Hirdetés
Hirdetés

A bitcoin az ördög műve? Még a fenyegetőző diktátor is rákapott

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 13., 16:32

A JP Morgan főnöke, Jamie Dimon szerint a bitcoin egy csalás, az ördög műve, és ennek megfelelő véget is fog érni. Sokan gondolják másként, viszont kétségkívül nem kis részben a bűnözők eszköze, még Észak-Korea rettegett ura is ezzel próbál pénzt csinálni, valamint kikerülni az országát sújtó szankciókat.

Humbug és lufi

Jamie Dimon szerint a bitcoin egy humbug és ennek megfelelően ki is fog pukkadni a belőle fújt lufi. Kétségkívül sokan minősítették már hasonlóan az elsőszámú kriptovalutát, eddig persze azok jártak jól, akik minél régebben megvették, és bezsebelik az árfolyamnyereséget, persze ha közben nem lopták el bitcoinjaikat, ugyanis ez többször megtörtént még a bitcoin tőzsdéknek kinevezett platformokon is, hisz semmilyen szabályozás nincs erre a termékre.

Dimon egy banki befektetői konferencián beszélt, és kifejtette, hogy nem működhet úgy egy valuta, hogy bárki megalkot egy ilyet a semmiből, azok pedig, akik megveszik, azt hiszik, hogy ők nagyon okosak. Márpedig a bitcoin esetében nagyjából pont ez történt. Azóta ráadásul elkezdtek újabb virtuális valutákat kitalálni, így hiába véges egynek a sorozata, ha aztán továbbiakat tudnak megalkotni, így végül mégis úgy végződhet az egész, mint a hollandiai tulipánhagyma őrület 400 évvel ezelőtt.

Hirdetés

A bűnözők Mekkája

Miközben a vélemények és a várakozások erősen eltérőek a digitális valutákkal kapcsolatban, abban nagyjából mindenki egyetért, hogy jelenleg a bűnözésnek és a pénzmosásnak remek eszközei, mivel egyelőre semmilyen szabályozás nem vonatkozik rájuk, sőt a jog magát a fogalmat sem tudja még értelmezni. Olyannyira, hogy még állami szinten is rákaptak: Észak-Korea rájött, hogy így pénzhez juthat és a szankciókat is kijátszhatja.

A Bloomberg szerint Kim Dzsong Un rezsimjének hackerei máris támadásokat intéztek Dél-Koreában üzemelő platformok ellen, melyeken virtuális valutákkal kereskednek. A rezsimnek ugyanazért tetszik a bitcoin és a többi ilyen eszköz, mint másoknak is: emelkedik az ára és láthatatlanok a vele végzett tranzakciók. Így a nukleáris fegyverekkel fenyegetőző rezsimnek van egy eszköze, amivel részben kikerülheti a szankciókat, illetve láthatatlanná teszi a kereskedelméhez kapcsolódó pénzmozgásokat.

Remek terep

Észak-Korea amúgy is szakértők egy kisebb hadseregét alkalmazza cyberkémkedésre, ők most átnyergelhetnek akár a bitcoinlopásra is, így juttatva bevételhez az országot. Egy szöuli platformról 3800 bitcoint loptak el, és bár bizonyíték még nincs, Észak-Koreát gyanítják az elkövetéssel. A rezsimnek különösen könnyű a helyzete, mivel Dél-Korea nem csak, hogy közel van és közös a nyelv, de egyúttal az országban zajlik a legnagyobb digitális valuta forgalom is.

Miután az érdeklődés egyre növekszik, egyre többen ugranak rá a növekvő árfolyamú kriptovalutákra, egyre nagyobb az ezek kereskedelmével foglalkozó platformok forgalma, egyre nagyobbak az őket támadók lehetőségei. A FireEye nevű biztonságkutató cég szerint a támadások módja nagyon emlékeztet azokra a módszerekre, melyeket Phenjan korábban kémkedés céljából alkalmazott. Ami pedig a megszerzett kriptovalutákat illeti, azt névtelenül könnyen át tudják váltani hasonló eszközökre, majd igazi valutára különféle ázsiai tőzsdéken.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

Az amerikai elnök keddi, az ENSZ-ben tartott beszédére reagált Irán, miután indokolatlanul kikapott az elnöki beszédben, valamint Oroszország is, egyrészt Iránt védendő, másrészt a koreai helyzethez is volt hozzáfűznivalója, végül az orosz-amerikai fegyverzetkorlátozási szerződések megszegése is napirendre került.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?