1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Csaknem tavalyi csúcspontjára jutott januárban a GKI-Erste konjunktúraindex értéke. Az emelkedés kis lépésekkel negyedik hónapja tart - közölte a GKI Gazdaságkutató.

A fogyasztók optimistábbak, a vállalkozások nem

A GKI által az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint a januári javulás a fogyasztói várakozások megugrásának következménye, az üzleti bizalmi index nem változott. A konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke januárban mínusz 19,6 pontra javult a tavaly decemberi mínusz 21,2 pontról. A tavalyi csúcs márciusban volt, mínusz 19 ponttal. Az üzleti bizalmi index az előző havihoz hasonlóan mínusz 11,3, a fogyasztói bizalmi mutató viszont mínusz 43,4 pont lett az előző havi mínusz 49,3 pont után.

Az üzleti szférán belül januárban a szolgáltatásokon kívül minden ágazat pesszimizmusa enyhült

Az ipari várakozások 2012 tavaszi szintjükre emelkedtek. Javult az elmúlt időszaki és a következő három hónapra várt termelés megítélése, csökkentek a saját termelésű készletek. Kissé még a rendelésállományokat is jobbnak látták a válaszadók, mint decemberben, de ezen belül az exportrendeléseket valamelyest romlónak. Az építőipari bizalmi index januári emelkedése ellenére sem érte el novemberi szintjét. Javult az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése.



A kereskedelmi bizalmi index értéke kissé a novemberi szint fölé emelkedett. Az eladási pozícióról alkotott vélemény ugyan romlott, de a készletszint és a várható rendelések megítélése kedvezőbb lett. A szolgáltatói bizalmi index zuhanása a kiugróan magas decemberi szinthez képest következett be, a januári érték nem sokkal rosszabb a novemberinél. Januárban gyengült az előző időszaki és a várható forgalom megítélése is. A foglalkoztatási szándék az iparban javult, elsősorban a kkv-szektorban. Az építőiparban nem változott, a szolgáltató és főleg a kereskedelmi cégek körében viszont romlott.

Kissé enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az iparban az áremelési várakozások mértéke nőtt, köre csökkent. Az áremelési várakozások az építőiparban nem változtak, továbbra is az árcsökkenésre számítók vannak jelentős többségben. A kereskedelmi cégek körében egy hónap alatt nem változott az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke csökkent. A szolgáltatók árvárakozása nem változott.

A fogyasztók inflációs várakozása enyhült

A magyar gazdaság kilátásainak igen pesszimista megítélése januárban minden ágazatban és a fogyasztók körében is javult.  A fogyasztói bizalmi index januárban a novemberi és decemberi kismértékű emelkedést követően jelentősen megugrott, s másfél éves csúcsára jutott. A lakosság főleg saját pénzügyi helyzetét, de megtakarítási lehetőségeit is sokkal jobbnak látta, mint egy hónappal ezelőtt. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét a következő egy évben erőteljesen javulónak gondolták.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG