1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lehangoló a pályakezdők munkaerőpiaci helyzete, a diplomások épp úgy nem találnak munkát, mint az alacsony képzettségűek. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint megfontolandó a pályakezdő minimálbér bevezetése: a fiatalok kevesebbet kapnának így.

A KSH munkaerőpiacról közölt legfrissebb adatai szerint Magyarországon igen nehéz helyzetben vannak a pályakezdők, főleg az alacsony képzettségűek és a diplomások. A problémát már a nemzetgazdasági tárcánál is észlelték. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár tegnap egy rádióműsorban beszélt arról, hogy a helyzet javítása érdekében csökkenthetik a pályakezdőknek fizetendő minimálbért.

Czomba: hiányoznak a jól fizető álláshelyek



"A különbségtétel indokolt"

Czomba szerint a pályakezdők csak egy bizonyos ledolgozott idő után kaphatnák meg a teljes minimálbért, erre más uniós tagállamokban is van példa. A gyakorlatban ez például úgy nézne ki, hogy egy frissen munkába álló fiatal csak a minimálbér 80%-át kapja, ami évente növekedne 5-5 százalékponttal, így 4 év után már a 100%-ot kapnák meg. A különbségtétel az államtitkár szerint azért is reális, mert egy pályakezdőtől nem várható el ugyanaz a szakértelem, munka, mint attól, aki már évtizedek óta a pályán van. Ezzel a módszerrel ráadásul csökkenthető lenne a faitalok bérköltsége, ami a foglalkoztatókat arra ösztönözné, hogy pályakezdőket is alkalmazzanak.

Az államtitkár egy ilyen rendszer bevezetését elképzelhetőnek tartja, és a júliustól életbe lépő új Munka Törvénykönyvében van is arra lehetőség, hogy a kormány utólag elfogadjon egy ilyen szabályt. Erről egyelőre nincs szó, Czomba szerint 2013-tól engedhetnének a pályakezdők minimálbéréből.

Hogyan állítják meg a fiatalokat az országhatárnál?

Újabb kivándorlók
Újabb 5190 honfitársunk igényelt társadalombiztosítási számot a tavalyi negyedik negyedévben Nagy-Britanniában, ami az eddig második legmagasabb három havi adat tíz év alatt. Tavaly 26 százalékkal nőtt és minden eddigi rekordot megdöntött a magyarok száma. Orbán Viktor szerint már csak 5-10 év, és jó hely lesz Magyarország. Részletek >>>

Az államtitkár ugyanakkor azt tudja, hogy mindez nem feltétlenül lesz elegendő ahhoz, hogy a külföldre vágyó fiatalokat itthon tartsák. Ez ugyanis nehéz, ha nem állnak rendelkezésre jól fizető munkahelyek - mondta, de nyomban hozzá is tette, hogy a stabilitási időszak lezárultával, ha beindul a növekedés, elérhető lesz, hogy egyetlen fiatal, se idősebb, ne vágyódjon el az országból.

A KSH fent említett statisztikája szerint a foglalkoztatottság 52 ezerrel nőtt, miközben a munkanélküliségi ráta szinten maradt. Elemzők egyöntetű véleménye szerint ez a szezonális hatások és főleg a közmunkaprogramok miatt alakult így. Az államtitkár ezzel nem ért egyet, mint mondta, a közfoglalkoztatottak száma megegyezik a 2010-es számmal, így véleménye szerint a növekedés a versenyszférának köszönhető.

Az államtitkár szerint soha nem a munkanélküliségi rátával van a baj, hanem inkább a foglalkoztatottság szintjével, mert az Magyarországon nagyon alacsony, mindössze 56,5%, miközben például Svédországban ez a mutató 72% (8,5% munkanélküliségi ráta mellett).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG