5p
KKV
Mind a beruházási hajlandóság, mind a jövőbe vetett bizalom nagymértékben javult tavalyhoz képest a hazai kis- és középvállalkozások körében – derül ki a Budapest Bank anyavállalata, a GE Capital kutatásából. Idén 30 százalékkal több beruházást terveznek a magyar cégek, főként az üzemi berendezések megújítása, illetve cseréje várható. 2012 óta először pozitív a hazai vállalkozói szféra jövőképe.

Jók a kilátások

A Budapest Bank anyavállalata, a GE Capital hét európai országban elvégzett kis- és középvállalati (kkv) felmérése szerint a magyar vállalkozások tavaly a tervezetthez képest 15 százalékkal több befektetést valósítottak meg (összesen 2237 milliárd forint értékben). 2014-ben tovább folytatódhat a növekedési trend, hiszen idén a hazai cégek a tavaly megvalósulthoz képest 30 százalékkal több beruházást terveznek.

 



A kkv szektor összberuházási értéke így év végére a cégek várakozásai szerint 2910 milliárd forintot tehet ki. Ez jelentős javulást jelez, hiszen 2012-ben a megvalósított beruházások összértéke csak 1683 milliárd forint volt. Vállalati szintre lefordítva ez azt jelenti, hogy míg 2013-ban egy magyar vállalkozás átlagosan 13,2 millió forintot fordított korszerűsítésre, addig ez az összeg idén 17,2 millió forint lehet. 

Bizakodó jövőkép, új munkahelyek

Látványosan javult az ország nettó jövőkép mutatója is, ami a pesszimistán és optimistán gondolkodók különbözetét jelzi. Míg egy évvel ezelőtt a vizsgált országok közül egyedül a magyar vállalatok rendelkeztek negatív jövőképpel (-24%), 2014-re a mutató pozitívba fordult (+10%), vagyis jelentősen nőtt a gazdasági kilátásaikat optimistán látó cégvezetők száma. Nőtt a külső körülmények alakulásába vetett bizalom is: a cégeknek már csak kevesebb, mint fele hivatkozik a bizonytalan gazdasági környezetre a befektetések legfőbb akadályaként, ami 14 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel ezelőtti érték.

A fellendülés a foglalkoztatásban is érezteti hatását: a cégek több mint egyharmada tervez idén új dolgozót alkalmazni, ezzel közel 51 ezer új munkahelyet tervezve, ami 5 százalékos éves növekedést jelent.

Korszerűsödő üzemi berendezések

A vállalkozások idén is termelőeszközökbe fektetnének a legtöbbet: a teljes szektorban kétszer annyit, összesen 1866 milliárd forintot költenének üzemi berendezések vásárlására, mint tavaly. Több mint 60 százalékkal, 638 milliárd forintra nőtt a haszongépjárművekre szánt összeg is az előző évhez képest, ugyanakkor az IT szoftvereken és az irodai eszközökön spórolnának a cégek: mindössze feleannyit szánnak ezekre a tételekre ebben az évben.

A legnagyobb arányt továbbra is azok képviselik, akik tervezett beruházásaikat a meglévő berendezések amortizációjával indokolták (60%, 8 százalékpontos növekedés 2013 óta), de nőtt azoknak a száma is, akik meglévő eszközeiket korszerűsítenék a hatékonyság és a nagyobb termelési kapacitás érdekében (45%, 19 százalékpontos növekedés 2013 óta).

Miből fejlesztenének

Az elmúlt évhez képest 50 százalékkal több cég számolt be bevételkiesésről a nem megfelelő eszközei miatt, ugyanakkor az ebből adódó bevételkiesés 19 százalékkal csökkent (329 milliárd forintra). 

A tervezett fejlesztéseket a magyar kkv-k egyharmada EU-s forrásból, közel ugyanennyi pedig saját tőkéből kívánja megvalósítani. Banki hiteleket a vállalkozások 14 százaléka venne igénybe, ez az arány azonban a nagyobb, 50-249 főt foglalkoztató cégek körében jóval magasabb (25%). 

Nyugat-Európát stagnálás, Közép-Kelet-Európát inkább fellendülés jellemzi

A gazdaságba vetett bizalom Európa-szerte nőtt 2013 óta, kivéve Németországot, ahol szinten maradt az egyébként relatíve magas, +45 százalékos nettó jövőkép mutató. Az Egyesült Királyságban a legoptimistábbak a cégek, itt a megkérdezettek 54 százaléka látja pozitívan a jövőjét. A közép-kelet-európai régióban Lengyelország a legbizakodóbb, itt a vállalkozások 45 százaléka derűlátó, de Magyarországot (10%) a csehek is megelőzik a maguk 37 százalékos értékével.

 

A vizsgált országokban a beruházási szándék nem sokat változott az elmúlt év óta: összesen 410 milliárd euró összeget terveznek befektetni a vállalkozások 2014-ben. Ugyanakkor változtak az arányok: míg a nyugat-európai országok tavaly 24 százalékkal több (372 milliárd euró) beruházást terveztek az előző évhez képest, idén ez az összeg mintegy 4 százalékkal kevesebb (356 milliárd euró).  A közép-kelet-európai országokban azonban a múlt évi 21 százalékos csökkenéssel (46 milliárd euró) szemben most 17 százalékkal többet (54 milliárd euró) akarnak befektetni a cégek. 

A beruházásokhoz felhasználandó forrásokat tekintve a nyugat-európai és közép-kelet-európai régió között jelentős különbségek vannak: míg az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban és Franciaországban a kkv-k 41 százaléka fedezné kiadásait saját tőkéből, addig a csehek, lengyelek és magyarok esetében ez az arány 32%. A nyugat-európai kkv-knek csupán 2 százaléka tervez uniós forrást igénybe venni, míg a közép-kelet-európai országok vállalatainak egynegyede hagyatkozna EU-s támogatásokra. A banki kölcsönöket illetően ugyanakkor nincs eltérés a két régió országai között: a cégek kb. 15 százaléka venne igénybe hitelt.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG