1p
Most kiigazításra volt szükség, mert Brüsszel nem hitt nekünk, de majd jövőre kiderül, hogy nekünk volt igazunk, és elindulhat például a pedagógus-életpályamodell - mondta a miniszterelnök.

Az államadósság csökkentés, a munkahelyteremtés, a középosztály megerősítése olyan feladatok, amiket végre kell hajtanunk, és eközben figyelni arra, hogy ne a magyarok fizessék meg az euróövezeti válság árát, és ne kelljen megszorításokat csinálni, és tovább terhelni a magyar embereket. A eurózónához való csatlakozás tehát akkor lesz aktuális, ha az perspektívát nyit Magyarországnak, és ebben Merkel is egyetért. Németországnak az a fontos, hogy addig is támogassuk azokat a döntéseket, amik a válságkezelés miatt szükségesek - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

Angela Merkel ért minket

Németország számunkra szövetséges, Angela Merkel kelet-németként pontosan érti, hogy a szocializmus után milyen nehéz visszajönni - mondta Orbán Viktor . A kapcsolat jó közöttünk, és nem szólunk bele egymás dolgába, csak érdeklődünk, hogy mi van a másiknál.

Még idén szeretnénk megállapodni a közös költségvetésről, amelyből az is kiderül majd, hogy milyen támogatást igényelhet Magyarország. Németország nettó befizetőként csökkenteni akarja majd a kohéziós támogatásokat, mi azzal érvelünk, hogy a felzárkózás szükséges a növekedés eléréséhez. Erről azonban konkrétan csak a költségvetés után tárgyalunk majd - mondta Orbán Viktor.

Mégis időben elindulhat a pedagógus-életpályamodell

Az egyenlegjavító csomag bejelentés azért volt szükséges, mert Magyarország és Brüsszel között vita alakult ki arról, hogy képesek vagyunk-e 3 százalék alatt tartani a hiányt. A kormány szerint képesek lennénk, Brüsszel szerint nem.

A kormány kénytelen volt engedni a nyomásnak a túlzottdeficit-eljárás miatt. Ezért most kiigazításra volt szükség, de majd jövőre kiderül, hogy nekünk volt igazunk, és mégis meg tudjuk csinálni azokat az intézkedéseket, amit most kihúzattak velünk - például a pedagógus-életpályamodellt, mert "látok rá esélyt, hogy mégsem kell elhalasztani a bevezetését" - mondta a kormányfő. (Eredetileg 2013. január 1-én lépett volna életbe a pedagógusok életpálya-modelljével kapcsolatos törvény, de gyakorlatilag 2013. szeptember 1-től lettek volna alkalmazhatók az új szabályok - a szerk.)

Kell egyáltalán a hitel Magyarországnak?

A csomaggal közelebb kerültünk a IMF-megállapodáshoz, az ország gazdasága az IMF hitel nélkül is fenntartható, de mégis van értelme felvenni, mert így amikor legközelebb hitelre van szükség, olcsóbban jutunk majd hozzá. A hitelt államadósság csökkentésre használja majd a kormány - mondta a miniszterelnök.

Ez a pozíció azonban alkuképessé teszi Magyarországot, és nem kell olyan megállapodást kötni, mint 2008-ban - mondta Orbán Viktor. Nem fogadunk el olyan megállapodást, ami bércsökkentéssel, a családtámogatás csökkentésével, vagy a nyugdíjak csökkenésével jár, de engedtünk például a jegybanki tranzakciós adóból.

Jönnek az új akciótervek

Orbán Viktor közölte azt is, hogy új gazdasági akcióterveket jelent be a kormány 2013-ban kifejezetten az alsó-középosztály tagjainak. Ezt azzal indokolta, hogy a minimálbér és a 220 ezer forintos havi átlagbér között keresők, vagyis az alsó-középosztály tagjai még nem kaptak lehetőséget arra, hogy ki tudjanak törni jelenlegi helyzetükből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG