1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A tagállamokban működő foglalkoztatási szolgálatok hatékonyságának javításával csökkentené a munkanélküliséget az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság legújabb javaslatának célja, hogy munkához segítse a 26 millió európai munkanélkülit. A testület az állami foglalkoztatási szolgálatok közötti együttműködést szorosabbra fűzve fokozza azok hatékonyságát, és azok jobban megfeleljenek a munkanélküliek és a vállalkozások igényeinek.

Több mint másfél millió betöltetlen állás

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint új stratégiákra van szükség a munkanélküliség visszaszorításához. Részletek >>

Az állami foglalkoztatási szolgálatok eredményes működése elengedhetetlen ahhoz, hogy a tagállamok átültethessék a gyakorlatba foglalkoztatáspolitikai elképzeléseiket, így például az „ifjúsági garancia” kezdeményezést. Az állami foglalkoztatási szolgálatok vannak például a legjobb helyzetben ahhoz, hogy az álláskeresőket a helyzetüknek és a munkaadók igényeinek megfelelő, képzéssel, gyakorlati képzéssel, szakmai gyakorlattal és továbbtanulási lehetőségekkel kapcsolatos tanácsokkal lássák el.

Ezenkívül az állami foglalkoztatási szolgálatok sokat tehetnek annak érdekében, hogy egy bizonyos képességgel rendelkező munkavállaló megtalálja az azt a képességet igénylő munkaadót. Az Európai Álláshelyfigyelő legutóbbi száma arról számol be, hogy a rekordokat döntő európai munkanélküliség dacára 1,7 millió betöltetlen állás van az EU-ban.

Egymástól tanulnának a szolgálatok

Andor László

Az aktív munkaerő-piaci intézkedések megvalósításában fontos szerepet játszó állami foglalkoztatási szolgálatok hatékonyságának és eredményességének javítása nagyon fontos a munkanélküliség csökkentése szempontjából – mondta Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős európai biztos. Hozzátette: a mostani javaslat azt segítené, hogy az állami foglalkoztatási szolgálatok hozzájáruljanak a foglalkoztatáspolitikák nagyobb mértékű, európai szintű összehangolásához.

A határozat olyan platformot hoz létre, amelynek keretében az állami foglalkoztatási szolgálatok arra alkalmas mutatók alapján összemérhetik teljesítményüket, kiválogathatják a bevált gyakorlatokat és kölcsönösen tanulhatnak egymástól. Maguk az állami foglalkoztatási szolgálatok jelezték, hogy egy ilyen rendszer segítségével korábban lehetne észlelni a munkaerőpiacon jelentkező problémákat.

Kiemelten segítenék a fiatalokat

Ahogy a Privátbankár beszámolt róla, a 25 évnél fiatalabb munkanélkülieket több módon is segítené az Európai Bizottság Részletek >>

A foglalkoztatási szolgálatok hálózata közreműködhetne a tagállami foglalkoztatáspolitikák gyakorlati végrehajtásában is. Erre jó példa az uniós Miniszterek Tanácsa által elfogadott „ifjúsági garancia” kezdeményezés végrehajtása, melynek értelmében a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a fiatalok a tanulmányaik befejezését vagy munkanélkülivé válásukat követő négy hónapon belül munkához jussanak, továbbtanulhassanak, illetve gyakorlati vagy szakmai képzésben vehessenek részt.

A hálózat segítséget nyújtana a tagállamoknak az állami foglalkoztatási szolgálatok hatékonyságának és eredményességének javítását célzó ajánlások végrehajtásában, amelyeket a Tanács az európai szemeszter keretében, az egyes országok egyedi helyzetét figyelembe véve bocsát ki .

Külön csúcsot tartanak a fiatalok miatt

A fiatalok munkanélkülisége miatt a magyar államadósság duplája is lehet az uniós gazdaság vesztesége.

Az állami foglalkoztatási szolgálatok egy július 3-án, Berlinben rendezendő, az ifjúsági munkanélküliséggel foglalkozó csúcstalálkozón tárgyalnak az együttműködés fokozásának lehetőségeiről. A találkozó napirendjén szerepel az „ifjúsági garancia” gyakorlati megvalósítását célzó konkrét intézkedések bemutatása és az e területen egymásnak nyújtandó segítség formáinak megvitatása is.

Következő lépésként a határozatjavaslat az uniós Miniszterek Tanácsa és az Európai Parlament elé kerül, és elfogadása esetén végrehajtása 2014-ben fog megkezdődni.

Az elfogadást követően minden tagállam saját állami foglalkoztatási szolgálata felső vezetésének tagjai közül kinevez egy tagot és egy póttagot az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok Hálózatának irányító testületébe. A Bizottság szintén kinevez egy tagot és egy póttagot.

Az állami foglalkoztatási szolgálatok közötti együttműködés az EURES páneurópai álláskereső hálózaton belül folytatódik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG