1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A világ gazdasági nagyhatalmainak sorában a hatodik helyen álló Brazília is megszenvedi a válságot, hiszen központi bankja alapkamatcsökkentés előtt áll - hol van már 7 százalékos GDP bővülés...

Brazília dupla tétet tett fel a sportra azzal, hogy a 2014-es FIFA Világkupát, majd a 2016-os nyári olimpiai játékokat is vendégül látja Rio de Janeiróban. Mivel a költségek javát a stadionoknak és a szurkolók számára a stadionokat elérhetővé tevő infrastruktúra át- és megépítése viszi el, Brazília nyilván épít az egymástól mindössze két év távolságra rendezett eseményekből fakadó szinergiákra - olvasható a Saxo Bank elemzésében.

Merre tehát Brazília?

Ugyanakkor a marketwatch.com szerint elemzők azt várják, hogy a latin-amerikai ország központi bankja alapkamatot csökkent, méghozzá 8-ról leviszik ma 7 és fél százalékra. Ha meglépik, akkor ez sorban a kilencedik kamatvágás lesz, annak érdekében, hogy végre valahára fölpörögjön az ország gazdasága, amely egyenlőre csak egy helyben toporog. A Banco Central do Brasil éppen egy éve tette meg az első nyisszantást, amikor a 12 és fél százalékos alapkamatból 50 bázispontot eltüntetett.

Miután Brazília 2009-ben kikeveredett a válságból és az egyik legsikeresebb BRIC állam lett a maga 7 és fél százalékos GDP növekedésével 2010-ben, hirtelen beütött ménkő. Tavaly már csak 2,7 százalékra futotta a nemzetgazdaságnak és a rioi kormány idei 2 százalékos gyorsulását szakértők már rég lenyomták a valószínűbb 1,75 százalékos határ alá. Elemzőket az is aggasztja, hogy az utóbbi időben egyértelmű tendencia lett a világban a gazdasági növekedés csökkenése, amely  befektetési szempontból okozhat gondot, de lassult a növekedés Brazília legnagyobb kereskedelmi partnerénél, Kínában is.

Az inflációt a dráguló élelmiszerek tolják

Az infláció ugyan mérséklődött a tavalyi 6 és fél százalék után, de júliusban megtorpant, sőt emelkedésnek indult és elérte az 5,2 százalékot. Idén éves szinten a brazil központi bank 4 és fél százalékos árdrágulást vár. Szakértők az infláció emelkedését a szokatlanul rossz időjárással magyarázzák, amelynek nyomán meglódultak az élelmiszerárak Brazíliában.  Hosszabb távon az éves inflációt befolyásolhatja az is, hogy milyen irányba indul el a nemzetközi piacokon a kukorica és a gabona ára.

Mindezek a problémák nagyban befolyásolhatják a brazill gazdaságot, amelynek össze kell magát szednie, hogy teljesíteni tudja a következő másfél évben mindazokat az elvárásokat, amelyek szükségesek egy sikeres foci VB megrendezéséhez, a rá két évre következő olimpiáról nem is beszélve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG