3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kurdisztán fővárosának polgármestere szerint 800 ezer újabb menekült is érkezhet Moszul városából, akik egy része Európát is célba veheti. Sorra épülnek a menekülttáborok, eddig 40 ezer ember érkezett, pedig a harcok nem is a városban folynak. Az Iszlám Állam önjelölt kalifája is a városban maradhatott.
Erbíl. Fotó: Wikimedia Commons / Myararat83

Kurdisztánban már 1,8 millió iraki menekült él, de a főváros, Erbil polgármestere, Nihad Latif Qoja szerint további 500-800 ezer jöhet hozzájuk Moszul ostroma miatt. Erbilben már lehet érezni a menekülthullámot, bár a menekülteket nem a városban, hanem az azon kívül felállított menekülttáborokban helyezik el – írja a német N-tv.de, amely interjút készített a polgármesterrel.

Hat-hét tábort már felépítettek, további három építés alatt áll, hogy az említett több százezer embert el tudják helyezni. Eddig a harcok a Moszul környéki településeken és elővárosokban folytak, és csak 40 ezer menekült érkezett, de ha a csata áttevődik a város területére, arra számítanak, hogy megindul majd a tömeg. Feltéve, ha az Iszlám Állam harcosai, akik gyakran használnak túszokat élő pajzsnak, ezt nem akadályozzák meg.

A Kurdisztán által eddig elhelyezett 1,8 millió menekült főleg iraki városokból menekült el, és egy részük már szívesen visszatérne, de ehhez hiányzik az infrastruktúra: az utak, iskolák, orvosi létesítmények, áramellátás és vízvezetékek szét vannak rombolva. Kurdisztán az ENSZ szervezeteivel is együttműködik és az EU-t is arra kérte, hogy segítsenek még a tél beállta előtt.

Az évek óta háborúban álló Kurdisztánnak dollármilliárdjaiba kerül a menekültek ellátása, ám eddig csak kevés külső segítséget kapott – mondta el a polgármester. Más felvevő országoktól eltérően, mint Törökország, Libanon, Jordánia, a nemzetközi közösség ide milliárdok helyett csak dollármilliókat küldött. Ebben szerepe lehetett annak is, hogy az iraki kormány nem nézi jó szemmel a kurdok függetlenségi törekvéseit, és blokkolja az ide jövő nemzetközi segélyeket.

A polgármester szerint ha a most Moszulból érkezőknek nem adnak elegendő reményt, perspektívát a saját hazájuk közelében, akkor sokuk továbbállhat Európa felé. A tavalyi nagy menekülthullámnak is az volt a fő oka, hogy a nemzetközi közösség nem vette elég komolyan a Szíriában és Irakban folyó háborút.

Eközben az offenzíva állítólag jól halad – erről itt írtunk –, bár sokan attól tartanak, hogy az Iszlám Állam példa nélküli vérfürdőre készül a nagyvárosban.

Egy másik jelentés szerint az Iszlám Állam önjelölt kalifája, Abu Bakr al-Bagdadi, aki itt kiáltotta ki korábban a kalifátust, ma is Moszulban tartózkodik. A kurd kormány egyik magas rangú tanácsadója úgy véli, halálával az egész Iszlám Állam összeomlana, mert egyik vezetőjének sincs akkora hatalma és tekintélye, hogy a helyébe lépjen. Számos korábbi parancsnokát megölték az utóbbi hónapok harcaiban. A „kalifa” maga pedig mintegy kilenc hónapja bujkál.

Moszult egyelőre nem zárták körbe teljesen, hagytak egy menekülési folyosót Szíria felé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG