1p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdásztól!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Április 20-án pénteken a BÉT platformján keresztül Est Média-részvényeket értékesítenek egy aukción. Ennek keretében 2 743 123 darab részvényre lehet vételi megbízást leadni, ami a teljes részvényszám 13,9 százalékát teszi ki. A részvény és a cég jövője körül jelenleg sok a kérdőjel.

Amennyiben valaki egyben vásárolja meg ezt a tételt, azzal a jelenlegi információk szerint az Estmédia legnagyobb tulajdonosává válik – írja az Equilor közleménye. A brókercég az aukció lebonyolítója, és ügyfeleitől felvesz jegyzési igényeket. Az aukciós jegyzés évek óta létezik, de nem egy megszokott értékesítési forma – írják.

Ezzel a felhajtással elkerülhető az árfelhajtás

Például 2008. decemberében a Mol papírjait értékesítették, amikor az Oman Oil gyűjtött össze hét százalékot meghaladó részesedést. Az aukciós forma lehetőséget ad arra, hogy egy relatíve nagy pakettet transzparens formában értékesítsenek úgy, hogy a tőzsdei árfolyamban ne okozzanak kilengéseket. A potenciális vevők számára előny, hogy komolyabb tételeket árfelhajtó hatás nélkül képesek összegyűjteni. Az Equilor Befektetési Zrt. az aukciós folyamat lebonyolítója. Az aukció ajánlatgyűjtés időszaka 10 és 12 óra között lesz, eredményt kettőkor hirdetnek.

A korábbi econet.hu fókuszában a technológiai-informatikai iparág volt, ami később a médiára terelődött át – írja a brókercég. A Sziget-akvizíció 2007-es bejelentését követően megindult az átpozícionálás, és Est  Médiára változtatta nevét a holding. A társaság portfóliójában megtalálható a Pesti Est, a megyeszékhelyeken megjelenő Est-lapok és az EXIT budapesti programmagazin is. Emellett a korábbi stratégia eredményeképpen a bolgár és román piacon is jelen vannak nyomtatott és online termékeikkel.

Az Equilor szereti és nem szereti

(Fotó: Sziget.hu)

„Az Estmédia részvényeit azért szeretjük, mert a menedzsment 2011 elején egy reorganizációs program elindításával reagált a 2009-2011-es időszakot fémjelző negatív piaci környezetre. Ennek költségei főként 2011-et terhelték, miközben a készpénztermelés szempontjából a következő 1-2 év hozhat pozitív eredményeket” – írják. A nyári fesztiválszezon adja a bevétel és a profit gerincét. Mindazonáltal még korai lenne azt mondani, hogy az idei évben masszív nyereséget ér el a holding.

A részvényárfolyam április közepén 11 éves mélypontra esett, ami annak köszönhető, hogy a befektetők aggódtak a 12 millió Estmédia-részvény tőzsdei bevezetése kapcsán. Ezeket az Estmédia hitelezői a korábbi tartozások ellentételezéseként kapták.

Nem tudta kifizetni, mégis tulajdonos lett

A cég 2007-ben egy komplex ügylet keretében a Sziget felvásárlását tűzte ki célul. A szerződést többször módosították, a feltételeket viszont az Estmédia nem tudta maradéktalanul teljesíteni. Ennek fő oka az Equilor szerint a gazdasági világválság volt, ami kedvezőtlenül érintette a nyomtatott médiát és a cég pénzügyi helyzetét is. Jelenleg az Estmédia 51 százalékos tulajdonos a Szigetben, a leányvállalati számokat az eladókkal kötött megállapodás értelmében már konszolidálja a saját üzleti kimutatásaiban.

A társaság részvényszáma az év elején 6,851 millió darabra rúgott, ám a hitelezőkkel való megállapodást követően a tartozásokat részvényre váltották a szereplők. Ennek következtében a teljes részvényszám 19,8 millió darabra emelkedett. Az Estmédia alapszabálya a szavazati jogokat 20 százalékban maximalizálja, így a húsz legnagyobb tulajdonost egyelőre nem érinti ez a korlátozás.

Adáshiba – mit mutat a mérleg?

Az Estmédia mérlegét vizsgálva nem pozitív a kép. Az eszközoldal majdnem felét a goodwill (üzleti vagy cégérték) teszi ki, ami jórészt a Sziget-akvizícióhoz, illetve más leányvállalatokhoz kötődik. A vagyoni értékű jogokkal és egyéb szellemi termékekkel karöltve ezek a mérleg több, mint 50 százalékát teszik ki, ami jócskán meghaladja egy átlagos vállalat hasonló mérlegsorát. Problémát jelent, hogy az ingatlanok és hosszú távú befektetések nem képviselnek markáns arányt az eszközoldalon.

A követeléseken belül jelentős rész (1,2 milliárd forint) a be nem fizetett tőkeemelésekből fakad, ezekkel tisztítva is túlzott mértékűnek mondható az üzleti és cégérték a mérlegben. A forrásoldalt vizsgálva a nettó eladósodottsági ráta 14 százalékos értéke önmagában nem jelent problémát, azonban a megtermelt EBITDA az utolsó két évet tekintve mindvégig negatív maradt. Ilyen környezetben a további banki forrásbevonás esélye alacsony, ebben változást a pozitív EBITDA hozna.

Nem az a tipikus lovagolós papír

A mérleg kapcsán az Equilor meggyőződése, hogy a Sziget-sztori meglovagolására csak közvetett lehetőséget nyújtanak az Estmédia részvényei. Szerintük az Estmédia meglévő hitelállománya pluszkockázatot jelent ahhoz képest, mintha közvetlenül a Szigetben szereznének részesedést a befektetők vagy adott esetben a Sziget kötvényeit jegyeznék le.

A konszolidáció jegyében telt 2011, az árbevétel a gazdasági folyamatok és egyes üzletágak leválasztása miatt 23 százalékkal csökkent, ráadásul a pénztermelés egyik jelzőszáma, az EBITDA mínuszba fordult. A 2011 elején beharangozott reorganizáció ugyan hozott költségcsökkentést, ám a bevételi oldalon még nem érződik a pozitív hatás, ami a készpénztermelés és a profitabilitás szempontjából is negatívumot jelent. Még kérdéses, hogy mikor fordul át érezhetően pozitívba a készpénztermelés, ami egyrészt az eladósodottság csökkentését és a Sziget-beli részesedés növelését eredményezné – írja a brókercég.

Sorban állnak a befektetők? A GEM-sztori

Idén márciusban a GEM Global Yield Fund megállapodott az Estmédiával, hogy három éves időtávon belül maximum egymilliárd forintot invesztál a társaságba, emellett maximum hárommillió Estmédia-részvény megvásárlására vált jogosulttá 280 forintos árfolyamon. Ez utóbbi azonban nem kötelezettség, hanem lehetőség számára.

Április 16-án az Estmédia bejelentette, hogy a hónap folyamán lejáró hiteleit továbbgörgette júliusra. Az összegek refinanszírozására kötvénykibocsátást szerveznek. Amennyiben ez nem biztosítja a szükséges forrásokat a 800 millió forintot meghaladó hiteleinek visszafizetésére, úgy az idén nyilvános aukciót szerveznek a Sziget-beli 51 százalékos részesedésük értékesítésére. Ez negatívan érintené a jövőbeli profitkilátásokat, mivel rövid és hosszú távon is ez a leány kecsegtet a legnagyobb profitpotenciállal – fejezi be az Equilor.

Volatilitásból ötös

Az biztos, hogy a  befeketők jelentős kockázatot vállalnak a részvénnyel, ami a papír volatilitásán is látszik. Nemcsak sokéves mélyponton van a részvény áfolyama, de a volatilitása is hatalmas, gyakran 5-10 százalékkal megy fel az egyik nap, hogy a másik nap hasonló mértékben essen az árfolyama. A múltban sokszor kényszerült a részvénystruktúra hígítására új részvények kibocsátásával, miközben az árfolyam csak esett és esett. A közel húszmillió Est Media-részvény mellé érdekes adat, hogy az OTP-nek – egy régi tízszerezés (a névérétk tizedelése) után – 280 millió, a Molnak 105 millió, a Richternek csak 18,6 millió részvénye van.

