Hirdetés
Hirdetés

Velünk marad a politikai rémálom – újabb földrengés jöhet 2020-ban

Káncz Csaba, 2017. november 08., 08:39

A washingtoni politikai osztály abban bízik, hogy legkésőbb három év múlva vége lesz a mostani amerikai rémálomnak. Pedig mekkorát tévednek! Különösen a demokraták idegenkednek attól, hogy a legkisebb mértékben is tanuljanak a múlt novemberi felsülésükből.

Donald Trump. Kép forrása: EPA
Donald Trump. Kép forrása: EPA


Egy éve ezen a napon választották meg Donald John Trump médiaszemélyiséget és ingatlanos kóklert az Egyesült Államok 45. elnökének, amely megrázta az egész világ politikai rendszerét. Az USA keleti- és nyugati partjainak liberálisai ezrével tüntettek az utcákon és ordították „Not my president”. Csak kevesen érezték meg előre, hogy a globalizáció megrendülésének korában az eddig elfelejtett és lesajnált milliók a Clinton által képviselt plutokrata kaszt ellen fordulnak és gyökeres változásokat követelnek.

Nem múló rémálom

Hirdetés

Egy évvel Trump megválasztása után a világ leghatalmasabb országát még mindig súlyosan megosztják a történtek. A liberálisok még mindig abban bíznak, hogy Trump belebukik a Moszkával való összejátszás ügyébe. Vezető akadémikus körök Trumpot őrültnek nyilvánítják, mert ugye egy szellemi fogyatékossal és követőivel nem is kell leállniuk vitatkozni.

A washingtoni politikai osztály abban bízik, hogy legkésőbb három év múlva vége lesz ennek a rémálomnak. Pedig mekkorát tévednek!  Mert Trump egy olyan parázsló elégedetlenség megnyilvánulása, amely hosszú évtizedek alatt halmozódott fel és nem egyhamar fog eltűnni. A társadalmat tátongó szakadékok szabdalják szét fehérek és feketék, gazdagok és a roncstársadalom, a tengerparti övezetek és a belső államok között. Ezen konfliktusok közös halmazában találhatók Trump szavazói: a tehetősek által vidéki tahóknak (’hillbillies’) nevezettek, akik politikai forradalmat hajtottak végre.

Új tabudöntögetők jönnek

Kintről nézve a Fehér Ház mára káoszba süllyedt, ahol a kormányzat semmit sem tud elérni. De a republikánusok 83 százaléka mégis elégedett Trump teljesítményével. Az elnök pontosan érzi, milyen jelzésekre várnak a törzsszavazói, ezért hangsúlyozza a gazdaság stabilitását, hogy mennyi állást tartott az országban és hogy milyen szabályozókkal korlátozza a muszlimok vízumhoz jutását.

Ha pedig valami kétségtelenül rossz irányba megy – például az egészségügyi reform, vagy az orosz összejátszás ügye – akkor felváltva a kongresszus, vagy a hamis híreket gyártó média a ludas. Közben a nacionalisták számára Trump mellett új csillagok is emelkednek, így a radikális Roy Moore Alabamából, illetve a republikánus kormányzójelöltek New Jersey-ból és Virginiából, akik Trumphoz hasonlóan levetettek már minden tabut. Őket segíti Steve Bannon Breitbart-ja és a Robert Mercer milliárdjai is.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A politikai múmiák felelőssége

A politikai osztály talán ellent is tudna állni a további radikalizációnak, ha végre hamut szórna a fejére és beismerné, hogy túl sokáig sajnálta le és ignorálta a globalizáció veszteseit. Különösen a demokraták idegenkednek attól, hogy a legkisebb mértékben is tanuljanak a múlt novemberi felsülésükből. Ehelyett ugyanazzal a leszerepelt garnitúrával parádéznak, így a 77 éves Nancy Pelosi frakcióvezetővel, vagy a 85 éves Dianne Feinstein szenátorral, akik a világ minden kincséért sem hajlandók feladni a bársonyszéket fiatalabb arcoknak.

Márpedig ha a politikai osztály nem ébred fel, akkor 2020-ban egy újabb politikai földrengés rázhatja meg Amerikát. A friss felmérések szerint az amerikaik csaknem kétharmada szerint országuk még soha nem süllyedt ilyen mélyre. A feszültség tehát benne van a rendszerben.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

Októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma minden más ország polgárainál jobban, majdnem 4200 fővel csökkent, ez azonban a szezonalitás miatt nem túl meglepő. Egy év leforgása alatt így is a magyarok száma nőtt a legjobban, bár a románok és az Ázsiából származók – sokan köztük menekültek – is nagyon igyekeznek. Még nem tudni, a formálódó koalíció mit lép a külföldiekkel kapcsolatban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?