4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Athén harca hitelezőivel nem hozta el a szegényebb, volt kommunista országok politikai támogatását. Míg Görögország 830 eurót költ havi nyugdíjkifizetésre, addig Bulgária 260-at. A görög krízis miatt Bulgária elhalasztja euróövezeti csatlakozását. Bár a Szirizának talán igaza van, amikor a népi legitimáció fontosságát hangsúlyozza, figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy minden európai kormánynak el kell számolni a saját választói előtt.

Görögország kormánya az elmúlt hónapokban a gazdag hitelezők áldozatának szerepét játszotta. Ebben a küzdelemben főként kisebb európai baloldali pártok támogatását nyerte el – kivétel Spanyolország, ahol a Podemosz komoly tényező -, és szintén drukkol Cipraszéknak a francia populista Nemzeti Front. Ez utóbbi dörzsöli a markát és reméli, hogy a görög problémák a jelenlegi EU-s intézményrendszer megrendüléséhez vezethet.

Fotó: EPA/ALEXANDROS BELTES


Kevesebb figyelmet kapott ebben a Dávid-Góliát küzdelemben, hogy a Szirizát nemcsak a gazdag északi tagállamok, hanem a szegényebb, ex-kommunista keleti EU tagállamok sem támogatják politikailag. 

Amikor Varufakisz görög pénzügyminiszter egy korábbi tárgyalási fordulóban arról panaszkodott Brüsszelben, hogy a nyugdíjakat nem lehet tovább csökkenteni, akkor litván kollégája nyersen emlékeztette, hogy a litván nyugdíjasok sokkal kevesebből próbálnak megélni. Valóban, a legfrissebb Eurostat adatok szerint Litvánia havi 470 eurót költ átlagosan nyugdíjra, míg Görögország 830 eurót. 

Bulgáriának elege van a Szirizából


Ugyanez az adat Bulgária esetében 260 euró. Görögország az Eurostat adatai szerint nemzeti össztermékének 17,5 százalékát költi nyugdíj-kifizetésekre, többet, mint bármyelyik más EU tagállam. A bolgár átlagemeberek szemében a görögöknek még mindig aranyéletük van a tengerükkel, szigeteikkel és magas nyugdíjukkal. 

Bulgáriában azok a politikai formációk, amelyek éltették a Szirizát januári hatalomra kerülésekor, mára elhallgattak, vagy megpróbálják magukat elhatárolni a görög kísérlettől. Velizar Encsev országgyűlési képviselő, aki a Szirizát példának véve áprilisban Bolgár Tavasz néven új párt létrehozását jelentette be, most azt állítja, hogy Őt félreértették és soha sem kedvelte igazán a Szirizát.

A szélsőjobboldali bolgár Ataka párt is dicsérte Cipraszékat hatalomra kerülésükkor Brüsszel elleni álláspontjuk miatt. Mostanra a párt oda jutott, hogy nem támogatja a hitelezőkkel szembeni görög igényeket több kedvezmény kicsikarásában. 

Hol véthette el a lépést a Sziriza?

A múlt heti Európai Csúcs előtti sajtókonferencián Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök arról panaszkodott, hogy túl sok idő pazarlódik el annak megvitatására, hogy a görögök miképpen fogják kifizetni a számlájukat. Szerinte más országoknak is megvannak a saját problémái. „Mi is több pénzt akarunk adni fizetésekre és nyugdíjakra, de fönn kell tartanunk a pénzügyi fegyelmünket”, tette hozzá Boriszov. „Határozottan ellene vagyok a görögökkel kötendő további kompromisszumoknak és csúszásoknak”. 

Majd szárazan megjegyezte, hogy „nem fogjuk siettetni Bulgária csatlakozását az euróövezetbe, amíg az euróövezeti tagok nem fegyelmezik magukat. Ha most az euróövezetbe lennénk, akkor nekünk is pénzzel kellene segítenünk Athént. A szegény adna a gazdagabbnak, és ebben bizony nem látok logikát.”

Amikor tehát Németország ellenáll a Sziriza követeléseinek, akkor ebben az álláspontjában - kis hangsúlyeltolódásokkal - a többi EU-s tagállam kormánya is támogatja. S bár a Szirizának valószínűleg igaza van, amikor a népi legitimáció fontosságát hangsúlyozza, figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy minden európai kormánynak el kell számolni a saját választói előtt.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG