1p

A legforróbb, legaktuálisabb téma az üzleti életben!
Fenntarthatóság 2024 – ESG: a szabályozási kihívástól az üzleti lehetőségig

Jöjjön el és hallgassa meg a legjobb szakértőket,
ismerje meg a vállalatok és a pénzügyi szektor legjobb gyakorlatait!

2024. október 1. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Európai Bizottság minden rendelkezésre álló eszközt be fog vetni annak érdekében, hogy Magyarország megfeleljen az uniós jognak és értékeknek – jelentette ki csütörtökön Koppenhágában az Európai Bizottság elnöke.

José Manuel Barroso a dán elnökség és a biztosi testület közös évadnyitó ülését követően újságírói kérdésre foglalkozott Magyarországgal. Közölte, elégedettséggel tölti el az a magyar bejelentés, miszerint a hatóságok készek módosítani a jogszabályokat, ha azok a Bizottság vizsgálata szerint ellentétben állnak az uniós jogszabályokkal és értékekkel. Hozzátette, hogy a testület éppen ezekben a napokban véglegesíti jogi értékelését, amelyet követően január 17-én jelenti majd be a döntéseit - számolt be róla a Bruxinfo.

Brüsszeli össztűz Magyarországra
A jelenleg terítéken lévő magyar ügyek mellett a nyugdíjreformot is előveheti az Európai Bizottság. Nyomás alatt tartják Magyarországot, azt várják, hogy mi lépjünk. Részletek >>>

Barroso úgy vélte, hogy az Európai Bizottságot a szerződések kvázi bírósági jogkörökkel ruházták fel. Leszögezte, hogy a Brüsszel minden rendelkezésére álló eszközt be fog vetni annak érdekében, hogy Magyarország megfeleljen a közösségi jognak és az értékeknek. Egyúttal emlékeztetett rá, hogy a testület már hosszabb ideje figyelemmel kísérte a magyarországi jogalkotást, és decemberben maga is két levelet írt a magyar kormányfőnek, arra kérve, hogy a kifogásolt tartalommal ne fogadják el a törvényeket. „Sajnos ez nem következett be” – tette hozzá.

"Ami árt az európai egységnek az káros"

Barroso egy másik kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a Bizottság csak olyan kormányközi megállapodást tud támogatni a fiskális paktumról, amely teljesen összeegyeztethető a közösségi módszerrel és az uniós intézmények kiemelt szerepével. Kiemelte, hogy csak olyan megállapodáshoz tudja adni a hozzájárulását, ami nem gyengíti meg az EU egészét és nem veszélyezteti annak egységét. Ezért is tartja fontosnak, hogy lehetőségként valamennyi uniós tagállam részt vegyen a kezdeményezésben. Külön is megdicsérte a nem eurózóna-tag Dániát, amiért kész mindent elkövetni az EU egységének megőrzése érdekében. „Minden más fejlemény káros lenne, ami árt az európai egységnek” – tette hozzá.

Helle Thorning-Schmidt, a soros elnökséget ellátó Dánia miniszterelnöke elégedetten nyugtázta, hogy a fiskális paktum kitárgyalása nyitott minden tagország számára. Bár még korai lenne a szövegről beszélni, Koppenhága szerinte a lehető legnagyobb mértékben részt kíván venni a kezdeményezésben.

A Bizottság elnöke egy másik kérdésre közölte, hogy tovább kellene erősíteni a valutaövezeten belüli pénzügyi tűzfalat. Kérdésesnek nevezte ugyanakkor, hogy meddig készek elmenni a tagállamok. Előző nap Mario Monti olasz kormányfő az Angela Merkellel tartott találkozót követően szorgalmazta a pénzügyi tűzfal további erősítését. A dán kormányfő közölte, hogy nagy csodálattal nézi Monti erőfeszítéseit. Érti a tűzfal megerősítéséről szóló felhívásokat is – mondta -, de azt is hozzátette, hogy a tagállamok megítélése szerint decemberi csúcstalálkozójukon nagyon messzire elmentek ebben a kérdésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ennyit az uniós pénzekről? Újabb frontot nyit a Fidesz az Európai Parlament ellen
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 11:19
Bepereli a kormánypárt EP-képviselője az Európai Parlamentet - tovább nő a feszültség az európai intézmények és a magyar kormány között?
Makro / Külgazdaság Mégis mi történt a magyar munkaerőpiacon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 11:02
Az elemzők is a munkaerőpiaci adatok mögé néztek.
Makro / Külgazdaság Szeptemberben már inkább ne tankoljon, aki jól akar járni!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 10:21
Ilyen árváltozások jönnek a hétvégén.
Makro / Külgazdaság Tippeljen, hány magyarral lett kevesebb nyolc hónap alatt!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:44
Segítség: 10 százalékkal kevesebb gyermek jött a világra, mint a tavalyi hasonló időszakban, a halálozások száma viszont csak 1,4 százalékkal csökkent.
Makro / Külgazdaság 12 ezerrel több magyar van munka nélkül, átlagosan majdnem 10 hónapig keresnek állást
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:32
Az előző év augusztusához képest többen dolgoznak, mégis nőtt a munkanélküliség
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék gyomrost vittek be a nyugdíjasoknak?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 26. 09:57
Csökkentette a jegybank a jövő évi növekedési előrejelzést, ami azt jelenti, lehet, hogy 2025-ben sem fognak nyugdíjprémiumot kapni idős honfitársaink.
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak? Újra drágulás jön a kutaknál
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 10:38
4 forinttal drágul a dízel.
Makro / Külgazdaság Jelentős állami támogatásból modernizálják a Dacia gyárát
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 08:28
Nem fog munkahelyeket teremteni.
Makro / Külgazdaság A világ legerősebb pénzeivel szemben próbálkozik a forint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 07:15
Sok sikert.
Makro / Külgazdaság Durván csökkentették GDP-növekedési előrejelzésüket Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 17:55
A kedvező augusztusi inflációs adatok, a nagy jegybankok monetáris lazítása, az országkockázat enyhe javulása és a gazdasági szereplők bizalmának erősödése tette lehetővé a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentését. A Magyar Nemzeti Bank közzétette friss inflációs és növekedési előrejelzéseit is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG