3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Újabb rekordok dőltek meg a munkaerőpiacon: egy friss felmérés szerint több mint 35 ezer állást hirdettek meg az elmúlt 3 hónapban a legnagyobb hazai álláskereső portálon. Alig van olyan szakterület, ami ne küzdene munkaerőhiánnyal.
Állásinterjú

17 százalékkal emelkedett a legnagyobb álláskereső oldalra feltöltött hirdetések száma a tavalyi harmadik negyedévhez képest, de álláskeresői részről is komoly bővülést figyelhettünk meg: 3 hónap alatt közel 45 ezer munkavállaló regisztrált újonnan a Profession.hu-n. A kínálati oldalon továbbra is a szakmunka, azon belül is a bolti eladói pozíció vezet, ugyanakkor még mindig a területi képviselői állásokra jelentkeznek a legtöbben.

Nagy szükség van a bolti eladókra

Az elmúlt hetekben az áruházlánci sztrájkoktól volt hangos a média, ez a kutatási eredményekben is visszatükröződik: júliustól szeptemberig 1700 alkalommal adtak fel bolti eladói hirdetést, ami már az elmúlt negyedévhez képest is 8 százalékos emelkedés, de az előző évhez képest 29 százalékos ugrást jelent. Ha ehhez hozzávesszük a betöltetlen árufeltöltő pozíciók és más anyagmozgatási és rakodási munkakörök hirdetéseit is – amelyek számában a tavalyi évhez képest 71 százalékos emelkedés tapasztalható – a szakmunkás területen kialakult extrém helyzet jól látható.

Most kevésbé számít a szakképesítés és a tapasztalat

A legtöbb álláshirdetés továbbra is a szakmunka kategóriában érkezett, számuk az elmúlt év azonos negyedévéhez képest 38 százalékkal növekedett. Ezt követi a második helyen a fizikai, segéd- és betanított munka, ami 92 százalékos hirdetésszám növekedéssel megduplázódott idén. Az építőipar érzékelhetően nehézségekkel küzd szakmunkás, és lassan bármilyen munkaerő terén: a tavalyi év hasonló időszakához képest 79 százalékkal több hirdetést adtak fel építőipar, illetve ingatlan kategóriában.

A munkáltatók még mindig az egy és három év közötti szakmai tapasztalattal rendelkező pályázókat keresik leginkább (40%), ugyanakkor egyre több az olyan hirdetés, amelyben nem igényelnek szakmai tapasztalatot.

Ami a jelentkezéseket illeti, a friss adatok szerint az álláskeresők 46 százaléka szakmai tapasztalatot nem igénylő munkákra pályázik.

A statisztika szerint a végzettség iránti elvárásaikból is egyre lejjebb adják a munkáltatók, hiszen míg a tavalyi évben a hirdetések több mint harminchat százalékánál kértek főiskolai végzettséget, addig idén ez a szám már csak 29 százalék, 32 százaléknál pedig már a középiskolai végzettség is megteszi. A jelentkezések esetében még magasabb a különbség: a legtöbb pályázat középiskolai végzettséget igénylő állásokra érkezik (51%), ezt követi a főiskolai végzettséget igénylő állásokra történő jelentkezések száma (21%).

Szigeti Nikoletta, a Profession.hu toborzási üzletágának vezetője azonban felhívja a figyelmet arra, hogy bár bizonyos szektorokban valóban megfigyelhető, hogy a végzettség nem szűrő kritérium, de számos szakterületen és pozícióban továbbra is kiemelten fontos a szakmai tapasztalat és a nyelvtudás. Többek között mérnöki vagy pénzügyi területen változatlanul elengedhetetlen a releváns felsőoktatási diploma.

Egyre több az üres pozíció Budapesten is

Míg a legtöbb megyében a tavalyi évhez képest stagnált a meghirdetett állások száma, addig Budapesten 18 százalékkal emelkedtek a betöltetlen pozíciók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG