Hirdetés
Hirdetés

Orosz segítséggel rommá verik az Iszlám Államot Szíriában

2017. augusztus 18., 07:20

Hetek, sőt hónapok óta sikeresen szerzi vissza az oroszok által erősen megtámogatott szír hadsereg az Iszlám Állam által 3 éve elfoglalt területeket, most pedig az összeszűkült terület egy részét darabokra szabdalta, katlanokba zárva a dzsihádistákat. Aszad ereje megnő, visszaszerzi országa nagy részét, így borulnak a béketervek.

Talpra állították

Két éve Aszad alig tartotta magát, úgy nézett ki, az ellenzéki lázadók és az Iszlám Állam teljesen kiszorítják. Akkor az Iszlám Állam ijesztő méretűre növekedett, Szíria nagy részére rátelepedve. Északon aztán az amerikaik által megtámogatott kurdok kezdték visszaverni, ebbe idén egy kisebb területen a törökök is beszálltak, Aszadot pedig megsegítette az ezzel ismét világhatalommá váló Oroszország, viszont Aszad a segítséget először a lázadók leverésére használta, majd miután tűzszünetet kötöttek, kezdte meg az Iszlám Állam elleni harcot érdemben pár hónappal ezelőtt.

Orosz hatékonyság

Aszad serege belejött a harcba, de ez a rendkívül komoly orosz segítség nélkül sosem ment volna. Nemcsak komoly légitámogatást kapnak, hanem megfelelő eszközöket, fegyverzetet, és ami a legfontosabb: tanácsokat, kiképzést, irányítást is. Így aztán nem csoda, hogy megnőtt a hatékonyság, és egyre nagyobb területeket szereznek vissza. Ezáltal a többi résztvevő, mint az ellenzéki lázadók és a kurdok, már vélhetően nem is nagyon fognak részt venni az Iszlám Állam felszámolásában, Aszad hathatós orosz segítséggel egyedül el fogja végezni azt.

Hirdetés

Most az Iszlám Állam még meglévő, nyugat felé kilógó, főleg sivatagi területeken fekvő területeit fogták satuba, mint a második világháborúban, kisebb katlanokba zárják, majd felmorzsolják őket (a térképen jól látszik a folyamat: Aszad területe rózsaszín, az Iszlám Államé szürke, sárga a kurdoké, zöld a lázadóké). Ha ez megtörténik, érdemben már csak egy rész lesz hátra: az Eufrátesz völgyének alsó szakasza, központjában Deir ez-Zor városával, melynek egy részét már most is uralják a szír erők, noha körbe vannak kerítve.

Szíria északi fele a jelenlegi állás szerint. Forrás: liveuamap.com
Szíria északi fele a jelenlegi állás szerint. Forrás: liveuamap.com

Mit lépnek utána?

A kérdés most már az, hogy mi lesz, ha végeztek az Iszlám Állammal. Aszad hatalma nagyon meg fog nőni, és félő, hogy a mostani tűzszünetet felrúgva szeretné utána a lázadókat leverni, legalábbis ahol lehet, hogy egykori országából minél többet visszakapjon. Ez viszont orosz támogatóinak már kellemetlen lesz, szemben a mostani állapottal, hisz az Iszlám Állam felszámolása dicsőség. Vélhetően amúgy sem szeretnének elhúzódó harcokban részt venni és hosszan beleragadni a konfliktusba, a politikai rendezés az érdekük.

Így két lehetőség marad: vagy engedni fognak a nyugati követelésnek, hogy váltsák le Aszadot, és keressenek a lázadók számára is elfogadhatóbb vezetőt, vagy megpróbálják rávenni, hogy kisebb módosításokkal fogadja el a mostani status quo-t, és egyezzen bele a tényleges béketárgyalásokba. Ez nem lehet könnyű, mert mint minden jobbféle diktátor, igen nehezen mond le akár egy négyzetkilométer területről is, és nehezen tűri, hogy korlátozzák őt akár az oroszok is, akik kihúzták a pácból, és visszaadják neki az országa jelentős részére kiterjedő hatalmát.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?