 

A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Vegas.hu A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18580 18550 18680 +0,16% 0 0 1 838 800 920 HUF 2024-10-07 17:05:08
MOL 2676 2650 2680 +1,21% 0 0 633 800 382 HUF 2024-10-07 17:05:19
MTELEKOM 1046 1042 1058 0,00% 0 0 234 894 528 HUF 2024-10-07 17:05:08
RICHTER 11150 10910 11150 +2,20% 0 0 821 654 840 HUF 2024-10-07 17:05:27
OPUS 513 502 514 +0,59% 0 0 189 883 319 HUF 2024-10-07 17:05:08
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Kína a következő nagy dobás a részvénypiacon, vagy…?
Eidenpenz József | 2024. október 7. 19:12
Kína és Ázsia többi része a nagy befektetési lehetőségek hazája a Fidelity International szerint, a problémákat és kockázatokat kompenzálja a részvények olcsósága és a növekedési lehetőségek. A hagyományos üzletágak, mint az ipar pedig az USA-ban magához térhetnek a kormányzati stimulusok és a külföldi termelés hazahozatala miatt. Kriptós alap jön Magyarországra?
Részvény / Deviza / Áru Átlépett egy baljós határt a forint
Privátbankár.hu | 2024. október 7. 18:52
Nehéz napon van túl a forint.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok minden izgatta hétfőn a budapesti befektetőket
Privátbankár.hu | 2024. október 7. 18:26
Alacsony forgalom mellett nem volt baj a budapesti parketten.
Részvény / Deviza / Áru A másik oldalra kényszerítik a forintot
Privátbankár.hu | 2024. október 7. 12:14
A forinterősödés még várat magára, közben az elemzők kijeölték a lejtő következő lépcsőit. A tőzsdék felemás produkciót nyújtanak. Az olaj pedig drágább lett. 
Részvény / Deviza / Áru Nem csak rossz álom volt a forintárfolyam
Privátbankár.hu | 2024. október 7. 07:51
Ha valaki úgy ébredt hétfő reggel, hogy még mindig 400 felett van az árfolyam, azt el kell szomorítanunk.
Részvény / Deviza / Áru Tán utálják a dollárt, de a jüant is, a rubel meg fent sincs a térképen
Eidenpenz József | 2024. október 6. 05:47
Az amerikai dollár halálát már sokan és sokféleképpen megjósolták, és valóban csökken a szerepe a világban. Ám erre korábban is volt példa, csakhogy a folyamat akkor megfordult. Másrészt pedig legfőbb politikai riválisai sem remekelnek, a kínai deviza súlya is csökken, az orosz rubelbe fektetők aránya pedig szinte kimutathatatlan. Akinek halálhírét keltik…?
Részvény / Deviza / Áru Elvesztette a szkandert a dollár ellen a forint
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 18:44
Összevissza napon van túl a forint.
Részvény / Deviza / Áru Nem estek kétségbe pénteken a budapesti befektetők
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 18:16
Zöldben fejezte be a hetet a budapesti tőzsde.
Részvény / Deviza / Áru Mi hozhat enyhülést a forintnak? Hová megy most a tőke?
Eidenpenz József | 2024. október 4. 12:44
Az európai részvényindexek óvatosabb, a BUX viszont markáns emelkedést mutat az amerikai munkaerőpiaci adatok közzététele előtt. Az olaj hatalmasat ugrott, és nem akarja abbahagyni, van is rá oka. Kissé rontottak a Telekom-ajánláson, kevés a reménysugár a magyar iparral kapcsolatban. Kína és az urán szívja el a tőkét?
Részvény / Deviza / Áru Ajjaj, egyre nagyobb bajban van a forint
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 07:38
Tovább gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggelre a bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG