1p
Meteorológiai radarok működését zavaró vezeték nélküli hálózati eszközök, Amerikából magánúton behozott házi telefonok, amelyek a hazai mobilok zavartalan használatát teszik lehetetlenné - 2012 első felében ilyen esetek miatt kellett legtöbbször intézkedniük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársainak. Az olyan berendezéseket, amelyek zavarják más eszközök működését, ugyanis ki kell vonni a forgalomból.

A babaőrzőtől a csiszológépig

A nem megfelelően működő, elektromágneses teret generáló villamos berendezések nemcsak használóikra lehetnek ártalmasak, de működésük közben zavarhatják a közelben lévő eszközöket is. A felhasználók védelme és más berendezések biztonságos működése érdekében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mérőszolgálati és piacfelügyeleti munkatársai folyamatosan ellenőrzik a forgalomba kerülő elektromos eszközök rendeltetésszerű működését.

Az NMHH vizsgáló laboratóriumának szakemberei ez év augusztusáig 167 rádiós és elektronikus hírközlési eszköz, illetve egyéb elektromos jelet kibocsátó berendezés típust ellenőriztek. A berendezések fajtái igen változatosak voltak. A szakemberek figyelme a babaőrzőktől kezdve a házi csiszológépeken, telefonkészülékeken át a vezeték nélküli hálózati eszközökig és a házi gyalugépekig minden olyan eszközre kiterjed, ami egy háztartásban megtalálható lehet.

Mini-helikopter, távirányító és szúrófűrész a tiltólistán

Az NMHH Szóvivői Iroda közleménye szerint a 167 bevizsgált eszközből 29 nem ment át a vizsgán, azaz valamilyen módon zavarta a környezetében lévő berendezések működését. Találtak rendellenesen működő elektronikus időjárásjelző-órát, játék helikoptert, távirányítót, vezeték nélküli csengőt, de fennakadt a rostán egy szúrófűrész is.

A rendellenesen működő eszközök leggyakrabban a rádiók, illetve a televíziók működését zavarják. De gyakori, hogy a rosszul szerelt távirányítású eszközök okoznak zavart egymás működésében, például a garázskapu távirányítója a szomszéd autó központi zárját teszi működésképtelenné.

A wifi-router esőre áll

Az NMHH összeállítása szerint a mérőszolgálat zavarvizsgáló szakemberei csak Budapesten és körzetében 56 vezeték nélküli (wlan) eszköznél észleltek nagy jelentőségű, káros zavarást. Az otthoni internetezéshez is használt, hibásan működő berendezések a meteorológiai radarok számára fenntartott 5,6 GHz-es frekvenciasávban zavarták lokátorok működését. A jelenség az radarok képernyőjén téves előrejelzést produkált, azaz a radar olyan helyeken jelzett felhőket vagy éppen jégesőt, ahol a valóságban sütött a nap.

A radarképen északkeleti irányban látszó zöld terület a piros sávval nem rossz időt jelez, hanem a zavaró eszköz irányát.
Forrás: NMHH

 

A hatóság munkatársai ezen túl 92 esetben intézkedtek amerikai gyártású, vezeték nélküli, ún. DECT-telefonok miatt. Az általában ajándékként Amerikából érkező házi telefonok a környéken használt mobiltelefonok zavartalan vételét akadályozták vagy rontották a szélessávú internet szolgáltatás minőségét. Az ilyen készülékek használata Európában, így Magyarországon is tilos.

Kihúzzák a dugót

Az NMHH munkatársai minden esetben elrendelték a hibásan működő, illetve tiltott berendezések működtetésének beszüntetését. Az NMHH a szabványtól eltérő berendezések esetében arra kötelezheti az eszköz gyártóját, hogy a biztonságos működés érdekében termékét tegye a szabványoknak megfelelővé, de szükség esetén megtilthatja az eszköz forgalmazását, és elrendelheti a piacról történő kivonását is.

Ha szeretné tudni, hogy nem működtet-e zavaró eszközt a háztartásában, ellenőrizze! A betiltott termékek listáját a hatóság folyamatosan közzéteszi honlapján az alábbi linken >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Szegény luxuscikk-kereskedők nem igazán tudják hogyan maradjanak talpon
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 18:27
A luxuscikkek értékesítését is megviselte az elmúlt évek inflációja annak ellenére, hogy ez az a termékfajta, amelyen nem fognak a gazdasági válságok, mert vevőik nem érzékenyek az áringadozásokra.
Vásárló Azt ígéri a Penny tulajdonosa, hogy nem válik "nagy testvérré"
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 7. 15:55
Új boltot nyitott az Rewe kiskereskedelmi lánc Hamburgban, amelyben számos módszerrel vásárolhatnak a vevők, ezen belül olyannal is, amelyben videókamerák követik minden mozdulatukat.
Vásárló A tolvajok rájöttek, mit kell lopniuk, ha gyorsan sokat akarnak keresni: célba vették a legendát
Buksza blog | 2024. július 7. 10:19
Ki gondolná, hogy egy gyermekjátékért érdemes vállalni egy viszonylag nagyszabású betörés kockázatát a hajnali órákban egy riasztóval védett üzlet percekig tartó teljes kirámolásával.
Vásárló Vége a "bohózatnak": Csehország kivételes lépést tesz, nekimegy a hulladéktengernek
Elek Lenke | 2024. július 7. 09:44
Jövőre kötelező lesz Csehországban a textilhulladék-gyűjtés. Az illetékes cseh miniszter szerint az elmúlt időszakban megtévesztették a lakosságot ezen a téren. 
Vásárló A Lidl kihasználja a nyár legpunnyadósabb hónapját is a kedvenc piacán
Buksza blog | 2024. július 2. 10:11
Nem áll meg az élet a Lidlnél a nyár közepén, a szabadságok csúcsidőszakában, júliusban sem. A kiskereskedő brit leányvállalata az áruházhálózat bővítésének feltételeit igyekszik javítani.
Vásárló Fordulatra készül a mamut, jönnek az olcsóbb termékek
Buksza blog | 2024. július 2. 07:55
A Nike kénytelen volt belátni, hogy termékeinek agyonmárkázása kevés ahhoz, hogy megtartsa a vevőit, akik a korábbinál sokkal jobban megválogatják, hogy mire költik a pénzüket.
Vásárló Felhördülnek az autósok a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 13:52
Megint drágább lesz a tankolás.
Vásárló Újabb változás a magyar diszkontokban - íme a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés eredménye
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. július 1. 05:47
Havi szinten 1 százalékkal emelkedett a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérésben szereplő termékek átlagára.   
Vásárló Saját érdekükben verik át a bevásárlóközpontok a vevőiket
Buksza blog | 2024. június 30. 14:33
Miért nincsenek ablakok a bevásárlóközpontokon? – tették fel a kérdést egy kiskereskedelemmel foglalkozó szakértőnek és válaszából kiderült, hogy ezzel jár mindenki a lehető legjobban.
Vásárló Így bukhatják el a boltok az áremeléseket
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 29. 10:16
Optimistán látja a Moody’s hitelminősítő az európai kiskereskedelem következő egy évét, nem csupán a vállalatok szempontjából, amelyek nyereségük érzékelhető növekedésére számíthatnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG