1p
Mostanában a legnépszerűbbek a 8-12 milliós ingatlanok, de vajon hol érdemes ezeket keresni Budapesten és vonzáskörzetében? A következő összeállítás ebben segít eligazodni.

Visszatért a panelben újrakezdők korszaka, ugyanis a hitelek bedőlése miatt a nagy családi házból, vagy akár jó helyen lévő drágább lakásból kénytelen kiköltözni a hitelek törlesztőrészleteit felvállalni képtelen, már nem fiatal korosztály, melynek már többnyire családja van. Ez a réteg az, mely nagy valószínűséggel 10-20 éve még egy panellakásban kezdte az életét. Most pedig visszatér oda, illetve más, hasonló árkategóriájú, esetleg egyedi fűtéses lakásba. Emellett fontos jellemzője, hogy készpénzért vásárol és a pénz többnyire már meglévő lakás, nyaraló eladásából származik, esetleg örökségből.

A 8-12 milliós árkategória, illetve a család jelenléte meghatározta szobaszám (3, 1 + 2 fél, 2 + 1 fél) betájolja, hogy Budapesten hol érdemes körülnézniük. Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője négy fontosabb csoportot különböztet meg a fővároson belül, természetesen kivételekkel. Ami mindjárt kiesik számukra, az Bel-Buda és a pesti belváros. Az ide tartozó kerületekben az említett áron nem lehet az igényeiknek megfelelő lakást kapni ilyen áron. Ezért aztán nem is elsősorban a belvárosinak számító kerületekben, hanem olyan, már külváros-zöldövezetnek nevezett részeken néznek körül, mint amilyen például a dél-pesti csoport, Kispesttel, Kőbányával és a XVIII. kerülettel.

Dél-Pest

Ezekben a kerületekben az a közös, hogy alapvetően a Köki Terminál határozza meg a közlekedésüket, ez az a csomópont, ahonnan indulnak és ahová érkeznek az itt lakók. Az áraik is nagyjából hasonlóan alakulnak: 7,1-8,5 millió forintért már lehet kapni háromszobás panellakásokat. Kivételnek a XVIII. kerület családi házas része számít, ahol természetesen a nagyobb ingatlanméretek miatt az árak is magasabbak, így ennek a csoportnak nem kifejezetten jelentenek megfelelő célpontot.

Sokakban felmerülhet, hogy miért nem tartozik Dél-Pesthez a XX. kerület vagy akár Csepel, de mint Balla Ákos rámutatott: előbbi szerinte túlárazott, vagyis olyan árakon próbálnak ingatlant értékesíteni, amit a vevők nem fogadnak el, míg Csepel esetében egy belterjes piacról beszélhetünk, ahová Budapest más kerületeiből nem nagyon költöznek. Akik viszont a XXI. kerületben laknak, többnyire itt vásárolnak maguknak újabb otthont. Egyedül a Csepel-sziget agglomerációs településein lakóknak célpontja még a kerület, mivel számukra Budapest kapuját jelenti.

Észak-Pest

A másik fontos csoport Újpest és a XV. kerület, mely egy árnyalatnyival olcsóbb piacot jelent az előbb említettnél. Ennek oka talán a környezet lehet, valamint a kicsit gyengébb imázs. Ugyanakkor elmondható, hogy a IV. kerületben a metróközlekedés adott - ami az egyik fő hívószó, akárcsak Dél-Pest esetében -, persze az is igaz, hogy a XV. kerületet csak a 7-es busz tárja föl, a metró csak ígéret maradt. Ami az árakat illeti: hatmillió forint körül 1,5 szobás lakásokat lehet kapni a két említett kerületben, ami fiatal pároknak ideális, illetve 7-8 millió forint között már 50 négyzetméteresnél nagyobb lakásokat is.

Zugló és a XVI. kerület

A legjobb közlekedés természetesen a belvároshoz legközelebb eső Zuglóban van, ami az árakon is érződik, ennek ellenére 7-8,5 millió forintért már vásárolhatók másfél szobás panellakások, és 8,5-9,5 millióért lehet háromszobás panellakást kapni, míg 11-13 millió forintért egyedi fűtéses, kétszobás téglalakások is, igaz régiek, s nem is mindig jó állapotban. Az említett árakon talán sokan meglepődnek, de tudomásul kell venni, hogy a válság hasára itt is változás történt az elmúlt években – jelezte a Balla Ingatlanirodák vezetője, aki szerint Zugló mellé sorolható még egyébként a XVI. kerület is, ahol hasonló árszintek alakultak ki.

Buda

Budán sem reménytelen az említett árakon lakást vásárolni, ha valamivel magasabb is az átlagos árszínvonal. A XI., a XXII. és a III. kerület jöhet szóba, Bel-Buda kiesik. Az első és az utolsó kerület esetében is leginkább a külső részek esnek a vizsgált kategóriába: 10-11 millió forintért már lehet vásárolni panel és nem panellakásokat is. Ha a beljebb eső városrészeket nézzük, akkor persze ne lepődjünk meg, hogy már 20 milliós árakba futunk bele. Hasonló a helyzet a III. kerület esetében, melynek hatalmas panelterületei vannak, mérsékelt árakkal, miközben van néhány kiemelt része, ahol az árak az exkluzivitáshoz igazodnak.

Agglomeráció

Vizsgálatunk tárgya lehet még az agglomeráció is, annak ellenére, hogy most sokkal inkább a városba költözés a jellemző trend a magas üzemanyagárak miatt. Ennek eredménye viszont az, hogy nagyon lecsökkentek az árak a Budapest környéki településeken. Ha például Szigetszentmiklóst vizsgáljuk, akkor azt találjuk, hogy lakásokat itt is vehetünk 7-10 millió forintért, míg 14-16 millió forintért sorházakat, illetve 20-25 millióért már családi házakat – hívta fel a figyelmet a Balla Ingatlanirodák tulajdonosa.

Az agglomerációs helyzet kapcsán rámutatott arra az összefüggésre, hogy a korábbi 3:1-es cserearány 2:1-re módosult, azaz: míg pár éve még három városi lakást kellett eladni egy kisebb agglomerációs családi házért, addig most már kettőt is elegendő. Mindez csak azt mutatja, hogy a családi házak ára milyen jelentős mértékben zsugorodott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Szántód ráindult Siófokra az árversenyben
Mester Nándor | 2024. június 19. 19:03
A Balaton déli partján az új lakások átlagára az elmúlt jó pár évben kicsit mindig elmaradt az északi part Budapesthez közelebbi részén tapasztaltaktól. Siófok azonban erősen felzárkózott, akárcsak Szántód. A használt lakóingatlanok kínálata még mindig bővülőben van, részben azért, mert a közepes vagy rosszabb adottságú nyaralók száma növekedett a palettán - derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A kínai autógyár előszele is felvitte az árakat Pécsett
Mester Nándor | 2024. június 12. 19:01
Nem, nem jön kínai autógyár a Mecsekhez. Egyelőre. De pusztán a lehetőség híre is megmozgatta a lakás-és telekpiacot, ami amúgy is élénkülőben van. Nem meglepő módon a vevői kereslet a vármegyén belül Pécsre összpontosul az összes ingatlanközvetítő hálózat szerint, de a város agglomerációja felértékelődőben van, a kisebb településeken a felújítandó házakra vadásznak egyesek - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Nagyon örülhet, akinek dél-magyarországi lakása van
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 11:59
Éves szinten 4,5 lettek magasabbak a lakásárak. A fővárosi újonnan épült lakások átlagos négyzetméterára 1,28 millió forint, a használtaké 954 ezer forint. A legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben több mint 1 millió forint a négyzetméterár átlagosan, Pécsen 972 ezer, Nyíregyházán pedig 655 ezer forint.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Üzlethelyiség vagy étterem is lehet nyereséges Budapesten
Mester Nándor | 2024. június 5. 18:55
Nagyon gyorsan változnak a működési feltételek a vendéglátásban és a fizikai kiskereskedelemben is. Ezért más ingatlanpiaci részterületekhez képest jóval nehezebb valós képet festeni egy-egy üzlethelyiség, étterem reális értékéről. Az viszont egyértelmű, hogy ha hosszabb, többéves a felfelé ívelő szakasz, netán még fel is újították az ingatlant, akkor az adott objektumnak az értéke és a bérleti díja is növekszik – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Örök időkre jöhet az öt százalékos lakásáfa?
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 08:24
Legalábbis ezt követelik az ingatlanfejlesztők a kormánytól.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Balatonakarattya már drágább, mint Füred vagy Tihany
Mester Nándor | 2024. május 29. 18:44
A Balaton északi végében és az onnan induló északi kanyarjában, majd tovább az északi parton, egészen Aszófőig folyamatos építkezési hullám volt az utóbbi 6-8 évben és van ma is. De nem csupán a NER-hez tartozó nagyvállalkozók akarnak nagyot szakítani az ingatlanpiacon, vannak közepes beruházók is. Az új lakások, nyaralók ára a bel-budai szinten mozog, használt, de jó állapotú nyaralót viszont egyelőre keveset találni, a tulajdonosok érthető módon ragaszkodnak a jóhoz – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Ilyen jól élünk? A magyarok adják-veszik az ingatlanokat
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:37
Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Pestszentlőrinc és Pestszentimre is egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. május 22. 18:47
Pestszentlőrinc és Pestszentimre egykor két önálló település volt, ma mindkettő a XVIII. kerület része. Célponttá váltak az elmúlt két évtizedben, amikor felgyorsult a belső fővárosi kerületekből a kiáramlás. A lakáspiacon is versengtek a szomszédos agglomerációs városokkal (Gyál, Vecsés), s a jelek szerint egy rövidebb visszaesés után megint nyerésre állnak – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG