4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sorozatban veszítik el az időközi választásokat a demokraták, holott elképesztő magas labdákat ad számukra Trump elnöksége. Az emberek beleuntak a folyamatos Putyin-hiszterizálásba, miközben éppen az egészségügyet verik szét a republikánusok. Megérett a helyzet egy amerikai Macron megjelenésére?

A történelem legdrágább képviselőházi helyért folyó versenyében egy hete nem sikerült az áttörés a demokratáknak Georgia szövetségi állam 6. számú kongresszusi választókörzetében, ahol rendkívüli választást tartottak.

A demokrata jelölt vereségével folytatódik a Demokrata Párt válsága és vesszőfutása: a Trump-ellenes, dühös és csalódott szavazók tömegeit idén már sokadjára voltak képtelenek megszólítani. Trump megválasztása óta összesen négy időközi választást tartottak, és mind a négyet megnyerte a Republikánus Párt jelöltje.

Elég volt a hiszterizálásból

Eközben a mostanában rendkívül népszerűtlen Trump fellélegezhet – újabb képviselőt tudhat maga mögött az Obamacare lecserélésére hivatott, elképesztően népszerűtlen republikánus egészségügyi törvénytervezet elfogadásához. De miért nem tud talpra állni a Demokrata Párt?

Számos megfigyelő szerint a Demokrata Párt moguljai hónapok óta túl sok energiát fektetnek a Moszkva-ellenes hisztériába. A „Nem mi vesztettünk, hanem Putyin győzött” magyarázkodás azonban egyre kevésbé hatja meg a választókat és fejeket követelnek a párt vezetésében. A több hónapja folyó vizsgálatok eddig nem hoztak kézzel fogható eredményt és még a szigorúan titkos aktákba betekintő demokrata szenátoroknak is be kellett vallania, hogy Trump és Putyin összejátszására nincsenek kézzelfogható bizonyítékok.

Pedig Trump sorozatosan betlizik

A Demokrata Párt vereségei annál is inkább szégyenteljesek, mert Trump sorra adja a magas labdákat. Semmibe vett ígéretei, az egészségügy szétdúlása, a további militarizáció, a Goldman Sachs embereinek kormányzati kinevezései és Szaúd-Arábia szélsőséges vezetőivel való összejátszása óriási lehetőségeket kínálna az ellenzék számára. De a demokraták vesszőparipája a Trump-Putyin összejátszásról elviszi a párt összes energiáját.

Káncz Csaba

Rossz hír a demokraták számára, hogy egy múlt havi felmérés szerint az amerikaiak többsége nem kíván alkotmányos vádamelelési eljárást (impeachment) Trump ellen.

Ráaádásul egy minapi felmérés arra mutat rá, hogy az amerikaiak 64 százaléka szerint a demokraták által fűtött vizsgálatok Trump-Putyin összejátszásáról sérti Amerika érdekeit.

Mi több, elképesztő módon az amerikai 73 százaléka szerint – sőt a demokrata szavazók 68 százaléka szerint is - az Oroszország elleni hisztéria eltereli a Kongresszus figyelmét arról, hogy olyan fontos témákkal foglalkozzon, mint az egészségügy, a munkahelyek biztonsága és az adóreform.

Ezek az adatok egyben súlyos pofont jelentenek olyan, a demokratákhoz közelálló média nagyágyúk számára, mint a New York Times, a CNN és a Washington Post, amelyek hónapok óta szinte más üggyel sem foglalkoznak.

Ott is szétverik az egészségügyet

Holott miközben a demokraták hónapok óta ezen a témán lovagolnak, a republikánusok a legjobb úton vannak afelé, hogy szétverjék az Obama által összehozott általános egészségügyi biztosítási rendszert. Ennek keretében a Medicaid költségvetéséből elvonnának több mint 800 milliárd (!) dollárt, miközben adókedvezményeket biztosítanának a vállalkozások és a leggazdagabb amerikaiak számára több mint 700 milliárd dollár értékben. A Kongresszusi Költségvetési Iroda becslése szerint a Republikánusok által keresztülvert változat 23 millió amerikai polgár számára szüntetné meg az egészségbiztosítási ellátást.

Az NBC News és a Wall Street Journal felmérése szerint az amerikaiak csupán 16 százaléka támogatja a republikánus terveket, 48 százalékuk pedig kerek-perec elutasítja. Mi több, még a republikánus szavazóknak is csupán 34 százaléka támogatja az egészségügy ilyen szintű szétverését. Nos, ha az amerikai baloldal ilyen magas labdákat kihagy, akkor joggal kerülhet a francia baloldal sorsára. Lehet, hogy küszöbön áll egy ’amerikai Macron’ megjelenése?

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG