4p
Kevesen vannak tisztában azzal, hogy az egyes húsételek milyen összetevőkből, a disznó mely részeiből készülnek az ételek, termékek. A Bonafarm készített egy remek összefoglalót arról, melyik húsrész mire való.

Katona Gergely, a Bonafarm Hús Mestere összeállításában azt írja: a hús minőségét a hús színe, pH értéke, állaga és létartó képessége határozza meg. A minőségi sertéshús színe rózsaszín és kellően tömör állagú. PH értékkel kapcsolatban akkor merülhetnek fel problémák, ha a jószágot nem megfelelő környezetben tartották, és emiatt érezhetőek raja a stressz tünetei. A normál hús pH1 értéke 5,8- 6,2, míg pH2 értéke 5,7-5,8 közötti.

A hús minősége éppen ezért nem csak a megfelelő takarmányon múlik, hanem azon, hogy a jószág minden biológiai és komfort igényét kielégítettük-e - így kiemelten fontos a tartás, a környezet, a genetika és a szaktudás a szakember szerint.

 

 

Fej

A fej leggyakoribb felhasználási módja a kocsonyába főzés, melytől a klasszikusan téli hidegben fogyasztott étel elnyeri állagát és a vele főtt zöldségekkel jó ízt kölcsönöz az ételnek. A Bonafarm Hús Mestere szerint ugyanakkor levesekbe is kiváló, füstölve leginkább tormával, mustárral, zöldségekkel, kenyérrel ajánja. Emellett a disznósajt is ebből készül.ű

Tarja

A tarja kissé zsíros, de ennek következtében kitűnő ízű, szaftos hús. Egészben vagy szeletben, füstölve, illetve füstölve-főzve is jó alapanyag. Grillezéshez ajánlott, hiszen a tarja hús nem szárad ki sütés közben, változatos pácolással pedig többféle ízesítésben is könnyedén elkészíthető – mondja Katona Gergő. Tarjából készül a fokhagymás flekken, a grillezett borsos tartja, a borókás füstölt-főtt tarja egészben sütve és a jól ismert cigánypecsenye is.

Hosszú- és rövidkaraj

Bordának és kotlettnek is nevezik ezt a területet. A rövid karaj a farok felőli, a hosszú a fej felőli része a sertésnek. A karaj a szűzpecsenyével együtt a sertés egyik legértékesebb, egyben az egyik leggyakrabban és legváltozatosabban felhasznált része, melyet akár szeletben és egészben is süthetünk, tölthetünk. Mivel a tarjánál kissé szárazabb és kevésbé zsíros, gyakran használnak hozzá különféle mártásokat, önteteket. A szűzpecsenyéből készült fogások változatos és könnyű elkészítése miatt az éttermek is gyakran étlapjukra tűzik zöldségekkel tálalva vagy baconbe göngyölve – teszi hozzá Katona Gergely.

Lapocka csülökhús nélkül

A lapocka a disznó „első combja”, mely egészben süthető vagy párolható, de kitűnő apróhús ételekhez és remek fasírt is készíthető belőle. Kiváló alapanyaga a kolbásznak és a sonkának is. Tipikus lapockából készülő ételek a borsos tokány, a sertés vagdalt és a pörkölt.

Oldalas

Oldalasnak a disznó hússal fedett bordáit nevezzük, melyet tölthetünk, párolhatunk, illetve tálalhatjuk főzelékek feltétjeként is. Zöldségekkel kiegészítve egytálételként is kiváló. Legismertebb elkészítési formája talán mindközül a lassú tűzön fokhagymával sült oldalas – mondja a szakember.

Dagadó

A disznó hasaalja, az oldalas melletti terület, mely általában zsíros, épp ezért szaftos hús. Készíthetünk belőle fasírtot, gulyást vagy pörköltet. Sok családnál a  húsvéti ünnepi menü elengedhetetlen fogása a töltött hasaalja, mely lassan sütve omlós és ízletes lesz. Disznóvágáskor megfelelő fűszerezéssel finom kolbász tölthető bele, de a töltött káposztába is kiváló.

Comb

A comb egészben vagy szeletben sütve, párolva egyaránt elkészíthető. Adott esetben pedig apróhúsként is felhasználható.

A sertéscomb további részekre osztható, melyek a dió, a felsál, a frikandó és a rózsa. A frikandó a comb középső, hátsó részén található. A comb legnemesebb része a dió. Ez a húsrész majdnem gömbölyű, kézilabda méretű. Minősége, szerkezete és kezelhetősége is igencsak hasonlít a karajéra. Mellette, a comb belső felén helyezkedik el a felsál, ami körbe veszi, szinte rácsavarodik a dióra.

A következő comb rész a rózsa. A felsál és a rózsa a legalkalmasabb részek a frissen sütésre is - teszi hozzá a szakértő.

Sertéscombból készíthető ételek a párizsi sertés szelet, a sertésszelet kolbászos lecsóval, a velővel töltött rántott sertésszelet.

Csülök

A mellső lábakon található csülköt első, a combokon található csülköket hátsó csülöknek nevezzük, utóbbiak lényegesen nagyobbak, mint az első csülkök. A láb és a comb közötti rész a legfinomabb talán egyben sütve, melynek hagyományát a tradicionális magyar konyha a csülök Pékné módra receptjében őrzi. Füstölve, főzve akár főzelékek szaftos feltétjeként is tálalható, de kiváló pörköltalap is főzhető belőle - olvasható a Bonafarm csoport összeállításában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Ott vetik be a fapados szuperdiszkontot, ahol kevesen számítanak rá
Buksza blog | 2024. június 24. 11:11
A Carrefour, Franciaország legnagyobb áruházlánca bevállalta, hogy saját boltjainak is versenytársat teremt azzal, hogy bevezeti hazai piacára a világ szegény részén sikeres áruháztípusát.
Vásárló Szereti a csokit? A radikális változás is benne van a pakliban
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 19. 15:01
A kakaó ára annak rendje és módja szerint elszállt az utóbbi időszakban, amit előbb-utóbb a csokoládéké is követni fog, hacsak ki nem találnak valamilyen trükköt a csokigyártók ennek elkerülésére.
Vásárló Ritka kellemetlen hírt kaptak a magyar autósok - megint megjelent a 600 forintos benzin réme?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:55
Rendkívüli áremelkedés jön.
Vásárló Idegesítik a súlycsökkentő gyógyszerek a fogyókúra- és a hízókúraipart
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:24
Nem tudják hogyan reagáljanak a súlycsökkentő gyógyszerek erőteljes előretörésére az élelmiszeripari vállalatok és a fitneszbiziniszben érdekelt szolgáltató cégek.
Vásárló Sosem látott újdonságok a parfümpiacon: ez már az új világ?
Elek Lenke | 2024. június 16. 16:07
A 21. század a szagokról szól. Mindennek finom, kellemes, egyedi illatúnak kell lennie. A  globális parfümpiac egyre nő, és ez a tendencia itthon is érezhető. Több mint 10 milliárd forintot költenek évente a magyarok parfümökre, és nemcsak a nők. Főleg külföldi termékekre adnak ki ennyi pénzt, hiszen Magyarországon nem létezik ez az iparág, eltekintve néhány niche, azaz egyedi, művészi, designer illatkompozíciótól.
Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG