4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Keményedik a török álláspont Szíria és Katar ügyében. Az előbbi esetében a csapatok újra a bevonulás szélén állnak, az utóbbi esetében kemény figyelmeztetés ment Ankarából a szaúdiaknak. A Katarnak adott 13 pontos szaúdi ultimátum hétfőn jár le.
Erdogan török elnök

Szíria keleti részében a végjátékba fordult a regionális és globális szereplők játszmája. Márpedig a végeredmény fogja eldönteni nemcsak az ország jövőbeli rendjét, de évtizedekre kihatóan a regionális hatalmi viszonyokat is. Most tehát a kisebb és nagyobb játékosok egymás torkának estek, hogy rendezzék össze nem illő stratégiai céljaikat.

A török-amerikai érdekellentét

Nem tekinthető véletlennek tehát, hogy szerdára virradó éjjel a török hadsereg kurd állásokat bombázott Szíriában és Erdogan elnök még Washingtont is megfenyegette. Már egy hete megjelentek a képes beszámolók a török sajtóban, amelyek igazolják, hogy Ankara katonai egységeket küld Szíria irányába. A törökök tavaly augusztusban egyszer már behatoltak Szíriába és a jelek szerint most újra belépnek a szír erőszak-spirálba. Ankara meg akarja akadályozni, hogy a kurd csapatok Szíriában egyesíthessék erőiket. Igen ám, de ezek az erők Washington legfőbb szövetségesei a térségben és a múlt hónapban a törökök megdöbbenésére még fegyvereket is szállított számukra a Pentagon.

Káncz Csaba

Trump célja, hogy a kurdoknak autonómiát harcoljon ki Szíriában - egy rémálom a törököknek - és ezzel sakkban tudja majd tartani mind Ankarát, mind Damaszkuszt, mind Teheránt. Erdogan is megrakta tétjeit és kijelentette, hogy soha nem fogja megengedni egy kurd államocska létrejöttét Észak-Szíriában. Ankara idegeit az is borzolja, hogy a szomszédos Irakban a kurd területen szeptember 25-én függetlenségi népszavazást tartanak.

A kurdok jelenleg négy, országhatárokkal elválasztott területen élnek: Szíriában, Irakban, Iránban és Törökországban, ezek közül Irakban és Szíriában a háború alatt lényegében autonómak lettek. Ha Irakban is függetlenednének, akkor a törökországi szakadár kurdok helyzete is prominensebbé válna.

Az Irán által támogatott erők is beleadnak apait-anyait ezekben a hetekben. Irán célja, hogy Teherán, Bagdad, Damaszkusz és Bejrút között meglegyen az összekötő tengely – amelyet pedig Washington akar minden erővel megakadályozni. Amikor az iráni erők június 18-án első alkalommal támadták rakétákkal az Iszlám Állam állásait Szíria keleti részén, az több megfigyelő szerint Washingtonnak is figyelmeztetésül szánta Teherán.

Ankara óvja a szaúdiakat

Nos, ha mindez nem lenne elég a megtépázott szövetű régiónak, akkor jövő hétfőn ráadásul lejár Szaúd-Arábia és szövetségeseinek 13 pontos ultimátuma Katar számára, amelynek keretében gyakorlatilag vazallus státuszba kényszerítenék a törpeállamot. A hadüzenettel felérő ultimátum olyannyira arcátlan, hogy még Washingtonban is nyílt perpatvarhoz vezetett. Míg Trump és köre továbbra is teljes vállszélességgel áll Rijád mögött, a külügyminisztérium és a Pentagon más prioritásokkal rendelkezik és ennek jeleként ez utóbbi ebben a hónapban jóváhagyott egy 12 milliárd dolláros fegyverszállítást Katar számára.

A szaúdi provokáció ahelyett, hogy összekovácsolta volna a régiós játékosokat, éppenséggel összehozta Iránt és Törökországot egy platformra. Noha Szaúd-Arábia nem deklarált katonai fenyegetést Katarral szemben, ha hétfőn nem tartja fönn, vagy eszkalálja tovább a feszültséget, akkor az politikai válságot idéz elő Rijádban. A török elnök mindenesetre kijelentette, hogy az ultimátum ellentétes a nemzetközi joggal és esze ágában sincsen visszavonni katonáit Katarból.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG