Hirdetés
Hirdetés

Most valóra válhatnak az álmok: eljött a magyar cégek ideje?

2014. július 31., 08:25

Kivételes lehetőségek állnak a fejlesztéseket, beruházásokat tervező cégek előtt: mélyponton vannak a finanszírozási kamatok, ráadásul hamarosan új uniós pályázati pénzek is segítik a tervek valóra váltását. A KAVOSZ felmérése szerint ráadásul a cégek bizalma is sokat javult, egyre merészebben terveznek.

Európai szemmel nézve a magyar cégek 98 százaléka csak mikrovállalkozás, hiszen alkalmazottaik száma tíz alatt van és éves árbevételük, illetve mérlegfőösszegük nem éri el a kétmillió eurót. A kisvállalkozói kör azonban megerősödhet, hiszen a 2014-2020 közötti 7480 milliárd forintnyi uniós támogatás 60 százalékát már közvetlen gazdaságfejlesztésre fordíthatjuk, szemben a korábbi tizenhattal. Ezzel összhangban a kormány deklarált elvárása, hogy az évtized végéig a jelenlegi kétezerről 12 ezerre nőjön az exportképes kkv-k száma. Itt jól állunk: a kkv-k 2012-ben 28,1 százalékát adták a magyar exportértékesítésnek, ami mintegy három százalékponttal magasabb a két évvel korábbi értéknél. A kormány által elfogadott jelentés is kitér arra, hogy a JEREMIE-eljárás alapján nyújtott fejlesztési finanszírozások kihelyezései 2010-hez képest 2012-re csaknem megnégyszereződtek, az Eximbank és a Mehib hitelkerete 320 milliárd forintról 1200 milliárdra, a kifizetett uniós támogatások aránya pedig a 2010-es 38 százalékról 2012-re 61,5 százalékra nőtt - emlékeztet vállalkozói összeállításában a Napi Gazdaság.

NHP: 183,7 milliárdos folyósítás

Hirdetés

Tegnap pedig bejelentették: a kormány hárommilliárd forinttal megemelte a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásainak támogatására az év elején 13 milliárd forinttal indított program forrását; a többletből további 371 pályázó kaphat támogatást, így 1600 új munkahely jöhet létre.

A fejlesztések, tervek megvalósítását segíti a növekedési hitelprogram is: június 27-ig a program második szakaszában részt vevő hitelintézetek 223,4 milliárd forint összegű szerződésről szolgáltattak adatokat az MNB-nek, ami 7548 ügylethez és 5834 vállalkozáshoz kapcsolódik. Ebből a hitelintézetek július elejéig 183,7 milliárd forintot folyósítottak is a programban részt vevő kis- és középvállalkozásoknak. Érdekesség, hogy elsősorban a kisebb cégek használják a jegybank növekedési hitelprogramjában (nhp) elérhető pénzeket új beruházások finanszírozására - a mikrovállalkozások hitelfelvétele közel 80 százalékban új beruházási hitelekre irányul, de a kis- és közepes méretű vállalkozásoknál is új beruházásokra megy a felvett hiteleknek a fele. Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaságba, a kereskedelembe, a javításba és a feldolgozóiparba ment az nhp második szakasza során eddig kihelyezett pénzeknek majdnem a háromnegyede.

Pörög a Széchenyi Kártya is

Jó adatokról tudott beszámolni a Széchenyi Kártya Programot irányító KAVOSZ is: A létrejött hitelügyletek száma meghaladja a 200 ezret, a kihelyezett hitelek összege több mint 1345 milliárd forint. A Széchenyi Beruházási Hitel kihelyezése - amely az MNB Növekedési Hitelprogramja mellett az egyik legkedvezőbb kondíciójú forrás a piacon - tavaly év végéhez képest 54 százalékkal emelkedett ügyletszám és 40 százalékkal a kihelyezett hitelek összege tekintetében. Természetesen továbbra is a Széchenyi Kártya „klasszik" folyószámlahitel iránt mutatkozik a legnagyobb a kereslet.

KAVOSZ: újra bíznak a cégek

A bizalom és vállalkozói kedv is élénkülőben van: a KAVOSZ 1000 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőjének megkérdezésével készített felméréséből kiderült, a vállalkozások lassan, de biztosan kezdenek kilábalni a válságból. A cégek harmada mind az elmúlt évre nézve, mind a következő időszakra előretekintve stabilnak ítéli a működését, és 22,5-rőt 32 százalékra emelkedett azok aránya, akik a következő egy év során már kisebb-nagyobb fejlődésre számítanak.

Jelentős változás a korábbiakhoz képest, hogy nagymértékben javultak a vállalkozások várakozásai az árbevételük, a nyereségük és az alkalmazotti létszám tekintetében.

Megfeleződött azoknak a száma, akik attól tartanak, hogy problémáik lesznek hiteleik visszafizetésével. Míg az előző évben a cégek 16,5 százaléka küzdött törlesztési nehézségekkel, addig a következő évre már csak 8 százalék tart ettől. A legtöbben, a vállalkozások negyede egyébként 2009-ben számolt be hitelekkel kapcsolatos fizetési nehézségekről.

A KAVOSZ felmérésének adatai szerint a korábbi évekhez képest több mint duplájára emelkedett ugyan a közeljövőben hitelfelvételt tervezők aránya, de a tervezett hitelösszeg és a futamidő tekintetében továbbra is nagyfokú óvatosság jellemzi a vállalkozásokat. A cégek 84 százaléka 20 millió forint alatti hitelösszegben gondolkodik, legtöbben (26 százalék) kettő- és ötmillió forint közötti, míg 23 százalékuk csupán kétmilliónál kisebb összegű hitel felvételét tervezi. A tervezett futamidővel kapcsolatos preferenciák lényegesen eltérnek a hitelcéloktól függően, de beruházási célból jellemzően kettő és öt év közötti, forgóeszköz- és folyószámlahitelek esetében két évnél rövidebb futamidőre köteleződnének el a válaszadók.

Krisán: ilyen finanszírozási környezet sokáig nem lesz

Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója szerint történelmi esély előtt állnak a magyar kis- és középvállalkozások, hiszen olyan „kegyelmi"állapotban próbálhatnak előrelépni a következő hónapokban, amikor a rekordalacsony jegybanki alapkamat okán a beruházásokba kezdő vállalkozások soha nem látott olcsó forrásokhoz juthatnak, ha fejlesztéseket terveznek, amelyekhez hamarosan friss uniós pályázati pénzek is támogatást nyújthatnak. Ez a „kegyelmi"állapot 1-1,5 évig tarthat el, vagyis akkortól lehet a piaci finanszírozás - nem jelentős - drágulására számítani, amikor az EU forrás már bizonyosan megérkezik, s jó eséllyel a beruházás is megvalósul, vagyis a fejlesztés elkezd bevételt termelni - írja a Napi Gazdaság hasábjain a vezérigazgató.

Visszasírják a kombinált mikrohitelt

A szakember szerint a lehetőségek felelősséggel is járnak, üdvözlendő, hogy az uniós pénzek nem „ingyenpénzként" felcímkézve kerülnek majd a rendszerbe, hanem a tényleg tenni, lépni akaró cégeket segítik. Krisán szerint ugyanakkor a folyamat mindenképp gyorsítandó: a KAVOSZ vezérigazgatója fontosnak tartaná, ha a korábbi évek egyik legsikeresebb terméke, a vissza nem térítendő uniós forrásokat és a visszafizetendő kedvezményes hitellehetőséget ötvöző kombinált mikrohitel mihamarabb visszatérne a piacra, lehetőség szerint egyszerűsített igénylési lehetőséggel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

A készpénz után a második legnépszerűbb nászajándék az utalvány, értéke akár 50-100 ezer forint is lehet, ha közeli rokonok, családtagok adják. A műszaki cikkek mindig a kívánságlista elejére kerülnek. Esküvők tekintetében még mindig a legkedveltebb időszak a nyár, az ajándékkártyák értékesítésében ezek a hónapok a műszaki áruházláncok számára is kimagaslóak.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX36969.15-0.59%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?