5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Ismét átadták a sikeres vállalkozások díjait a minisztériumban. Három kategóriában hirdettek győztest. Minden téren észak-magyarországiak vitték el a pálmát.

Egy baromfi-feldolgozó, egy csarnoképítő és egy borecetgyártó céget ítélt sikeresnek decemberben a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az elismerést Varga Mihály kezdeményezésére három kategóriában 2013 augusztusától ítélik oda minden hónapban. A díjakat ahogyan korábban, úgy a decemberben is a szakminiszter adta át az ügyvezetőknek a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

Büszke a miniszter

Varga Mihály a díjátadón elmondta: a magyar gazdaságnak egyre több eredménye van, amire joggal lehetünk büszkék. A miniszter egyebek közt kiemelte: a magyar gazdaság teljesítménye a konszolidációs időszak után kezd egyre határozottabbá válni, az államháztartás konszolidálódott, most már harmadik éve van 3 százalék alatt a hiány, Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, átalakult az adó- és járulékrendszer. Most már arra van szükség, Varga Mihály szerint, hogy a növekedés elérje a 2 százalékot, ebben pedig számítanak a vállalkozásokra, a bátorságukra, a kockázatvállalásukra, és ehhez partner a magyar kormány – tette hozzá a miniszter.

Kisvárdáról a McDonald’sba

Decemberben „A hónap beruházója” a Master Good cégcsoport lett. A díjat az a kis- és középvállalkozás kaphatja meg, amelyik tevékenységével jelentősen hozzájárult a magyar gazdaság és export növekedéséhez, törekszik a foglalkoztatottak számának bővítésére és az elmúlt hónapokban legalább 5 millió euró értékű új beruházást kezdeményezett.

A cég vezetője a díj átvétele után azt mondta: családja számára evidens, hogy a beruházást és a kockázatvállalást Magyarországon vállalja. Hangsúlyozta, hogy a baromfiágazat az egyetlen olyan ágazat Magyarországon, ahol a tulajdonosi kör 90 százaléka magyar. Az ügyvezető szerint sok múlik az Unió következő költségvetési ciklusán, hogy tudnak-e bővülni a jövőben vagy sem.

A Master Good társaság a Bárány család tulajdonában van már csaknem 100 éve, négy generációra visszamenőleg foglalkoznak baromfitenyésztéssel, takarmánytermeltetéssel, brojlerhízlalással és –feldolgozással.  A kisvárdai üzem mára Közép-Európa legnagyobb kapacitású csirkevágó üzeme lett, amely a hazai termelés csaknem harmadát adja, és ellát több cseh, szlovák és angol üzletet is. Európában 14 ország McDonlad’s éttermébe viszik Kisvárdáról a csirkéből készült termékeket.

Az utóbbi években a Master Good jelentősen növelte exporttevékenységét, a legtöbb európai országon kívül szállít Dél-Koreába, Kínába és Dél-Afrikába is. Ehhez bővíteni kellett a kapacitásukat: ma már a korábbi heti 280 ezer termék több mint dupláját, nagyjából 600 ezret állítanak elő. Árbevételük 60 százaléka az exportból származik.

A Master Good a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója, csaknem 1200 ember dolgozik a cégnél.

Pincétől a padlásig

A hónap kis- és középvállalkozása az a cég lehet, ahol nem csökkent a foglalkoztatottak száma, szigorú a fizetési fegyelem, termelnek kül- és belföldre egyaránt. Előnyt jelent, ha a cégnél hátrányos helyzetűeket alkalmaznak, és valamilyen innovációs tevékenységet végeznek.

2013 decemberében ez a cég a Weinberg ’93 Kft. lett. Az építőipari cég könnyűszerkezetes acél- és vasbeton vázas csarnokokat épít és acélszerkezeteket gyárt. A vállalat a mélyépítési munkáktól a tetőfedésig teljes körű kivitelezést végez. Képesek ipari épületek, bevásárlóközpontok, irodaházak, sportlétesítmények és egyházi épületek felhúzására.

A kft. 20 éve alakult Sárospatakon, éves forgalma ma már megközelíti a 20 millió eurót. 2004-ben Kassán alapított leányvállalatot, ennek éves forgalma meghaladja az 5 millió eurót.

A Weinberg nevéhez 1993 óta több mint 300 referenciaépület kötődik, nemcsak Magyarországon dolgoztak, hanem Lengyelországban, Romániában és Mauritiuson is. Ezen kívül szakmunkásokat is képeznek, és gyakorlóhelyet adnak a miskolci egyetem hallgatóinak.

Borecetben az igazság

Díjazták a hónap induló vállalkozását is. Azt a céget, amelynek beindítását tudatos tervezés előzte meg, munkája során kutatási eredményeket hasznosít, együttműködik egyetemekkel, kutatóműhelyekkel.

A Borecet Kft.-t 2009-ben egy család alapította a tokaj-hegyaljai Bodrogkeresztúron, azzal a céllal, hogy újjáélessze a minőségi borecetfogyasztást Magyarországon, megismertesse az emberekkel a borecet jótékony élettani hatásait és gasztronómiai felhasználási lehetőségeit.

Alapításkor egy kis manufaktúrában dolgoztak, évi termelési kapacitásuk 10 ezer liter volt. Ma már egy nagyobb és korszerűbb üzemben termelnek, több mint 400 ezer liter prémium minőségű Tokaji Borecetet állítanak elő évente. A kft. ügyvezető igazgatója a díjátadón fontosnak tartotta, hogy olyan cégről van szó, amelyik Magyarországon akar maradni, olyan fiatal munkavállalókat alkalmaznak, akik nem akarnak külföldre menni. A vállalkozás elindításakor azonban az volt a cél, hogy olyan terméket hozzanak létre, amelynek minősége nemcsak Magyarországon, hanem világszerte megállja a helyét.

A Borecet Kft. termékei ma már jelen vannak a legkiválóbb magyar éttermek konyháiban, a svéd, a svájci, a román és a szerb piacon is.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG