Hirdetés
Hirdetés

Orosz segítséggel rommá verik az Iszlám Államot Szíriában

2017. augusztus 18., 07:20

Hetek, sőt hónapok óta sikeresen szerzi vissza az oroszok által erősen megtámogatott szír hadsereg az Iszlám Állam által 3 éve elfoglalt területeket, most pedig az összeszűkült terület egy részét darabokra szabdalta, katlanokba zárva a dzsihádistákat. Aszad ereje megnő, visszaszerzi országa nagy részét, így borulnak a béketervek.

Talpra állították

Két éve Aszad alig tartotta magát, úgy nézett ki, az ellenzéki lázadók és az Iszlám Állam teljesen kiszorítják. Akkor az Iszlám Állam ijesztő méretűre növekedett, Szíria nagy részére rátelepedve. Északon aztán az amerikaik által megtámogatott kurdok kezdték visszaverni, ebbe idén egy kisebb területen a törökök is beszálltak, Aszadot pedig megsegítette az ezzel ismét világhatalommá váló Oroszország, viszont Aszad a segítséget először a lázadók leverésére használta, majd miután tűzszünetet kötöttek, kezdte meg az Iszlám Állam elleni harcot érdemben pár hónappal ezelőtt.

Orosz hatékonyság

Aszad serege belejött a harcba, de ez a rendkívül komoly orosz segítség nélkül sosem ment volna. Nemcsak komoly légitámogatást kapnak, hanem megfelelő eszközöket, fegyverzetet, és ami a legfontosabb: tanácsokat, kiképzést, irányítást is. Így aztán nem csoda, hogy megnőtt a hatékonyság, és egyre nagyobb területeket szereznek vissza. Ezáltal a többi résztvevő, mint az ellenzéki lázadók és a kurdok, már vélhetően nem is nagyon fognak részt venni az Iszlám Állam felszámolásában, Aszad hathatós orosz segítséggel egyedül el fogja végezni azt.

Hirdetés

Most az Iszlám Állam még meglévő, nyugat felé kilógó, főleg sivatagi területeken fekvő területeit fogták satuba, mint a második világháborúban, kisebb katlanokba zárják, majd felmorzsolják őket (a térképen jól látszik a folyamat: Aszad területe rózsaszín, az Iszlám Államé szürke, sárga a kurdoké, zöld a lázadóké). Ha ez megtörténik, érdemben már csak egy rész lesz hátra: az Eufrátesz völgyének alsó szakasza, központjában Deir ez-Zor városával, melynek egy részét már most is uralják a szír erők, noha körbe vannak kerítve.

Szíria északi fele a jelenlegi állás szerint. Forrás: liveuamap.com
Szíria északi fele a jelenlegi állás szerint. Forrás: liveuamap.com

Mit lépnek utána?

A kérdés most már az, hogy mi lesz, ha végeztek az Iszlám Állammal. Aszad hatalma nagyon meg fog nőni, és félő, hogy a mostani tűzszünetet felrúgva szeretné utána a lázadókat leverni, legalábbis ahol lehet, hogy egykori országából minél többet visszakapjon. Ez viszont orosz támogatóinak már kellemetlen lesz, szemben a mostani állapottal, hisz az Iszlám Állam felszámolása dicsőség. Vélhetően amúgy sem szeretnének elhúzódó harcokban részt venni és hosszan beleragadni a konfliktusba, a politikai rendezés az érdekük.

Így két lehetőség marad: vagy engedni fognak a nyugati követelésnek, hogy váltsák le Aszadot, és keressenek a lázadók számára is elfogadhatóbb vezetőt, vagy megpróbálják rávenni, hogy kisebb módosításokkal fogadja el a mostani status quo-t, és egyezzen bele a tényleges béketárgyalásokba. Ez nem lehet könnyű, mert mint minden jobbféle diktátor, igen nehezen mond le akár egy négyzetkilométer területről is, és nehezen tűri, hogy korlátozzák őt akár az oroszok is, akik kihúzták a pácból, és visszaadják neki az országa jelentős részére kiterjedő hatalmát.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?