1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Miközben a magyar lakosság elképesztően kis része jár rendszeresen étterembe, az ország előtt hatalmas lehetőségek állnak a gasztroturizmus terén
Miközben a magyar lakosság elképesztően kis része jár rendszeresen étterembe, az ország előtt hatalmas lehetőségek állnak a gasztroturizmus terén

Európa a világ legfrekventáltabb turisztikai régiója. A lélekszámmal összevetett turisztikai adatok alapján számított turizmusintenzitásban Brüsszel, London, Málta, Bécs, Prága, Berlin áll az élen. Magyarország számára ezen a listán a középmezőny alján jutott hely, ráadásul a trendek sem biztatóak - fogalmazott Wiszkdenszky András, a Superbrands a Dining Guide kiadója és zsűrielnöke egy pénteki konferencián.

Magyarországnak azonban van mire építenie: egyrészt a rendkívül kedvező fekvésre, másrészt az - erősen megkopott és elhasznált, de létező  - gasztronómiai tradíciókra.

Az aktuális magyarországi gasztro-helyzetképet elemezve Wiszkidenszky András rámutatott: a magyar lakosság mindössze 4 százaléka jár napi rendszerességgel étterembe, hetente 1-2-szer is csak a lakosság 6 százaléka étkezik vendéglátóhelyen. (A képet tovább árnyalja, hogy ebben a statisztikában már a gyorséttermek is benne vannak.) A magyarok mindössze 28 százaléka jut el évente legalább egyszer étterembe - miközben Franciaországban ez az arány 68-78 százalék. Egy felmérés szerint a vizsgált 19 uniós ország közül Magyarországon a legmagasabb azok aránya, akik soha nem járnak étterembe. Pedig ez nem csak gazdasági fejlettség kérdése: ebben az összehasonlításban a görögök, az írek, a norvégok, a dánok, a portugálok, a svájciak és a finnek tartoznak az élmezőnybe.

2011. június 3-5. között először rendezik meg a közép-kelet-európai régió legnagyobb gasztro-kulturális fesztiválját, a Dining Guide Food Show-t. Az eseménnyel egy időben és egy helyen kerül sor a magyar konyhaművészet élvonalát felvonultató Budai Gourmet fesztiválra.

A háromnapos rendezvénysorozat nyitó eseménye a MagyarBrands konferencia. A kiemelkedő hazai, magyar mákákat díjazó MagyarBrands júniusi rendezvényen a gasztronómia, az étkezési kultúra, magyarok fogyasztási szokásai kerülnek terítékre a magyar márkák és ételek szemszögéből.

Wiszkidenszky szerint 2 Michelin-csillagos éttermünkkel egy orrhosszal a régió előtt járunk. A Michelin-csillag nem minden: enélkül "le lehet élni egy életet", és nem egyértelmű mutatója például a gazdasági fejlettségnek. Mégis fontos indikátor azonban, mert a turizmus világában fontos változások mennek végbe: egy WTO-felmérés szerint az utazók ma már felkészültebbek, tapasztaltabbak, igényesebbek, felvilágosultabbak. A turisták rövidebb ideig maradnak egy országban, egyre gyakrabban szervezik útjaikat önállóan a szervezett/társas utak helyett. A "kommersz" turistacélpontok helyett sokkal inkább a különlegességek, az autentikus élményszerzés vonzza őket. Növekszik a hétvégi utak népszerűsége, a múzeumok, műemlékek látogatása helyett pedig az ún. életmód programokat keresik: ezek középpontjában az ételek, az italok vagy épp a bulik állnak.

Kialakult és rohamosan terjed a gasztroturizmus jelensége: a gasztronómia nem szükséges velejárója, hanem motivációs faktora az utazásnak, aminek a célpont választásánál döntő szerepe van. Ezt a fajta turizmust nagy visszatérési ráta jellemzi: sokaknak ismerős lehet "az én kis prágai sörözőm," vagy a "kedvenc firenzei éttermem" fogalma. Inkább a magasabb státuszú közönség hobbija a gasztroturizmus: a Budapestet ellepő bachelor/stag partyk fiatal, többnyire meglehetősen ittas közönségéhez képest jelentős különbség fedezhető fel a gasztroturisták költési hajlandóságában/képességében és a kulturált szórakozásról alkotott elképzeléseiben is.

A Dining Guide zsűrielnöke elmondta: létrehoztak egy díjat, a CEEfood Awardsot, amely a hétvégén indul egy gálával. Az elismerést Közép-Kelet Európa legjobb étterme kapja, 10 ország éttermei közül választják ki az első helyezettet. Nincs még ilyen díj és fesztivál a térségben, van viszont egy egyre növekvő foodie-közösség - hangsúlyozta Wiszkidenszky. Ők azok, akik sokat főznek otthon, sokat járnak étterembe, és sokat olvasnak gasztro-szakirodalmat.

A "foodtravellereket" is megpróbálják Közép-Kelet-Európába csábítani. Ennek fényében indítják a Culinary Capital 2012 programot: ennek célja, hogy Budapestet gasztrofővárossá tegyék. Miközben a program keretében a gasztroturimus minden előnyét kiaknáznák, az igényes élelmiszerexportra is szeretnék felhívni a figyelmet. A programot 5-10 éves távlatban európai szintre is kiterjesztenék: új turisztikai központokra, súlypontokra szeretnék irányítani a reflektorfényt. Példaként Lyont, Bilbaót, Budapestet említette a szakember.

Wiszkidenszky András felhívta a figyelmet: a gasztrokultúra terjedése együtt jár az egészséges életmód népszerűségének növekedésével, emellett a biogazdálkodásra, a helyi termelőkre terelheti a figyelmet - de nem utolsó szempont a gasztroturizmust jellemző igényes, kulturált alkoholfogyasztás sem.

Privátbankár - Gáspár András

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG