Hirdetés
Hirdetés

Gyűlnek a felhők a tőzsde fölött – elmaradnak a vásárlók?

2017. november 05., 10:11

A rövidebb hét ellenére is erős menetelést láthattunk a Budapesti Értéktőzsdén, a rekordokat halmozó elmúlt néhány hét után azonban megérkezett a korrekció is a hét végére. A hét nyertese a Richter, vesztese az OTP volt. A forint erőlködött, ám végül gyengüléssel zárta a hetet. Kérdés, mennyire lesz tartós a negatív hullám.

A Budapesti Értéktőzsde fő részvényindexe, a BUX gyakorlatilag egész héten kitartóan menetelt, pénteken végül az előző heti záróértékéhez képest 95,54 ponttal, 0,24 százalékkal magasabb értéken, 39 762,67 ponton zárt, csütörtökön pedig áttörte a 40 ezer pontos álomhatárt is. A négynapos kereskedési héten a részvénypiac forgalma 59,27 milliárd forint volt az előző, szintén négynapos héten elért 53,75 milliárd után, a vezető részvények a Richter kivételével mind gyengültek.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint ugyan a héten ismét új történelmi csúcsra emelkedett a BUX, de a pénteken érkezett Mol gyorsjelentés elkedvetlenítette a befektetőket, és negatív korrekció indult, most az a kérdés, hogy ez mennyire lesz tartós. A heti menetelést egyébként a kedvező nemzetközi hírek is erősítették, ezek mozgatták a forintot is, ami azonban végül csekély gyengülésben, 310,63-on zárta a hetet.

Hirdetés

Örömhír a Richternél, minden más szakadt

A hírhullám már a hét elején elindult, a Mol részéről hétfőn erősítették meg, hogy az orosz Rosneft érdeklődik az INA két finomítója iránt, és a vállalat nyitott a tárgyalásokra. A kommentár szerint ha sikerülne megállapodni, jelentős bizonytalansági tényező árazódna ki a Mol részvényeiből. Ugyanakkor az olajtársaság pénteken közzétett negyedéves jelentése elmaradt a várakozásoktól, ami a hét eleji menetelést kipofozta a papírból, és így végül 1,28 százalékos mínuszban, 3170 forinton zárták a kereskedést.

A kedd egyértelműen a Richter napja volt, ekkor adtak ki ugyanis tájékoztatást arról, hogy kizárólagos licenc- és értékesítési szerződést kötött a Prima-Temp Inc. vállalattal. A megállapodás értelmében a Richter az Amerikai Egyesült Államok és Kanada kivételével a világ valamennyi piacára vonatkozó kizárólagos értékesítési jogot szerez a PriyaRing innovatív orvostechnikai eszközre, erről korábban itt írtunk. A hír tartotta a lendületet a gyógyszerpapírokban, így a Richter egyedüliként zárt emelkedésben, 3,07 százalékkal 6808 forintra ugrott az árfolyam.

A legnagyobb pofont az OTP kapta. Az árfolyam a hét elején még 11 ezer forint közelében mozgott, majd lassú csökkenés indult, ami a várakozások szerint folytatódhat a következő napokban. A bankpapír végül 2,33 százalékos mínuszban, 10 675 forinton zárta a hetet. Az Equilor kommentárja szerint a Magyar Telekomnál is érkezhet korrekció a jövő héten, a távközlési cég 0,21 százalékot esett, 469 forinton várják a hétfőt. Kérdés ugyanakkor, hogy a tőzsdei rekordokban gazdag hetek után mekkora profitrealizálási hullám következik most, az elemzők 1-2 hétre számítanak, mire a vevők ismét visszaszállingóznak a tőzsdére.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Belátható időn belül bezárul az M0-ás körgyűrű: a tervek szerint 2022-re megépülhet a Megyeri-híd budai hídfőjétől az M1-es autópályáig tartó pályaszakasz is. Hogyan hat az érintett települések ingatlanáraira a beruházás? Ma még óriási eltérések vannak a négyzetméterárakban: Telkiben 430 ezer forintos, míg a tőle alig 7 km-re fekvő Perbálon 160 ezres négyzetméter áron kapható ház.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?