban alapszámlát szerettek volna nyitni. Senkit nem ért azért ez olyan nagy meglepetésként, de mégis érdemes leszögezni: így tényleg nem lehet a kispénzűeket a bankolásra csábítani.

Mondhatni csúnyán bebukott az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelni kénytelen alapszámlacsomag Magyarországon, legalábbis azon válaszok alapján, amelyeket a hazai pénzintézetek juttattak el lapunkhoz.

A Bankszövetség egyébként már 2012-ben döntött az önszabályozásról: ennek nyomán bocsátotta ki ajánlását az alapszintű szolgáltatásokat nyújtó lakossági fizetési számlákról. A hazai bankok kínálatában 2012 óta számos olyan lakossági számlatermék létezik, amely megfelel az uniós elvárásoknak.

Az alapszámlák létrehozására még egy tavaly októberi kormányrendelet kötelezte a bankokat. Ez a rendelet annak az uniós irányelvnek felelt meg, amely azt segítené elő, hogy azok is rendelkezzenek egy alapvető funkciókat kínáló bankszámlával - lehetőleg jó áron -, akik eddig valamilyen okból távol maradtak a bankolástól. A magyar lakosság nagyjából ötöde nem rendelkezik bankszámlával, a célcsoport ők lettek volna, illetve azok a szerényebb jövedelműek, akik eddig nem tehették meg ezt.

Hirdetés

Van jobb

Csak hát úgy néz ki, hogy tényleg a kutyát nem érdeklik ezek a termékek, amire kapásból tudunk is mondani egy jó okot: a nagyon egyszerű tulajdonságok mellett baromi drágák lehetnek ezek csomagok a kínálat többi részéhez képest, ami azért komoly kettősségeket ébreszt, ha valóban a kevés pénzből élőket akarták megfogni vele. Az alapszámlák díját  az előző év bruttó minimálbérének 1,5 százalékára limitálta a rendelet, azaz havi maximum 1575 forintot lehetett elkérni érte. Ezért az ügyfél 4 ingyenes átutalást vagy csoportos beszedési megbízást kapott 100 ezer forintig, illetve a szokásos két ingyenes készpénzfelvételt ATM-ből, aminek viszont van egy nagyon nagy hátránya: maximum 150 ezer forintot lehet kivenni belőle, de ami még rosszabb, hogy bankfiókban csak 50 ezer forintot lehet felvenni vele. Nem kell sokáig kutatni a számlaajánlatok között, hogy kicsivel több feltétel teljesítésével ennek töredékéért tudjunk bankolni.

Nekünk sem voltak nagy reményeink a számlacsomag sikerességével kapcsolatban. Tavaly az indítás előtt körbekérdeztünk, és már akkor azt mondta szinte minden piaci szereplő, hogy az alapszámlánál sokkal kedvezőbb ajánlatokkal várták eddig is az ügyfeleket. Részletek >>>

Valószínűleg ezt a tényt a bankok is tudatosítják az alapszámlával szemező ügyfeleikben - már ha valaki nem jött volna rá magától, mivel alig akad olyan, aki alapszámlát szeretne nyitni Magyarországon. A konstrukciót tavaly október óta kötelezően nyújtják a bankok. Ehhez képest például

“a K&H-nál egy alapszámlát nyitottak ez idáig” - közölte lapunkkal a bank.

Nagyobb érdeklődésre számít viszont az UniCredit. Ők több más bankhoz hasonlóan diplomatikusan azt írták, egyelőre mérsékelt az érdeklődés a termék iránt “de az alapszámlával kapcsolatos ügyfélkérdések és visszajelzések azt mutatják, hogy vidéken várhatóan nagyobb érdeklődésre tarthat számot”. A bank nem is számszerűsítette, hogy mennyien kérték eddig, egyelőre még nagyon alacsony a számlanyitók volumene a pénzintézet tájékoztatása szerint.

A Budapest Banknak sem kell kapkodnia az új alapszámlák megnyitásával, néhány hónap alatt 14 ember nyitott náluk ilyet, ahogy a CIB Bank sem fog belefulladni az érdeklődők számába: “az alapszámla elindítása óta minimális érdeklődést tapasztalunk a termék iránt” - válaszolták a Privátbankárnak.

Az Otp nem kertelt, kerek-perec leírják, hogy amint meglátják az ügyfelek a többi számlacsomag kínálatát, egyből felejtős lesz az alapszámlacsomag. “Az érdeklődés elenyésző a kormányrendelet szerinti alapszámla iránt az OTP Banknál, és az érdeklődő ügyfelek is általában a termék összehasonlító megtekintését követően másik számlacsomagot választanak (...)  Általánosságban elmondható, hogy az ügyfeleknek érdemes az adott bank többi ajánlatát is végignézni, ugyanis lehet, hogy más termékkel jobban járnak” - zárják levelüket, és valóban, érdemes átböngészni a kínálatot, hiszen a lehetőségekhez képest sokkal olcsóbban is tudunk bankolni, a kereséshez pedig már több összehasonlító oldal is ad segítséget.

A kötelezőt hozza, de másra nem jó

Akiket tehát ezzel csábítanának a folyószámlák csodálatos világába, sokkal rosszabb kondíciókkal bankolhatnak a pénzintézetek más ajánlataihoz képest, így - ahogy az a válaszokból is kitűnik - az alapszámla nem váltotta be a hozzáfűzött uniós és kormányzati elvárásokat. Ha pedig minden így marad, akkor még azoknak az új ügyfeleknek is elmegy a kedve a bankokkal történő együttműködéstől, akik eddig azt hitték, jó lóra tettek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Külföldről rendelnél? Itt van minden, mire kell figyelned!

Külföldről rendelnél? Itt van minden, mire kell figyelned!

Jó, ha tisztában vagyunk, milyen határidővel és milyen költségekkel jár, ha külföldről rendelünk. Nem árt elfelejteni azt sem, mely termékek behozatala tilos az országba, melyek a vám-és áfamentes áruk? Milyen összegig nem kell fizetnünk vámot? Összeszedtünk minden hasznos tudnivalót.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • március 27
  Fogyasztói bizalmi index
  IFO üzleti hangulatindex
  március 28
  MNB kamatdöntés
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  Conference Board fogyasztói bizalmi index
  Richmondi Fed feldolgozóipari index
  március 29
  KSH: munkanélküliségi ráta
  Függőben lévő lakásértékesítések (év/év)
  március 30
  KSH: Kiskereskedelem (január)
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  Fogyasztói árindex (év/év, végleges)
  GDP (negyedév/negyedév, végleges)
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  március 31
  KSH: termelői árindex (év/év)
  KSH: a kormányzati szektor egyenlege
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Munkanélküliségi ráta
  Fogyasztói árindex (év/év)

Szavazás

Önt zavarja a vörös csillag a Heineken sörök csomagolásán?