3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Pár nappal azután, hogy összeomlott a legutóbbi szépreményű szíriai tűzszünet és Aszad erői brutálisan támadni kezdték Aleppó városának még felkelők kezén lévő részét, az ENSZ-ben a nagyhatalmak egymást kezdték szidalmazni. Mintha a nyugati oldal érvelésében most több igazság lenne.

Az amerikai ENSZ állandó képviselő, Samantha Power még vasárnap azzal vádolta Aszad szír kormányerőit és az oroszokat, hogy teljesen elpusztítják Aleppó keleti felét, hogy bármi áron megszerezzék azt a lázadóktól. Az oroszok erre közölték, hogy ez a hozzáállás akadályozza az öt éve tartó háború befejezésére irányuló erőfeszítéseket.

Brutalitás

Kétségtelen, hogy az elmúlt napokban több forrás is arról számolt be, hogy a szír kormányerők a tőlük korábban már megszokott brutalitással és a polgári lakosságra való tekintet nélkül ostromolják és bombázzák a várost. Hogy ebben közvetlenül részt vesznek-e az orosz erők, azt nem tudni, de miután Aszad hallgat az oroszokra, mindenképpen van szerepük a dologban. Amerika és most érdekes módon Nagy-Britannia is barbárságnak minősítette a történteket, amit Oroszország elfogadhatatlan hangnemnek nevezett.

A brit ENSZ-megbízott a BBC szerint azt mondta, hogy Aszad és az oroszok új mélységbe süllyedtek és újabb poklot szabadítottak Aleppóra. Szerinte bunkerromboló bombákat vetnek be a földalatti óvóhelyek elpusztítására, válogatás nélkül gyújtóbombákat dobnak a civil területekre és a vízellátást is megpróbálják meggátolni. Power szerint amit Oroszország finanszíroz és támogat az nem terror elleni harc, hanem barbárság.

Az orosz vádak

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet Amerikára hárította a tűzszünet felbomlásának felelősségét, mondván, ő nem tudta meggyőzni az általa támogatott ellenzéki erőket, hogy tartsák távol magukat terrorista csoportoktól, különösen a Nuszra Front utódszervezetétől. A Kreml szóvivője tegnap elutasított minden nyugati vádat, viszont elismerte, hogy a tűzszünet valóban nem volt hatékony. Hozzátette, hogy szerinte a terroristák arra használták fel a tűzszünetet, hogy összeszedjék magukat, újra felfegyverkezzenek és felkészüljenek a támadó akciókra.

Egymás terroristái

Az igazi baj az, hogy a két oldal egymás támogatottjait minősíti terroristáknak, és innentől kezdve ez korlátlan hivatkozási alapot jelent, vagyis süketek párbeszéde zajlik. Nyilván nem lehet úgy tűzszünetet létesíteni, hogy a másik felet terroristázzák, és alig várják, hogy beleköthessenek. Ennél komolyabb hozzáállást lehetett feltételezni a két szuperhatalomról, bár kétségtelen, hogy valószínűleg sokszor saját védenceikkel sem bírnak, és erős frusztráltság vesz rajtuk erőt.

A humanitárius helyzet mindenesetre katasztrofális Aleppóban: vérhiány miatt nem tudják ellátni a kórházak az elmúlt napok légitámadásainak sebesültjeit. Sok helyen a vízellátás is megszűnt, miután a szivattyúkat a hétvégén megrongálták, és a segélyszervezetek tábori konyháit is be kellett zárni az erőszakos cselekmények miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG