1p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdásztól!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

3 évnyi gyed összegét hamarabb is felvehetnék az anyukák, ha előre megmondják, mikor mennének vissza dolgozni.

A kormány tegnapi döntése szerint január elsejétől nem csak a személyi jövedelemadóból, hanem az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékból is érvényesíthető a családi adókedvezmény - mondta Révész Máriusz, a miniszterelnök családpolitikai tanácsadója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az intézkedés elsősorban az alacsonyabb keresetű gyerekes családoknak lesz kedvező, de a családtámogatásban a kormány itt nem állna meg. Szeptemberben tárgyalhatják a "rugalmas gyedet" is, ami valószínűleg egy komplexebb javaslatcsomag része. Az azonban egyelőre nem valószínű, hogy az első gyermek születése után járó, ún. kelengyepénzt felemelik 300 ezer forintra.

Kontraproduktív a rendszer

A kormánypárti politikus szerint a jelenlegi rendszer számos tekintetben kontraproduktív, például ellenérdekeltté teszi a szülőket abban, hogy túl gyorsan szülessenek testvérek egymás után, hiszen ez esetben elesnek a támogatás egy részétől, illetve ellenérdekeltté teszi abban is, hogy hamarabb visszamenjenek dolgozni.

Meg kellene mondani, mikor megy vissza dolgozni az anyuka

Úgy vélte, a "rugalmas" gyed rendszerében viszont az édesanyák mindenképp megkapnák a 3 éves időtartamra járó juttatást. Mint mondta: "Az anyuka nyilatkozhatna, hogy ezt nem 3 év alatt akarja fölvenni, hanem kettő-másfél év alatt, mert vissza akar menni dolgozni és ebben az esetben a teljes összeget fel fogja tudni venni rövidebb idő alatt, illetve, ha érkezik netán testvér hamarabb, akkor a hátralevő összeget nem veszti el, hanem mindenképpen kifizetjük neki."

A támogatást egyébként csak az újrafoglalkoztatásra vonatkozó munkáltatói igazolással vehetnék fel a kismamák. A népesedési kerekasztal javaslatai elsősorban a felelős gyermekvállalást támogatják - hangsúlyozta Révész Máriusz. - Tehát aki munkából kívánja felnevelni a gyermekét, azokat próbáljuk érzékelhetően kedvezőbb helyzetbe hozni, hiszen ezeknél a családoknál alakul ki az, hogy a szülők dolgoznak, megszületik egy gyerek, kettő és a második-harmadik gyerek az már hihetetlen életszínvonal-romlást jelent a családok esetében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Egyre messzebb Nagy Márton álma
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 06:45
A lakáshitelek kamatai semmit sem csökkentek október elején, egyelőre nyoma sincs, hogy a bankok elindulnának a tőlük kért 5 százalékos THM felé. A személyi kölcsönöknél van példa kamatvágásra, de ennek azok örülhetnek, akik az átlagosnál valamivel magasabb nettó jövedelmet tudnak felmutatni.
Személyes pénzügyek Üzenetet kapott minden bankkártyás: mi a teendő átverés esetén? Megszólalt a szakértő
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:55
Csak az idei második negyedévben több mint 8 milliárd forint értékben okoztak kárt a bűnelkövetők a bankkártyás, mobiltelefonos és internetes banki fizetések során Magyarországon. A károsultak jelentős része azonban a mai napig nincsen tisztában azzal, kitől követelheti az okozott kár megtérítését – derül ki többek között a BDO Legal Jókay Ügyvédi iroda alábbi összegzéséből.
Személyes pénzügyek Megkergült az Apple Pay és ez sokaknak duplaannyiba került
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 09:03
A hibás tranzakciók rendezése még várat magára. 
Személyes pénzügyek Megint lenyúlja a pénzünket az Apple
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 15:56
Ismét vásárlás nélkül terheli meg ügyfelei bankkártyáját az Apple, a Magyar Nemzeti Bank a pénzintézeteket az ügyfeleik védelmére utasítja.
Személyes pénzügyek Jönnek az új banki sarcok, ki fogja megfizetni a pénzváltásra kirótt illetéket?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 09:16
Év végéig nem lehet az átváltást terhelő plusz díjat az ügyfelekre hárítani, de úgy tűnik, a bankok azért megtalálják a módját, hogy ne járjanak rosszul.
Személyes pénzügyek Be kell vezetni a maximált nyugdíj intézményét
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 26. 10:21
Az állami nyugdíjrendszereket mindenütt a világon szolidaritási elvek alapján hozták létre. Ennek a teóriának megfelelően mindenütt szabályozták a kifizethető minimumokat és maximumokat. A Fidesz-kormány néhány éve ezen egyedülálló módon változtatott. Eltörölték a nyugdíjmaximumot.
Személyes pénzügyek Technikumok és szakképző iskolák, figyelem: elindult az ősz legizgalmasabb pénzügyi versenye!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 11:32
Október 18-ig jelentkezhetnek a technikumokban és szakképző iskolákban tanuló diákok az immár kilencedik alkalommal zajló Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre – hangzott el a szervezők és a támogatók képviselői által tartott sajtótájékoztatón. A négyfős csapatok három fordulóban mérik össze a tudásukat, ebből az első kettő online zajlik, a december 10-i országos döntőn viszont már személyesen vehetnek részt a vármegyei fordulók győztesei, Budapesten. A verseny fővédnöke Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
Személyes pénzügyek A győztes mindent visz
Natív tartalom | 2024. szeptember 24. 10:01
George Bernard Show (1856-1950) Nobel-díjas író, drámaíró szerint az észszerű ember alkalmazkodik a világhoz, az észszerűtlen kitartóan próbálja a világot saját magához alakítani, emiatt minden fejlődés az észszerűtlenektől függ.
Személyes pénzügyek Nagy Márton visszakozott?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 15:01
Úgy tűnik, az 5 százalékos teljes hiteldíjmutatójú lakáshitelek csak egy szűkebb szegmensre fognak vonatkozni. Erről is beszélt Dobos Zoltán kollégánk a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Személyes pénzügyek Agyafúrt átveréssel akarnak megkopasztani minket, de van megoldás
Buksza blog | 2024. szeptember 20. 07:10
A bűnözők a mesterséges intelligencia felhasználásával igyekeznek hozzáférni pénzünkhöz. Az MI képes arra, hogy egy rövid minta alapján is élethűen utánozza valaki hangját. Szerencsére van azért van ellenszer. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG