Hirdetés
Hirdetés

Lázár János elmondta, mit gondol Juncker követeléséről

2018. január 09., 07:09

Kiszáll az egyik legfőbb befizető, mindenki másnak növelni kell az uniós tagállami hozzájárulását Juncker szerint.

Jean Claude Juncker Fotó: europa.eu
Jean Claude Juncker Fotó: europa.eu

Azt már lehet egy ideje tudni, hogy az Egyesült Királyság távozása nagyjából 10 milliárd eurós lyukat fog égetni az unió közös költségvetésén, ennek pótlására azonban arra van szükség, hogy növeljék a tagállami hozzájárulásokat, jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben. Meglátása szerint ha az Európai Unió fenn akarja tartani a közös intézkedéseket, valamint ezek finanszírozását, úgy az európai GDP 1 százalékánál nagyobb hozzájárulásra lesz szükség.

A Brexittel kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatod. >>>

Mielőtt mindenki a szívéhez kap, Juncker elvégzett egy gyors számítást: jelenleg az Európai Unió fenntartása most naponta körülbelül egy csésze kávé árába kerül az európai adófizetőknek. Az EB elnöke leszögezte: "Európa ennél többet ér". A befizetésék növelését sürgette Günther Oettinger uniós költségvetési biztos is, hozzátéve, hogy nem 2-3 százalékról beszél, csak a jelenlegi 1 helyett mondjuk 1,1 százalékról. Aláhúzta: emellett ugyanakkor a költségcsökkentés és a hatékonyság növelése is elengedhetetlen.

Hirdetés

Lázár: készek vagyunk emelni

A felhívásra reagált Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki mindenekelőtt rámutatott, hogy az EU-nak úgy kell megoldania az előtte álló súlyos kihívásokat, hogy közben távozik a közösség egyik legfontosabb országa, és így több feladat fog jutni kevesebb befizetőre, ehhez pedig a tagállami hozzájárulások fokozására van szükség. Magyarország ebben partner lesz, Lázár elmondása szerint készek vagyunk akár a bruttó nemzeti jövedelem 1,2 százalékát is befizetni a közös kasszába – mint egyébként a kelet-közép-európai régió több tagállama is.

Lázár arról is beszélt, hogy "offenzív, bátor, kezdeményező" költségvetési javaslatot vár az Európai Bizottságtól a következő ciklusra, a mostani büdzsé ugyanis "defenzív" volt, amely egy válságra reagált. Elmondta, az uniós alapszerződés által meghatározott célok mellett erősebb Európát kell létrehozni, amihez a biztonság és a versenyképesség fokozására van szükség. Emellett pedig hangsúlyozta, a költségvetést egyszerűbbé, átláthatóbbá kell tenni, eltörölve például a britek által korábban kiharcolt visszatérítéseket. Az Európai Bizottság várhatóan májusban nyújtja be a következő hétéves költségvetési ciklusról szóló javaslatát.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fiatalokkal dolgozol? Ezekre figyelj, hogy ne váltsanak

Fiatalokkal dolgozol? Ezekre figyelj, hogy ne váltsanak

A dolgozó fiatalok majdnem fele, 44 százaléka érzi úgy, megbecsülik a munkahelyén, ez pedig új rekord. 36 százalékuk pedig előrelépési lehetőséget is lát - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A fiatalok 67 százaléka arra számít, hogy a nettó fizetésük emelkedni fog, a külföldi munkavállalást pedig 27 százalékuk venné fontolóra.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)